SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Mám dotaz ohledně svaření litinové vany z traktoru ( zkoušel jsem to elektrodami E-S 723) pění -nejde to, díky za kždou radu
jak moc je to prasklý? Kde prasklina je? Nebo je to rozlomený a máte 2 kusy? Přinejmenším bych kraje prasklinky navrtal vrtákem- pr 4-6 a prasklinu vybrousil. Já používám na litinu elektrody Bohler UTP 84 FN- jsou sice okolo 1700Kč/kg, ale na zaolejovanou litinu jsou parádní. Jen bych doporučil to místo pořádně umýt, nejlépe jarem a pak vysušit- třeba i pb plamenem- ale ne moc.- jen lehce líznout, aby se voda odpařovala......
Pak to nechat vychladnout a svařit touto elektrodou. Následně by nebylo od věci na svár položit kus izolace- aby to nechladlo příliš rychle- stačí kus skelný vaty......
pod vanou se točí kardan a ten se utrhl a bouchl do vany je to protlačeny dovnitř ale drží to u sebe , jinak diky
Tak to v tom případě najděte okraje praskliny, vyvrtejte tam díru- tak, aby jste se do ní dostal elektrodou a kvalitně jí zavařil, pak vybrušte tu prasklinu a zavařte. Prasklinu vybrušte, pokud to jde, tak ve tvaru X (záleží, zda se dostanete i z druhý strany). Pak vyčistěte plochy sváru- odmastit, a zavařit. Tato elektroda se používá bez předehřevu, ale z vlastní zkušenosti je lepší jí nechat pomalu chladnout- v zábalu (stačí i kus izolace položený na sváru. Bez vypuštění oleje tohle nepůjde.....
V tvém případě používám autogen - vypálí všechny olejové usazeniny a taky po nahřátí je vydět kam až prasklina vede. Mášli o tuto metodu zájem, tak napiš. meg@sendme.cz
Při sváření litiny si prasklinu,nebo zlom vybrousím,připravím sud se sorbentem(vapex) celý kus ohřeji autogenem(je li to možné),elektrodou svařím,přihřívám autogenem(nejlíp svářet s kolegou ohřívačem) a poté zahrabu do sudu se sorbentem,ve kterém nechám pomalu vystydnout.Svařil jsem tak ulomené rozpěry z pažících boxů a drží výborně,svár je i na pohled pěkný,zalitý.Elektrody ESAB 92.XX podle toho,co komu vyhovuje,je víc variant.
Hmm, běžná věc u LKT, ze začátku jsme se to snažili vyvařit, hrůza, ale jednodušší je to vyříznout a navařit tam za studena část obyč. trubky, a zkusit indigalem.
evik napsal(a):
Hmm, běžná věc u LKT, ze začátku jsme se to snažili vyvařit, hrůza, ale jednodušší je to vyříznout a navařit tam za studena část obyč. trubky, a zkusit indigalem.
INDI čím? co to je indigal, ani stréc to nenašel leda indigo ale to pochybuju že se hodí na svařování
Hmm, omlouvám se, starší název pro barevný indikační penetrant pro ND zkoušení, pro hledání trhlin a prasklin způsobených při svařování. U toho co jsme dělali byla stěna vany navíc zeslabena probroušením od kardanu, no mastnota a tenká stěna, proto vyříznout. No a pak klasika, postupně malé stehy, rozklepat, nechat vychladnout...po odzkoušení jsme ještě lepili tekutým kovem z obou stran...cca 10 ks, no je to pomalá a nepříjemná práce, hlavně nespěchejte, přeji ať se zadaří, ....
Hm, kdysi mi známý dával dohromady motor, možné praskliny v bloku hledal obyčejným petrolejem.
Editoval Radim (05-11-2014 10:13:40)
No jo Radime, jenže tím do těch prasklin nacpal ještě víc mastnoty, než tam už bylo. Faktem je, že na plechařině se tento postup s napatláním jedné strany sváru petrolejem a druhé strany kašičkou z plavené křídy používá jako nejlevnější metoda zjišťování těsnosti dodnes. Netěsnosti se pak musí před svařováním pořádně vypálit.
Současná penetrační činidla jsou ale mnohem citlivější a někdy máme u některých svářečů problémy s přeteklými koutovými sváry, které se indikují úplně drasticky.