SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 04-07-2014 22:03:32

mikkal
Člen

Pevnost svarů - srovnání MIG/MAG - MMA

Pěkný večer,
rád bych zdejších uživatelům MIG/MAG a MMA přístrojů položil otázku týkající se pevnosti/spolehlivosti svarů u těchto dvou metod.
Kolega mi neustále zdůrazňuje, že COčkovým svarům věří méně než svarům s elektrodou. Do určité míry jej chápu, COčkem dle mého člověk danou oblast neprovaří tak jako s elektrodou a tím pádem nedochází k tak preciznímu, resp. dobrému spojení se základním materiálem....

Můžete mi prosím sdělit Vaše zkušenosti/postřehy?

Děkuji

#2 05-07-2014 00:07:04

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Re: Pevnost svarů - srovnání MIG/MAG - MMA

Osobne nevidim rozdiel v pevnosti a spolahlivosti zvarov medzi metodami MIG/MAG a MMA, pokial su na dany material a polohu zvarania dodrzane parametre zvarania a priprava materialu pred samotnym zvaranim.

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

#3 05-07-2014 13:39:20

pavol.sk
Člen
Místo: Stredné Slovensko

ono pokial sa porovnava co2ka ktora ma prikon do 5 kw s dakou triodynou tak je logicke ze prievar bude mat vacsi ta 200kg opacha,mig/mag je ale kvalitnejsie ako mma,ako by dopadlo porovnanie keby sa porovnaval daky 300a vodnik a bau bau trafom je asi kazdemu jasne...

#4 05-07-2014 15:01:37

milosak
Člen
Místo: P - z

laicky porovnam pri rovnani palici a nevidim zadny rozdil

autonomous mechatronics, electronic systems - access control

#5 05-07-2014 15:32:13

Frank
Člen
Místo: USA
Web

mikkal napsal(a):

Pěkný večer,
rád bych zdejších uživatelům MIG/MAG a MMA přístrojů položil otázku týkající se pevnosti/spolehlivosti svarů u těchto dvou metod.
Kolega mi neustále zdůrazňuje, že COčkovým svarům věří méně než svarům s elektrodou. Do určité míry jej chápu, COčkem dle mého člověk danou oblast neprovaří tak jako s elektrodou a tím pádem nedochází k tak preciznímu, resp. dobrému spojení se základním materiálem....

Můžete mi prosím sdělit Vaše zkušenosti/postřehy?

Děkuji

Váš kolega má pravdu. MIG/MAG svařování je kvalitativně horší metoda, než MMA. Jedině snad svařování trubičkou (trub. drátem v ochr. atm.), může dát stejný výsledek. Samozřejmě vše za předpokladu provedení zručným svářečem. Za předpokladu zručného svářeče poskytuje metoda MMA vynikající výsledky s ohledem na kvalitu svaru, zvláště v kontextu mechanických vlastností. Z vlastní zkušenosti mohu tvrdit, že v některých spec. případech je metoda MIG zakázaná používat. Pochopitelně je mnoho konstrukcí a spojů, kde spolehlivě vyhovuje a je velmi produktivní ve srovnání MMA.

#6 05-07-2014 19:59:15

mikkal
Člen

Děkuji Vám za postřehy,
pokud bych to řekl laicky, jde mi o to zda můžu výrobkům (stojan, regál, konzola atd) , které bych dobře svařil COčkem (omi 205/6) věřit stejně jako v případě použití solidnějšího invertoru....

#7 05-07-2014 20:45:47

Frank
Člen
Web

V tomto případě dobře provedený svár cočkem bohatě vyhovuje. smile

#8 05-07-2014 20:52:18

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Pro stacionární použití metoda MAG plně vyhovuje.

#9 05-07-2014 23:09:07

Jimmys3
Člen
Místo: Pardubice

Když už jste tu začali takhle poměrně zajímavé téma, tak se ještě zeptám, jak si stojí TIG oproti MMA a MAG? Já si myslím, že ten TIG se bude hodně blížit kvalitativně té elektrodě. Co myslíte vy?

WF Jet TIG II 250 AC/DC, Omicron Gama 160

#10 06-07-2014 00:00:14

Frank
Člen
Web

Jimmys3 napsal(a):

Když už jste tu začali takhle poměrně zajímavé téma, tak se ještě zeptám, jak si stojí TIG oproti MMA a MAG? Já si myslím, že ten TIG se bude hodně blížit kvalitativně té elektrodě. Co myslíte vy?

