SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 26-10-2013 18:24:53

jena
Člen

CO2 na opravy doma a autě

Dobrý den,

obracím se po přečtení několika vláken přesto na odborníky ve sváření, zda-li je možno zakoupit na domácí sváření levnější CO2 svářečku. Je mi jasné, že svářečka za 15.000,- bude svářet bez vypínání ochrany podstatně déle a lépe než svářečka za 6.000,-, ale na občasné práce mi připadá svářečka za oněch 15.000,- zbytečný luxus. Budu svářet plech tak max. do síly 3mm. Je snad na našem trhu (Čína) se kterou by se dalo takto pracovat? Namítne jistě odborník, že to bude spíše trápení nežli sváření, ale opravuji-li autorádia mohu říci, že hraje velmi slušně jak to za 1500, tak i za 8.500 (nerozebírám komfort obsluhy atd.) a oboje je vyrobeno v Číně. Má někdo přesto odzkoušeno takovéto prskátko z této levné produkce?

předem děkuji za odpovědi

jena

#2 26-10-2013 18:31:34

varok
Člen
Místo: Havířov

Re: CO2 na opravy doma a autě

Vím že tady bude sposta lidí zase brblat, ale zkuste se mrknout na svářečku Telwin Bimax 152 duo. Odkud jste? U choboly ho teď mívají kolem 6500,- kč bez dph, což bude asi kolem 8000,- kč. Malá mašinka, docela slušná, párkrát jsem s ní svářel. není to dělo ale na drobnosti stačí.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#3 26-10-2013 18:45:58

fofo
Člen

Zo osobnej skusenosti neodporucam jednofazovu zvaracku MIG/MAG na 230V. To je iba taka spajkovacka k nicomu (samozrejme ze to neplati pre moderne konstrukcie invertorovych zvaraciek ktore si vedia vykompenzovat pokles napatia v sieti). Na karosarcinu vam bude uplne postacovat barzaka 160A MIG/MAG trojfazova zvaracka na 400V. Kamos ma starucku ForMIG 160 a na vyvaracky veteranov a autoklampiarinu mu bohate postacuje.  Ale pouzivana sa 6000KC urcite nabude dat zohnat. Na druhej strane zvaracka sa nekupuje kazdy den, takze radsej trochu pockat, nasetrit nejake korunky naviac a zainvestovat do kvalitneho stroja, ktory bude mat nejaku perspektivu aj do buducnosti.

#4 26-10-2013 19:01:39

m.evil
Člen

Tiež vlastním hobby šmejd a viac by som to nekúpil....

#5 26-10-2013 19:52:11

zdeště
Zablokovaný

Dobrý den,
mezi svářečkou a rádiem v zásadě není žádný rozdíl - obojí je z Číny.
Rozdíl, ale poznáte ve chvíli, když budete chtít poslouchat rádio a svářet.
Rádio zapnete a buďto hraje a nebo nehraje, nakonec poslouchat jej nemusíte.
Ale u svářečky to není tak jednoznačné, spojit dva kovy jen tak bez svářečky to nelze, opravit auto potřebujete a tak chtě nechtě, budete se stále pokoušet svářečku rozchodit a jednou to půjde pochvíli to zase nepůjde atd.
Svářečka se nakonec dá taky vypnout jenže ouha - bez propagačních řečí v rádiu se obejdete, ale bez svářečky při rozdělané práci NE.
PROTO NEŠETŘETE NA NEPRAVÉM MÍSTĚ. V opačném případě se zařadíte do klubu VALL. Tento klub je volně přístupný a každý kolenovrt je tam vítán.
Pěkný den přeje Zdeště

P.S. snad je už jasný rozdíl mezi rádiem a svářečkou a to si představte, že oba přístroje mají každý jen jeden knoflík na ovládání

servis,oprava, svářečky,bodovky,plasmy
...dobrý servis, přítel vašich svářeček...

#6 26-10-2013 20:09:55

alll
Člen
Místo: ...

Mel jsem levnej šmejd po velkem predelaní svařela užvcelku slušně, ale stejne šla zdomu a postavil jsem novou 3Fazovkua  na tu je aspon spolech_ zapnu natavim vcelku hned mužu vařit jak dˇábel

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#7 26-10-2013 20:30:03

varok
Člen

Já mám na svářečce dva knoflíky. smile

#8 26-10-2013 20:53:09

fofo
Člen

Ono ani to porovnaie autoradii nieje na mieste. Pretoze napr. 7dmickova rada od Pioneeru ktora ma mosfet koncaky a hlavne kvalitny zvukovy procesor sa neda s autoradiom za 1.500KC absolutne porovnat po ziadnej stranke. To je ako porovnavat Baumax zvaracku s Froniusom, proste dva neporovnatelne veci.

