SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý deň prosím o radu. Neviete mi niekto náhodou poradiť nejakú literatúru, alebo zváracie tabuľky ako nastaviť
TIG DC / TIG Pulse podľa hrúbky a typu materiálu? Metóda MMA je mi jasná,
Mám síce skúšku z technológie VŠ aj sme robili technologické postupy, aj sme rátali nejaké parametre ale nie všetko.
Viete mi prosím vás povedať ako nastaviť napr.
Hodnota koncového proudu (doběh)
Doba náběhu
Proud oblouku
Svářecí proud (DC)/vrcholový proud (pulsní)
Bodové sváření
Základní proud (pulsní)
Pulsní frekvence
Doba doběhu
Pulsní zatěžovatel
Lebo v návode sa píše parametre nastavíme podľa technologickej požiadavky/ postupu a ja vôbec neviem ani ako približne ako
som v tejto metóde zvárania nováčik ďakujem.
Hmm, s diplomem, no já to mám nejčastěji na sporáku nastaveno takhle,předfuk0,5s, start proud 10A,doba náběhu 1s, hlavní proud cca 50A, čas 0,5s, snížený proud cca 50%, čas 0,5s, doba poklesu proudu cca 1,8s, proud kráteru 15A, dofuk dle eldy cca 3s, na austenit měníte jen hlavní proud dle síly materiálu, na titan ještě několikanásobně dobu dofuku, no jinak se peče biftek a jinak štrůdl, a hodně záleží na přípravě daného produktu... přeji úspěšné vaření, hi
U TIGU je celá řada parametrů, které je třeba správně nastavit. Je ale potřeba, aby sis v tom udělěl nejdřív trochu pořádek. Oddělit sváření bez pulzu a s pulzem.
Bez pulzu- hlavními parametry jsou: velikost svářecícho proudu, průtok plynu a volba eldy(typ. průměr a také trochu tvar špičky), průměr přídavného materiálu. Tyto parametry najdeš:http://www.millerwelds.com/resources/calculators/tig_amperage_calculator.php. K tomu přibudou další parametry: předfuk v sec. účelem je vyvtvořit ochrannou atmosféru před zapálením oblouku- záleží na okolnostech tvaru svařence a p., náběh svářecího proudu- umožní lepší zavedení eldy na počátek sváru, doběh proudu umžní vyplnit na konci sváru kráter, který se tvoří pod eldu . Dofuk- umožní odchlazení elektrody a svarové lázně. Uvádí se 1sec na 10A svářecího proudu (někdy vyhoví i méně).
Pak se k tomu přidá nastavení pulsu. Záleží co se tím pulsem sleduje, jestli kresba sváru, nebo vnesené teplo, nebo větěší průvar podel toho se voli frekvence. Tady doporučuji weldingtipsandtrics.com Dá se o tom dost najít. Žádné tabulky k tomu ale nebudou.
Ďekujem za rady,pomohli ste mi.
Ještě k tomu pulsu. Předchozí příspěvek jsem nedokončil, musel jsem na oběd. To se musí vyzkoušet a zapamatovat. Pro snížení vneseného tepla považuji za základ 30/30/30. To znamená:30Hz, délka pulsu30% a snížený proud 30%. Samozřejmě, pokud bez pulzu stačí 50A, pak s pulsem to musí být víc. O kolik, to záleží na paremetrech pulsu. Při uvedeném nastavení cca 70-80A. Za zmínku stojí, že na nastavení mají vliv i návyky svářeče.
Stránky: 1