SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ještě mám jednu otázku, nepochybně zase hloupou když jsem elektrikář :-) ale...
Kdysi (před patnácti lety na učňáku) jsme dělali s kamarádem jeho svářečku (jen trafo), to staré ho mimo jiné kopalo, proto jsem mu spojil jeden konec vinutí (kleště) s kostrou. Tím nebylo výstupní napětí ve vzduchu ale stále stejné proti zemi, tím se všechno vyřešilo. Ale to je let. Tady jsem četl, že není vhodné spojovat sekundár s PEN vodičem, prý kvůli svařovacím proudům, aby někde nezničily PEN vodiče. Nenašel jsem tu ale bližší vysvětlení.. nám to fungovalo. Než budu dělat krabici, to bude měsíc, ale stejně bych jeden konec vinutí spojil s nulou (před usměrňovačem). Co myslíte Vy. Děkuju.
Představte si, že nemáte připojeny zemnící kleště na svařenci (třeba na konstrukci) a pokusíte se "omylem" zapálit oblouk. Kudy ten svařovací proud poteče? Tím nulovacím vodičem? To by nebylo moc dobré.
ty zemnící kleště bych nepodceňoval, i já coby dlouholetý svařeč (nechci napsat zkušený ) často zapomenu
- bastlím nějakej svařenec, při otáčení do jiné polohy kleště odepnu a už je zapomenu připnout...
Jednak sekundár s PEN vodičem zřejmě nespojíte, už řadu let se dělají zásuvkové rozvody s vodiči PE a N, myslel jste zřejmě PE. A za druhé, zkuste si rozkreslit zapojení trafa s usměrňovačem, kde bude uzemněn jeden vývod vinutí a za usměrňovačem svařovaný předmět, který může být (zcela běžně) taky uzemněný. A zjistíte sám, co jste poslal za dotaz.
Vidíte, taková hloupost a mě to nenapadlo :-) děkuju. To bych určitě nerad.
Ne, myslel jsem skutečně PEN. Řadu let se sice dělají, ale ve starých budovách se často nepředělávají.. tak to máme u rodičů na zahradě taky.
Jinak, s tím nakreslením schématu nevidím nic špatně. Ano, zvláštně určitě ano.
A ani se nemusí na zemnící kleště zapomenout. Stačí okuj, rez, špinavé nebo opálené kontakty kleští a je to jako bez nich.
hanusatko napsal(a):
Jinak, s tím nakreslením schématu nevidím nic špatně.
No pokud uzemníte sekundární vývod trafa a připojíte pak svorku z usměrňovače na svařovaný předmět, který je taky uzemněný (vodárna, kotel nebo cokoliv jiného), zkratuje se dioda v můstku v usměrňovači.
Jo takhle to myslíte, chápu. Je pravda že vařit se dá všude. Já jí mám do dílny, ale pravda, že bych jí takovým nápadem zničit nechtěl.
Tak jsem o víkendu zkoušel. Nedělal jsem to klasické zapojení ale nakonec jen přidal deset závitů lakovaným drátem, přidal diodu (KY719) na malém chladiči, kondenzátor 2200uF/200V, tlumivku 400W, a po několika zkoušení jsem přidal i varistor a vybíjecí rezistory v sérii dvakrát 2k0/5W, kond se po vypnutí vybije za necelých 30 sekund. Trafo má stř. výstup jen 45V, to víte za ty peníze.. po přidání deseti otáček vinutí a součástek měl výstup asi 85V ss, ale jak se trafo hřálo, raději jsem tu namotanou 1.5mm se zž izolací odmotal a namotal lakovaný drát (původně primár z MOTu), pak měl výstup kolem 77V ss. Při sváření tekl diodou proud od 4,5 do 7,5A. Nepřidával jsem k ní ten rezistor, protože jsem měl na zkoušení tři kusy diod, tak buď a nebo. Vydržela a nehřála se. Diody čkd se ani nezahřály, chladiče měly tak 35 až 40°C tak je to fajn. Rutilky fungovaly výborně, snad na ťuknutí :-) ty bazické byly o malinko horší, ale vaří to celkem plynule.
http://jhst.rajce.idnes.cz/nastenka
Dnes som konečne otestoval ten poľský ionizátor.
Bo dosť veľký problém , to nastaviť .
Poliak tam písal , že minimum je 6 závitov na sekundár VN trafa .
V praxi sa ale ukázalo , že treba minimálne 14 závitov na zváranie hliníka.
Tiež nebolo ľahké , zosynchronizovať ionizátor zo sieťou.
