SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahojte, chcem sa spýtať tých ktorý tu to mašinu vlastnia ako dlho im dofukuje ak majú na potenciometri dofuku nastavenú nulu. Neviem či ju mam zreklamovať, lebo keď mam na dofuku nastavene minimum tak dofukuje ešte nejakych 4-5 sekúnd. Ďakujem
No sice nevlastním tuto svářečku, ale už jsem se s tím setkal například u froniusu. Tak je nejmenší dofuk snad 10s a nijak to snížit nejde. Tady to bude podobné. Ono se tím zaprvé chrání svár a za druhé to taky chladí po tu dobu hořák. V domásím prostředí to má nevýhodu maximálně tu, že to pouští plyn navíc. Jinak jediné co můžeš, tak koukni do manuálu, tam by měl být minimální dofuk zmíněn. No koukal jsem na manuál a je tam zmíněn dofuk 0,1-10s (defaul 3s). Z toho by se dalo usoudit, že míň než 3,1s dát nejde...
Jen skromný dotaz - proč zkracovat dofuk? Při TIGu je těch 10 sec skoro minimum aby si člověk chránil zdraví před vznikem rakovinotvorných oxidů z elektrody při ukončení svařování. Při metodách MIG/MAG si zase dochlazuju drahý průvlak (svařovací špičku) a prodlužuji si jeho životnost. Argument o šetření ochranným plynem je zcela lichý když uvážím, že naprostá většina svářečů má nastaven podstatně větší průtok plynu než je při samotném svařování nezbytně potřeba.
Úplně nerozumím tomu defaultnímu nastavení, co to přesně znamená v tomto případě. Pokud je uvedeno, že se dá nastavit dofuk 0,1až 10sec, tak by to mělo jít nastavit. jeslti tazatel uvádí, že to nastavil na minimumm tak by měl něco displej ukazovat a skutečnost by měla tomuto nastavení odpovídat. Pokud má nadisleji 0,1 a skutečnost je 4sec, pak je to špatně. Pokud by to bylo celé posunuté, t.j. pokud by displej ukazoval 10 sec a skutečnost byla 14sec, tak bych to uvítal. Protože pod cca 3až4 sec se stejne nepoužívá.
Ďakujem za odpovede! Asi to teda nebudem riešiť. Len mi to nedalo, lebo v práci mam Lorch T 250 a ten sa dá nastaviť na skoro nulový dofuk.