Metodou TIG lze, co se týče kvality a vzhledu z těchto jmenovaných metod dosáhnout vůbec nejkvalitnější spoj. Při správném provedení, naprosto bez rozstřiku a zakouření zákl. mat.
TIG je zejména vhodný pro svařování a navařování speciálních kovů a slitin. (Al, Mg, Ti, Zr, Cu atd...) Nevýhodou je, že je to nejméně produktivní a nejdražší metoda. Takže by byla hovadina na př. vařit regál do garáže z černé oceli TIGem. big_smile

Nebudu se detailně rozepisovat, přímo zde je fajn odkaz: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008011702

#11 06-07-2014 01:06:24

ivko
Člen

To je úplne diskutabilné, odborník zvarí oboma metodami dobre, ten čo to nemá v ruke zasa oboma na prd, a povedal by som že s MMA to bude ešte horšie ako s MIG/MAG

#12 06-07-2014 08:08:05

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Ivko když diskutabilní, tak diskutujme.

1, Jen naprostý svářečský laik udělá obalovanou elektrodou (MMA) slepenec, který upadne při ošklivém pohledu na něj. Obalovaná elektroda už ze svého principu soustředění tepla při hoření krátkého oblouku, odtavování jádra a obalu, skoro automaticky zaručuje aspoň minimální závar do základního materiálu. Nesprávné vedení elektrody na vytvořeném sváru pozná podle vzhledu každý.
2, Metodou MIG/MAG udělá vzhledný svár i slepec (kolik svářečů stehuje i bez svářečské kukly?), jenže vzhled u této metody je velice ošidný parametr a o kvalitě sváru vypovídá jen málo. Už jsem viděl stovky hezkých svárů metodou MIG/MAG odloupnutých na jedné straně spoje. Je to způsobeno zpravidla nesprávným vedení hořáku. Při hoření i více než 10 mm dlouhého oblouku není až tak jednoduché přesně ohlídat správné natavování svarových ploch a ještě při tom vytvořit svár o správné velikosti a tvaru.

Jako začínající svářeč jsem se vždycky trochu vztekal, když mi někdo pohaněl některý né moc povedený svár. Při svařování na tlakových částech na velkých elektrárnách s vysokým podílem RTG kontrol mně to vztekání rychle přešlo. Při práci na velkých produktovodech jsem si zase víc začal vážit možnosti svařovat v teplíčku v dílně. A i když jsem svařoval postupně autogenem, MMA, TIGem, MIG/MAG nějak mě nikdy nenapadlo některou z těchto metod ponižovat či povyšovat. Každá má své oprávněné pole působnosti.

#13 06-07-2014 15:37:01

sqad
Člen

Ja som taktiež počul názor, že pri porovnaní metód TIG a MIG pri zváraní (nastehovaní) tenkých plechov vychádza TIG výhodnejšie v tom, že zvar (zvarový bod) je ohybný a tvarovateľný veľmi podobne okolitému plechu. Naproti tomu bod MIGom je tvrdší, krehkejší, a často sa pri pokuse o ohýbanie zvykne prasknúť (buď samotný zvar, alebo tesne vedľa neho).

#14 06-07-2014 16:27:55

Ládes
Člen
Místo: Olomouc
Web

Každá ta metoda chce bezesporu své a je vhodnější pro nějakou jinou aplikaci.Odtavující se elektroda v ochranné atmosféře je jasně ideální na objem výroby,případně nastehování svařence(je lepší,respektive pohodlnější vzít hořák,udělat prd prd a drží to pokopě než škrtat eldou na základním materiálu a přenášet oblouk do místa stehu).
Pro MMA mluví snažší dostupnost široké škály přídavných materiálů,včetně vyloženě speciálek.
Z vlastní zkušenosti můžu říct že ani dynamicky nebo rázy namáhané sváry provedené magem jen tak hned neprasknou-ovšem dobře provařené,nikoliv jen "přilepené".To samé platí pro eldu.

Editoval Ládes (06-07-2014 21:03:21)

Fronius VST 357-2 +AW 5000;Fronius TT 3000W +TTW 3000P,KITIN 150LA;EWM pico 160
SV 18R(1000)
Speedglass9100X,Lincoln Viking 3350 4C

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla