SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Tak v prodejně jsem koupil větší silonové těsnění a vše je ok .
evik napsal(a):
Když už je to tu, pořád ještě sháním to očko na opravu kyslík.závitu W21,8x1/14, neválí se to někomu doma?Šéf mi to dal za domácí úkol a já bych mu chtěla udělat radost.....hi
Pokud chcete protočit závit u ventilu přímo na lahvi, tak tam bude problém s místem. Samotné očko s průměrem 50mm tam pro nedostatek místa nejspíš nenasadíte a s vratidlem určitě ne.
Jedině na vymontovaném ventilu. Tam by šlo použít závitovou hlavu s čelistmi G 1/2". Mají stejné stoupání a profil závitu, jen musíte nastavit větší průměr závitu o cca 1mm.
Tomáš S napsal(a):
evik napsal(a):
Když už je to tu, pořád ještě sháním to očko na opravu kyslík.závitu W21,8x1/14, neválí se to někomu doma?Šéf mi to dal za domácí úkol a já bych mu chtěla udělat radost.....hi
Pokud chcete protočit závit u ventilu přímo na lahvi, tak tam bude problém s místem. Samotné očko s průměrem 50mm tam pro nedostatek místa nejspíš nenasadíte a s vratidlem určitě ne.
Jedině na vymontovaném ventilu. Tam by šlo použít závitovou hlavu s čelistmi G 1/2". Mají stejné stoupání a profil závitu, jen musíte nastavit větší průměr závitu o cca 1mm.
To je jedno riešení. Ale pri občasnom využití na prečistenie závitu v prípade vlastnenia očka sa dá použiť napr. aj nástrčkový kľúč resp odpovedajúcu hlavicu GOLA sady, keď sa do drážky očka a hlavice vloží kolík, ktorý zakliní očko a tým zabezpečí jeho aretáciu proti proti pretáčaniu.
Hmm, pan Senior a Tomáš S správně odhadli použití, s tím očkem by jsme si už poradili, se závitovou hlavou už ne.další řešení by bylo sehnat staré 1/2" očko se 4 řez. hranami s nastavením, no to rozříznuté s červíkama, pátrala jsem na burzách, no marně, tak nevím, určo to maj v plnírnách, přeci to neopravujou pilníkem jako já, i když teď se vše vyměňuje...děkuji za snahu
To evik. Ak to očko je dosť využitelné, je možné si ho s trochou kumštu vyrobiť. Nemám na mysli presné vysústruženie závitu do krúžku z nástrojovej ocele, a potom zakaliť, hoci aj taká možnosť existuje a ja sam som nejaké závitníky aj očka takto v núdzi, vyrobil. Mám na mysli takýto postup: Vytočiť púzdro s osadením s vnútorným priemerom o 1 mm väčším ako má očko G 1/2" a s hĺbkou po osadenie podľa hrúbky očka. Očko tenkým gumovým kotúčom rozrezať v miestách dier. Puzdro z vnútra natrieť najlepšie letovacou pastou obsahujúcou pájku. Segmenty očka poukladať do púzdra, (pozor na poradie segmentov a taktiež nezameniť čela), v miestach otvorov očka rovnomerne zakliniť a prípadne aj axiálne zaistiť a zaletovať.
Veľa zdaru!!
Jen bych dodal že neni problém ho koupit ale evik nechce dávat 5tis za očko v hodnotě 500kc xD ... to by člověk musel opravovat aspon 10 závitu za den.
samostatný čelisti 1/2" na trubky snad mám pak už je jen otázkou kam to upnout aby to nemělo 10cm v pruměru .
No a upravit nyní výměnnou závitořeznou hlavu . Celá chinská sada se pořídí už od 700,-
Kdyby bylo klasické očko, tak v práci občas děláme, že je takový přípravek z kulatiny nebo tlustostěnné trubky. Na konci je buď kulatina kolmo, nebo jen díry proti sobě, kterými se potom nějaká kulatina prostřčí. Něco jako bývaly trubkové nástrčné klíče. Na druhé straně bylo očko zajištěné malými šroubky jako u origo vratidla. To používáme na věci, kde je málo místa.
2 varok. Ten postup s predlženým vrátidlom každý pozná. Problém je to očko, ktoré sa nedá zohnať, preto som vyššie písal návod ako ho vyrobiť resp prerobiť z G 1/2". Podobne by sa dalo prispôsobiť očko G 5/8", kde by bolo potrebné zmenšiť priemer, ale myslím, že to by sa tiež ťažko zháňalo.
Editoval senior (06-03-2014 16:30:18)
Opět bych se chtěl zeptat na jednu laickou otázku. Zajímá mě pojem Svarová sprcha. Když se zeptám opravdu jako začátečník, je to když dám velký proud a hodně malý posuv drátu, při svařování to jen jakoby šumí? Nebo je to určitý velký proud a hodně velký posuv drátu, při svařování to silně prská?
Původně jsem myslel první možnost, teď mi jeden svářeč u nás v práci tvrdil tu druhou možnost, tak teď nevím.
Svarová sprcha je nesmysl. Zřejmě máte na mysli sprchový svařovací režim (proces). Je to svařovací proces, který nastane při zvýšení svařovacího napětí nad cca 27 V. Znamený to, že se pak už nejedná o žádnou verzi zkratového procesu. Kapky odcházející v souvislé řadě z konce tavícího se drátu mají menší průměr, než je průměr samotného drátu. Sprchový proces není možný při použití čistého CO2, jedině při použití směsných plynů.
podle mě varok mysli to když nastavím sprchový přenos a dam malý posuv drátu tak jen šumí když pomalu budu přidávat drát tak se tam začne objevovat pravidelné jako by prskaní
Majk: ano, to jsem myslel. V práci mají směsný plyn. Zajímalo by mě tedy jako to je, ten sprchový přenos? Dobře je tedy, že je né tedy velký proud, ale spíše napětí a malý posuv drátu?