#9 26-10-2013 21:50:19

ivko
Člen

To je ako kúpiť si sadu vrtákov v Tescu za 1,99€ , či potrebuješ niečo vrtať 1x za rok , alebo 2x do týždna nič nemení na veci že tá sada z Tesca je použitelná tak maximálne do dreva, pri železe tak maximálne do plechu 1mm  kde tú dieru "vyšmatlá" aj tým že sa prehreje material.
Lacná zváračka je to isté, tiež s tým čo to zalepíš ale bude to utrpenie, aj ked nová chvílu ako tak funguje, ale potom treba investovať do úprav, najčastejšie poriadny horák, a tam začína cena na 70€.
Jednoznačne odporúčam číhať po inzertných portáloch a kúpiť staršiu overenú kvalitnú zváračku, bude síce asi na 400V , ale občas sa nájde niečo aj na 230V (to by som až tolko neriešil) priorita sú zváracie schopnosti

Editoval ivko (26-10-2013 21:53:24)

#10 26-10-2013 22:42:15

Martin
Člen

Pokud nepoznáte rozdíl mezi zvukem z rádia za 1500 a za 8500, tak si klidně kupte svářečku za nejnižší cenu, co v nejbližším hobbymarketu najdete a budete na tom stejně.

Pokud chcete, aby ta svářečka opravdu svářela a ne jen prskala, tak 15000 je minimum. Pokud chcete opravdu fungující svářečku, tak zkuste se podívat po OMI205, pokud jste limitován přípojkou 230V, tak i OMI165 vaří velice slušně ve srovnání s těmi levnými.
Varokem zmíněný telwin jen jen o pár procent lepší, než nejlevnější čína, prostě hračka. Zkušeností s ní mám, bohužel, dost ...

#11 27-10-2013 11:37:51

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Pravidelne raz za mesiac, a niekedy aj skor, sa niekdo najde, kto ma vazny zaujem kupit hocijaku bau-bau zvaracku za facku.. Objavi toto forum, a chce si iba potvrdit, co tu uz samozrejme vsetci vieme, ze je to vyhodeny peniaz, bude sa zo strojom viac trapit ako robit, ale aj tak chce nieco lacne kupit... Pri kazdom takomto prispevku zacnu pravidelni navstevnici svarfora dotycnemu vysvetlovat vsetko mozne aj nemozne, nahadzu sem zo 40 prispevkov, a dotycny si aj tak kupi bau-bau strojcek, alebo sa v lepsom pripade ani neozve ako sa rozhodol...

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

#12 27-10-2013 13:33:11

varok
Člen

Je pravda, že kdysy, když jsem sháněl svářečku já to bylo těžší, ale pořád to nemění nic na tom, co tady už kdysy někdo psal. Tohle je forum jen samých teoretiků, jen málokdo něco vyzkoušel na živo. Já jsem kdysy viděl v obchodech jen svářečky Einhel 150-190 a GUDE. Teď mám na mysli svářečky hobby za nižší cenu. Einhel a GUDE jsem všude slyšel a četl samé nadávky. Pak jsem v jednom obchodě viděl Sharks 120. Cena krásná, ale když mi ji ukázali svařovat, no hnus. Potom jsem našel zn. Telvin. Tady na foru i jinde ji tay moc nechválili přímo, ale ani ne zatracovali, prostě průměr. V jiném obchodě v ostravě jsem viděl svářečku nějakou MonoMig, která se mi hrozně líbila, ale nenašel jsem o ni nikde žádné informace, tak jsem to vzdal. Cena myslím 11200,- kč byla rozumná, byla myslím už na euro hořák a k tomu byl redukčák. Takže plus hořák nejlevnější v té době kolem 1800,- kč. Silně jsem o ní uvažoval, ale nakonec jsem se rozhdnul jak jsem se rozhodnul. Viděl jsem v tom obchodě i Omicron Omi 165, ale v té době základ kolem 15 000,- kč. Hořák nějakých 1800,- kč, redukčák asi 1000,- kč. To už jste na nějakých necelých 18 000,- kč a to jsem neměl. Přitom jsem s ní párkrát svařoval auta a super.
Telwin jsem koupil a byl jsem mile překvapen. Až na menší problémy s hořákem jsem spokojený. Po menších úpravách vaří krásně plechy kolem 0,7-5mm.

V dnešní době se už dají sehnat levné hračky COčka kolem 5000,- kč. To ale podle mě nemá cenu vůbec kupovat.

