SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ahoj, nejsem žádný svářeč a ani tomu moc nerozumím. Jsem strojař a sportovec. Sháním někoho kdo by mi byl ochoten svařit titanový rám Ti9 z 20x1,2 bezešvé trubky o celkovém rozměru 800x175mm. Počet svárů cca 14. Výkres zašlu emailem, nebo dodám odkaz sem na forum.
Jedná se o speciální rám pro sport zdravotně postižených "sledge hockey". Jen pro představu rám slouží při hře jako nárazník o mantinely tudíž síla nárazů je v určitých místech až 450kg/cm2
Tyto rámy vyrábím již pár let z CRMo25 bezešvé válcované trubky o síle 1,5mm, ale bohužel i ty jsme schopni při hře ohnout a promáčknout. Nechal jsem si vyrobit z Ti9 nový rám. Je lehčí a měl by být i pevnější , mám jej připravený na svaření včetně svářecího drátu z Ti3. Nikdo se však nemá ke svaření tak aby mi zaručil pevnost sváru. Všichni se ohání tím že to musí být svařované v komoře a Ag atmosférou a nikdo to nechce vzít na sebe.
Napadlo mě jediné a to obrátit se na Vaše forum, kde jste profíci a rozumíte tomu. Zdali by jste vy sami nebyli ochotni, nebo někoho se zlatejma českejma ručičkama nedoporučili.
Moc předem děkuji .
Zdeněk Klíma - zaksport
Nuz, zaujimava praca pre Evik.
Co to je za označení Ti9? Chemické složení je jaké? Máte material list? Když to nechce nikdo z jednotlivců udělat, zkuste nějakou firmu, nebo svářecí školu. Nechci zde dělat nikomu reklamu, ale když zagooglujete... (Souhlas s výrobcom - zkusit požádat slečnu Evik)
Označení trubky rámu Ti Gr9 OD 020x1,2mm - SL, ASTM B337-95, EN 1024-31
Drát pro sváření Ti Gr2 1,6mm ERTi2 AWS ERTi2, EN 10204-31
Pokud by jste chtěli i jiné info dostal jsem k tomu ještě certifikáty od dodavatele pokud by byl zájemce je zde i % složení.
Slečnu Evik každopádně požádám zda by se oné práce neujmula, tedy pokud se zde dříve sama nevyjádří. Dám tomu ještě víkend, podle toho kolik odborníků a rad se tu sejde. Už to řeším celé 3 měsíce po různých firmách na jihu Čech a každej říká něco jiného, bohužel se stejným výsledkem (při nárazu se to rozsype).
Okdkud jste? Jížní čechy-Budějovicko? Nebo někde dál?
Miky26 napsal(a):
Označení trubky rámu Ti Gr9 OD 020x1,2mm - SL, ASTM B337-95, EN 1024-31
Drát pro sváření Ti Gr2 1,6mm ERTi2 AWS ERTi2, EN 10204-31
Pokud by jste chtěli i jiné info dostal jsem k tomu ještě certifikáty od dodavatele pokud by byl zájemce je zde i % složení.
Tak to už zní lépe. Ale co mohu doporučit pro budoucí svařování, tak místo ERTi-2 AWS A5.16 bych raději použil ERTi-9 per AWS A5.16.
Jedna firma v Brně, další v Hodoníně nabízejí zřejmě přesně to, co hledáte. (google - "svařování Titanu") Přece jen titan vyžaduje zcela zvláštní přístup a vybavení svařovny. Určtě to bude dost nákladná záležitost.
Tomape : Jsem přímo z ČB
Jirkati: děkuji za info. Již jsem také oslovil dodavatele z Brna zda nemá nějaký svůj přímý kontakt, či odběratele.
Nerad bych to svěřil každému rádoby "svářeči" je to přeci jen trošku dražší záležitost. Bohužel některé firmy Vám svaří všechno a vším i bez znalosti technologie. Mít na dobrou techniku je jedna věc a umět ji používat správně druhá. Proto jsem se raději obrátil sem, kde je to pro lidi práce a zároveň koníček, nejenom nudná šichta od - do.
A Evik asi teraz pecie vianocne pecivo... a tu ma pritom zvarat titan...
Hmm, zdravím a děkuji za podporu, teprv jsem uplácala dva plechy, no samo když pan Miky nikoho nesplaší tak mu to upečem, tam ale bude problém v tý písemné záruce, jsme malí a nemůžem zajistit rozbor materiálu jestli je to to co udává certifikát takže bych aspoň potřebovala zbytek materiálu na dílenskou zkoušku, již jednou příd. mat. neodpovídal certifikátu a pak se nám skladník přiznal že se mu líbila krabka a tak nám s papírem dodal austenit, no drát jako drát. Jukám tu od pátku, ale přece jen tohle neděláme každý den, a bude to chtít pár přípravků na podfuk, určo tu jsou firmy které s tím pracují denně a nechci někomu lézt do zelí.......zdravím pana Franka za Velkou louži.s dotazem, když smíchám Ti.grade 2 s 9 měl by výsledek mít větší tažnost ve svaru nebo ne?Stejně tohle většinou praská v TOO. přeji všem hezký večer.....
Zdravím vás též, slečno Evik. Vidím, že zkušenosti máte, tak vám držím vše co se držet dá, aby se dílo zdařilo. K vašemu dotazu - s největší pravděpodobností(logicky vzato) tažnost toho mixu grade 2 s 9 bude větší, než samotný gr. 9, nicméně pevnost v tahu bude menší. Co jsem se dočetl, doporučený příd. drát pro Ti gr.9 je ERTi-9. Pan kolega má ERTi-2. Ale zásadní problém by to být neměl. Nejsem natolik obeznámen s touto problematikou, nemám už přístup k experimentům, ani zkušební technice, abych na základě zkoušek dal výsledek. Už bych měl užívat důchod a přestat tady radit...
Děkuji slečně Evik a Vám všem za ochotu i přesto, že jsem ji neoslovil osobně jak jsem měl v plánu. Každopádně považuji za slušné sdělit jak jsem dopadl.
Rám je excelentně svařen. Dokonce přímo v bydlišti. Pomohla nakonec svářečská škola ve společnosti EGE. Sice titan nevaří, ale Ag 5 měli a konečný výsledek plná spokojenost. Jak v pevnosti tak celistvosti. Navíc jsem jim doporučil mého dodavatele a vypadá to, že v nejbližší době buou dělat official. svářečské zkoušky pro uchazeče i se štemplem právě na titan. Takže všem ještě jednou moc děkuji.
Stránky: 1