Sprchový přenos začíná na celkově vyšších parametrech.Rychlost podávání drátu 15m/min a víc,napětí27-30V.
To platí pro drát 0,8. Proud je potom 150A a výše. Při rychlostech přes 20m/min není problém 300A a víc.
Dobrý den, opět mám jednu laickou otázku. Nastoupil jsem do nové práce a jezdíme na montáže. Párkrát jsem s nimi byl v Ostravě-Vítkovicích na fotbalovém stadionu. Nějaká firma tam dělá novou tribunu, naše firma čistí starou tribunu od starých barev, že se bude znovu natírat. To jen tak okrajově. No ale co by mě zajímalo. Asi obalovanou elektrodou přilepili asi pomocné výztuhy z vinklu asi 50x50x5mm na hlavní nosníky, které jsou z I profilu, asi 140-160mm. Teď to obrousili a znovu to převařovali COčkem. Plyn nevím, jestli čisté COčko nebo směska, ale mašinka je nějaká Alfa In, velikost zhruba jako jsem viděl kdysy v jednom obchodě Alfa In Pegas 160. To je ale trojkombinace, možná to je ono, nevím. Na nastavení tam jsou tři potenciometry a dva malinké displeje. Jedním potenciometrem se šteluje napětí- jeden displej. Druhým poťákem se nastavuje proud- další displej. Třetím nevím co se nastavuje. Svářečku mají zapojenou na 1x230V, ale přívodní kabel je dost hrubý, zdá se mi tak 3x4mm2. Co mě udivuje, že na mašince jde nastavit docela velký proud, až 240A. Podle mě je to blbost, vždyť na 1x230V jde mašiny používat jen do asi 160A, ne? Nebo to je podobné, jako u svářeček Einhel apod., že se svářečka dá používat na 1x230V, proud jde používat třeba do těch 160A a potom se dá napojit i na 2x400V a proud se potom může nastavit na maximum, u téhle svářečky tedy až 240A? Děkuji
Zase jen fyzika zakladni skoly! Pokud pouziju spotrebic ktery opravdu da 240A u mig mag zdroje dejme tomu 27 V
a zdroj bude mit 90% ucinnost tak staci opet zakladni matematika 240*27=6480W +10% = 7128W :240V= 29,7A staci to takhle?Nechytejte me prosim za slovo tohle je teoreticky pripad ale jiste pro ilustraci staci.
Výpočty? Počítat umím, ale ptal jsem se na něco jiného! Přečtěte si to prosím ještě jednou, než začnete pi.....t!
pokud jste cetl co jsem napsal pak by pri max vykonu muselo byt na fazi jisteni 30A !! tj dvojnasobek bezneho jisteni.Staci se na netu podivat do katalogu fi alfain nez urazet coz je chapu jednodussi.Krom toho kdyz invertor zapojite na dve faze tak z nej udelate skvarek (alespon jsem se s takovym inverorem nesetkal nicmene netvrdim ze neni technicky mozne ho vyrobit)
Predpokladam ovsem ze tu svarecku stejne nepouzivali na nejvyssi vykon.
Ps :nikde nepisu ze by nekdo neumel pocitat je jen dobre znat zaklady a z nich si odvodit souvislosti.
Editoval Honza007 (26-10-2014 19:26:03)
Nevíme, kam to měli zapojené. Bylo do opravdu v obyčejné zásuvce 230V? Klidně to mohli vytáhnout z 3f obvodu jištěného 32A.
Famater napsal(a):
Nevíme, kam to měli zapojené. Bylo do opravdu v obyčejné zásuvce 230V? Klidně to mohli vytáhnout z 3f obvodu jištěného 32A.
Tak, tak... My tak v práci máme zapojené snad všechny přípojné zásuvky na 230V. Nicméně každá jde přes 16A jistič... Jsou, tam ale i takové, které jsou vyvedeny přímo z 400V rozvodu a bez jištění... Pozůstatek předchozí společnosti... Nicméně tyto "nejištěné" zásuvky na 230V jsou v místech, kde se nepracuje a není tam nikdy zapojeno nic zatěžujícího... Maximálně sem tam ruční vrtačka nebo flexa, pokud je potřeba. Jinak tyto zásuvky jsou mimo pracovní prostředí... Jinak není problém z 3f rozvodu udělat několik 230V rozvodů... Abych se přiznal, máme tak i řešené některé zásuvky na 230V doma v kuchyni - zapojoval to tak zavolaný elektrikář. Nevím, přesně jaké volil zapojení, ale vím, že minimálně 4 zásuvky jsou vyvedené z 3f rozvodu od indukční varné desky...
Hmm, jestli je to profi zázrak z Třebíče tak tomu přece stačí 6A jistič jak mě přesvědčovali elektronici na vedlejším vlákně, hi
Tak to se omlouvám, ale schválně jsem to dal sem, do tématu Laická otázka. Spočítal jsem to, zdálo se mi to divné, proto jsem se tady ptal, ne? Jestli to je invertor nevím, nejspíše ano. Né, mají to zapojené pod tribunou do klasické zásuvky 230V jištěné 16A jističem, ale jaký druh jističe to je nevím. Z klasické zásuvky 1x230V prý jde brát maximálně myslím 3600W, když je jištěna jističem 16A. Proto jsem se zarazil, když jsem viděl, jak mi ten svářeč ukazoval, že to jde nastavit až na 240A. Proto jsem se ptal, jestli to není zase nějaký zázrak, který se dá zapojit jak na 1x230V, tak na 2x400V.