#13 27-10-2013 17:40:22

pavol.sk
Člen
Místo: Stredné Slovensko

na to aby zvaracka normalne fungovala musi mat urcitu kvalitu a ta kvalita nieco stoji ak sa kukas po novych strojoch tak sa to zacina niekde na 10 000 cz pokial chces za malo money vela muziky tak jedine daco ojazdene z bazosa

#14 27-10-2013 19:03:49

jean
Člen

ja mám čínu - einhel 190, v pôvodnom stave ako vyšla z obchodu je nepoužiteľná, po prestavbe riadenia a zdroja je v pohode. Ak si trochu elektricky zdatný, tak si prestavaj čínu, ak nie, tak si úp niečo kvalitnejšie, lebo nič nezvaríš

#15 27-10-2013 19:10:53

pysta1
Člen

Ja mam GUDE a po upravach, ktore ma nestali ani cent (trafko na ovladanie, kondik, vybijaci rezistor som pozhanal), si myslim, že je celkom fajn, a zvara pekne. Pouzivam ju cca 1x tyzdenne, a este ma nesklamala. Je vela odporcov tejto zvaracky, ale mne osobne vyhovuje a keby som mal zvaracku aj za 1000eur, tak ju proste nevyuzijem. Takze tolko moj nazor, a vela stastia pri vybere...

Gude 192/6k

#16 28-10-2013 10:28:56

varok
Člen

Myslím si, že když se tazatel ptal na to, jakou mašinku koupit na karosařinu a tenší plechy zhruba do 3mm, tak je podle mě zbytečná mašina za 20 tisíc, když ta dokáže provařit materiál i kolem 8mm, možná i více. Samozřejmě záleží jak často bude svařovat a kolik toho udělá. Na druhou stranu bych zase nekupoval tu nejlevnější sr...u co se dá koupit.
Ano, po úpravách možná trošku jede, já sám jsem nějaké drobnější úpravy dělal, ale každý tu možnost nemá.

#17 28-10-2013 12:27:42

fofo
Člen

Lenze ked si clovek kupi zvaracku, tak ju chce pripojit do el. zasuvky pustit ochranny plyn a okamzite zvarat. Nie ju hned rozobrat a tuningovat aby sa snou dalo ako tak zvarat. Mal som fungel novu jednofazovu zvaracku ForMIG 169P v tej dobe za 28.500SK bez papiera aj s akoze "horakom" , redukcnym ventilom s ohrevom a redukciou na velku cievku. Vysledok ako prve ma asi po pol roku prestal bavit ten akoze horak Abicor Binzel MB16AK 4m. Ten horak je hroza, ale co by clovek chcel za 2500SK. Tak som ho vyhodil a kupil si Kurt Haufe RD 14 Z4 euro. A to uz je horak, maly, lahucky, uzitny proste radost snim zvarat. Asi po dvoch rokoch ma prestala bavit ta spajkovacka. Vsetko bolo super a nedalo sa jej nic vytknut, kym mala poriadnu silnu fazu. Proste nebol ubytok napatia. S predlzovacky sa nedalo zvarat vobec a zo zasuvky 230V len takej do ktorej isla min. 2.5med a C16 istic anebola dalej nez 10m od rozvadzaca. Zvaranie vyzeralo tak ze ked nemala poriadny privod el. prudu tak zvaranie sa zmenilo na pajkovanie. Iba odtavila drot na konci sa spravila taka velka aj 6mm zerava kvapka a ta sa bud odkotulala po zvarenci alebo spadla na zem. To bolo asi vsetko. Takze som mal spravenu 1m dlhu redukciu z 32A stvorkolika na klasicku zastrcku aby som mohol zvarat. Potom som za lacny peniaz kupil vyradenu ForMIG389  aj s fungel novym horakom Kurt Haufe RD36 Z4 euro. S tou som bol na zvaranie na doma spokojny slapala perfektne az raz sa pokazila a dlho ju nikto v mojom okoli nevedel opravit. Nakoniec moj otec z casti prisiel na chybu ktoru zapricinovala ta ochrana motora ktoru spominal Zdeste. Takze regulacna doska putovala do Nitry a uz zase masti ako za mlada. Je pravda ze ma dost tvrdy zdroj a tym padom aj znacny rozstrek pri horeni obluka, ale aky som ja lepic tak na doma mi uplne postacuje.