Po pár hodinách laborovania , sa to ale podarilo .
Zopár skúšobných smrkancov :
Editoval m.evil (11-01-2015 20:47:07)
hanusatko napsal(a):
Rutilky fungovaly výborně, snad na ťuknutí :-) ty bazické byly o malinko horší, ale vaří to celkem plynule.
http://jhst.rajce.idnes.cz/nastenka
Já když nepřipojím pomocný vinutí tak mi rutilový svařujou dobře, na prázdno to dává 67 V. Bazický ale ne ty potřebují víc voltů, na 95V se zapalujou stejně dobře jako rutilky. Taky záleží na výrobci, ty nejlevnější čínský za korunu jedna chytaj i svařujou hůř ale třeba EVB 50 stejně snadno jako rutilový.
Já bazický dostal od kolegy, ten se tím živí. Ale pak už si je budu muset koupit :-) Tak příště zkusím ještě přimotat malinko drátu :-) třeba dostanu i těch 95V. Ten lakovanej drát není silnej, tak se tam vejde.
Zkousel jsem tenhle zdroj, dobra hracka to je a s celkem znacnym vykonem. Umi tavit tenky draty a kuzi vam spali behem vteriny.
http:\\danyk.cz\zdroj _vfe.html
Funguje jako rezonancni transformator o napeti mozna i 10 kV a frekvenci ma mit nekolik stovek kHz. Nejde ale indukovat do dalsiho obvodu pomoci druheho feritoveho trafa o nekolika zavitech na vstupu i vystupu. Ani bez jadra ne. Vedel by nejaky elektronik proc?
Jako kapacita je zde použita parazitní kapacita, vysoké napětí je zde dosaženo tím, že vlivem rezonance je na primáru trafa podstatně vyšší napětí než je napájecí (a k napětí na sek se přičtou ještě špičky). Pokud se ale zatíží sekundár, tak se rezonance rozladí a napětí spadne. Výboj do vzduchu (sršení) nebo v jiskřišti, je podstatně jiná zátěž, než vinutí dalšího trafa. Zatímco vinutí představuje trvalou zátěž, jiskřiště má zpočátku poměrně vysoký odpor, takže napětí rychle stoupá a po zapálení sice napětí klesne, ale do dalšího průchodu nulou se oblouk udrží a pak se to opakuje.
Zvýšit napětí jde zvýšením počtu závitů na sek, ale pracovní izolace lakovaných vodičů je 20V, takže aby nesršely závity, bylo by nutné zvýšit izolaci vinutí, např. nějakou izolační zalévací hmotou.
Druhá věc je to přidané trafo, pokud jde o vzduchovou cívku, tak tam je při pár závitech malá indukčnost, ta se dá zvýšit i průměrem cívky, v případě feritového jádra, pár závitů a 10kV, jde o to, že by to jádro muselo mít slušný průřez, aby nedošlo k přesycení a byly by obrovské ztráty v jádře.
Pokud bylo inspirací zapojení s kondenzátorem, feritem s pár závity a jiskřiště, tak tam jde o něco jiného, tady pár závitů stačí, protože na trafu není tak velké napětí, ale velký proud (respektive di/dt), co se spustí po proražení pevnosti vzduchu v jiskřišti z vysokonapěťového kondenzátoru a i tady jde o rezonanci kondenzátoru a vinutí trafa -vznikne tlumená sinusovka.
Editoval pt.kbely (17-02-2015 16:22:34)
Aha tedy prilis velke napeti, maly proud a presyceni jadra. Zkousel jsem i pripojit primar druheho trafa pres jiskriste aby byla jistota ze tam proud proteka a je to stejne.
Tedy asi resenim bude jiny zdroj VN, nasobic napeti, kondenzator a jiskriste? Na videjich z youtube takovy ionizator u svarecky funguje. S motem nebo necim podobnym se mi blbnout nechce.
Editoval samb (17-02-2015 18:57:31)
Dostatečně malý proud jádro nepřesytí. Tomu rezonančnímu trafu při zátěži klesne napětí. Pokud by se mnělo to trafo připojit přes jiskřiště, tak by to chtělo výstup prvního trafa usměrnit, nabíjet kondenzátor a pak přes jiskřiště to dát na primár druhého trafa. Pak by tím druhým primárem mohl protéct rozumný proud, pochopitelně by klesla frekvence těch výbojů, protože bude chvíli trvat, než se kondenzátor tím měkkým trafem nabije. Nic takového jsem nestavěl, pouze se řídím selským rozumem.
Jasne zkusim to usmernit, za zkousku stoji. Je to pro pokusy pomerne dost bezpecny zdroj.
No až tak bezpečný to nebude, ten kondík dokáže pěkně bouchnout. Podle max napětí diod a kondenzátoru by bylo dobré upravit výstupní napětí rezonančního trafa (snížit počet závitů sekundáru) a u toho druhého může být transformace ještě nahoru.
Dotknout se po usměrnění, bude z toho slučnej paralyzér. ) Ale stále lepší než MOT.
Tady to řeší stejně jak radíte http://danyk.cz/zdroj20kv.html tak by mohlo fungovat. Zkusím tyhle diody http://www.gme.cz/dioda-dd1000-p223-133 snad bude dost rychlá, 150 ns je asi o řád výš než maximální frekvence 555 obvodu.
Rezonanční trafo si žije vlastním životem, mám tam cívku se 350ti závity a oblouk přeskočí asi centimetr a dá se natáhnout několikanásobně dál. Další cívku sekundáru jsem navinul s 500ti závity ale dá o dost nižší napětí zato proud odebírá dvojnásobný. Nějak nejde vyladit rezonance. Radši vyzkoušený zapojení neměnit, už jsem ze začátku odpálil dva mosfety než to začalo fungovat spolehlivě.
Ano, po usměrnění a naakumulování náboje na kondenzátoru to ztratí charakteristické znaky VF a bude to slušně kousat, např při nastavování jiskřiště, jako VN v televizi. To napětí na prvním trafu mi přijde dost vysoký, proč je ho potřeba zvýšit? Je možný, že zvýšením počtu závitů z 300 na 500 se zvýší proud v sekundáru, díky mezizávitové kapacitě a to zatíží ten rezonanční obvod, taky se zvýší vyzařování energie do prostoru. Je vidět, že je to vyladěné a další zásahy jen zhorší vlastnosti obvodu.
Při vybití kondenzátoru přes jiskřiště do malé indukčnosti by měla mít ta tlumená sinusovka ještě vyšší frekvenci, ale bude to mít dost velké proudové nároky na kondenzátor. Tedy bude potřeba udělat kompromis a tlumit vybíjecí proud odporem, řádově desítky ohmu, ale musí mít dost velký ztrátový výkon. Pokud se dá moc velký odpor, čas vybíjení bude moc dlouhý, zatlumí se to a bude nízká frekvence.
Chtělo by to najít nějaké podobné řešení, alespoň části obvodu s jiskřištěm a tomu přizpůsobit ostatní části. Určitě se s tím tady někdo už musel zabývat. Jinak to vidím na dlouhý vývoj a ladění.
Jen mně napadlo, pokud nejde jednoduše použít indukční vazba, nešlo by to pomocí kapacitní vazby. Jeden výstup z rezonančního trafa uzemnit přes kondenzátor na kostru (PE) a přímo na vývod pro svářecí kleště. A druhý konec přes kondenzátor na výstup s hořákem. Pak přidat ochrany, tlumivky na oba silové vodiče za místo připojení VF a za ně blokovací kondenzátor a tranzil.
Zvýšit napětí není potřeba, zpočátku jsem zkoušel různý počty závitů jen tak co to udělá, zdroj fungoval špatně. Problém byl jinde, v pájecí pastě, byla částečně vodivá a na oscilátoru se to projevilo až nakonec shořel a s ním i výkonová část. Po zapájení plošňáku kalafunou fungovalo vše přesně dle návodu. Je to opravdu obvod vyladěný na určitý parametry, jinak nefunguje.
Kapacitní vazba, o tý jsem taky uvažoval ale nevím jakou by to potřebovalo tlumivku aby se zabránilo vyzkratování HF přes vinutí trafa. Do cca 10-ti závitů na feritu pro ten proud nepředstavuje překážku, prochází jako by to byl vodič. A o moc více jich ze svářecího vodiče nenamotám. Tak myslím že napětí se do kleští trafa vůbec nedostane. Chce to naindukovat do vodiče.
No uvidíme, zkusím usměrnit a jiskřiště + kondenzátor asi namotat z vlastní alobalu a folie jak to dělá Danyk u některých tesláků. Ty vydrží. Dá se s tím experimentovat bez investice peněz do toho.
Něco podobného se řešilo v http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 25&p=1
Příspěvek 21 - je zde zajímavé schéma s bleskojistkou a nulovací diodou. Je to také napájený stejnosměrným napětím.
Je jen zajímavé , ale nebude chodit , je tam chyba , 109 . Prostě vše číst celé .....