Editoval fofo (28-10-2013 12:29:44)

#18 28-10-2013 13:28:33

pavol.sk
Člen

zvaracka ma velky odber a to treba respektovat,treba poriadny predlzovak a je po probleme,byvam v panelaku na 7-mom a zvaracku skladujem a sem tam aj prevadzkujem v pivnici elektriku mam potiahnutu zo sedmicky dole a nikdy som nemal najmensi problem ani pri vareni materialu 5/7mm hrubeho,tto mi pripomenulu zakaznika ktory reklamoval elektricku kosacku s tym ze mu dobre nejde v servise bolo vsetko ok ale u neho na zahrade vraj nefunguje tak ako ma...ked to reklamoval uz x-ty krat siel som s nim na zahradu aby som videl co s tym stvara mal domarobeny predlzovak asi zo vsetkych moznych kablov ktore nasiel a pospajal dokopy,prechodovy odpor som nemeral ale bolo mi hned jasne kde je "zavada"

#19 28-10-2013 14:07:33

fofo
Člen

V dielni mam elektoinstalaciu spravenu tip top takze tam problem nieje. Aj predlzovaky mam poriadne. Tento problem som nemal len doma ale aj inde a aj ine taketo zvaracky v inych prevadzkach. V byvalej praci sme mali rovnaku zvaracku a tiez s nou bol ten isty problem. Preto by som uz jednofazovu zvaracku s klasickym trafom nechcel. Invertori su natom inak, oni si mensi ubitok napatia vedia sami vykompenzovat, preto nemaju problem zvarat aj z 30m predlzovacky prip. elektrocentraly.

Editoval fofo (28-10-2013 14:09:50)

#20 28-10-2013 14:24:36

pavol.sk
Člen

tak to bude skor problem konkretneho typu zvaracky,co-ciek som mal niekolko a mimo dielne som siel vzdy na predlzovak a nikdy som sa s popisovanym problemom nestretol,3f je to iste akurat sa prud rozhodi na 3fazi,invertorovy zdroj to je uz o niecom insom...ale osobne dam pri co-cku radsej prednost trafu ako v buducnosti zhanat niekoho kto je ochotny a schopny to vobec opravit,vo firme by som to neriesil tam to neni moj problem ale na doma by som to nechcel,prevadzkovanie zvaracky z generatora to tu bolo uz rozpisovane vela krat,do toho sa ani nejdem pustat,kazdy problem sa da vyriesit vacsinou je to len otazkou penazi,ktore ziadny "podnikatel" nechce dat z vacku radsej si kupy nove auto za 100 000 eciek ved to "stare" ma uz 3 roky !!! no a hoby-zvarac ma x-inych moznosti kde investovat

#21 28-10-2013 14:57:15

pech.
Člen

Mám taky malou svářečku, starého einhella sg170, prakticky bez úprav. Vařit se s tím dá a při určité zručnosti a kázni jsou výsledky uspokojivé, pokud nejde o materiál typu kolejnice. V rámci "třídy" jsem s ním zcela spokojen a byť již nějakou dobu vlastním i velkou 3F mag svářečku, tuhle malou mašinku z ruky nedám, jelikož je za ty léta ověřená a její mobilita se slušnou spolehlivostí je pro mne cennější, než těch pár tisíc, za kolik se dá prodat. Novou cenu měla kdysi 14000,- což je na dnešní poměry ojeb a dnes se za tyhle peníze dá koupit svářečka zase o dost lepší (nejmenší typy cz výrobců).

Nicméně mám zkušenost s novým einhellem za cca 8000,- a to je proti tomu starému krumpl sráč. Sice víc svářecích stupňů, ale každou chvíli je to uhnaný, i když se vaří jäkly (svoji jsem uhnal jedinkrát, když jsem vařil rám valníčku), podavač kde nelze pořádně seřídit přítlak a už jsou problémy.

Nicméně s lepším strojem se vždy vaří pohodlněi a s jistějším výsledkem.

Kouknul bych po něčem jetém, třeba i větším, nebo pokud trváš na nové, tak na cenu trochu přitlač, na domu si to kupuješ beztak jednou za život.

Einhell Sga170, Js90, Röwac kgl180  - ex-Unimig 400s mad

#22 28-10-2013 16:31:10

m.evil
Člen

Ja mám zas taký problém , že sa mi furt zastavuje drôt v špičke horáku.
Už mi to lezie na nervy.
Keď dám zváračku na maximum , spravím maximálne 15cm zvaru a drôt sa zataví.
Potom to už furt drhne a špičku musím prečistiť tenkým vrtáčikom.
Pravdepodobne to ten lacný čínsky horák nezvláda uchladiť .
Alebo sa prehreje trafo a oblúk prejde zo skratového do sprchového (zníži sa pravdepodobne rýchlosť podávania drôtu ).
Potom tie zvary nič nedržia a odlepujú sa.
Jedine s čím som ako tak spokojný , je zváranie tenkých karosárskych plechov , na nič iné to nieje dobre ...

Editoval m.evil (28-10-2013 16:33:39)

#23 28-10-2013 17:30:03

ivko
Člen

m.evil : moja skúsenosť ktorú som tu mnoho krát písal je že novú špičku zmačknem vo zveráku aby nemal drôt takú vôľu, podstatné je aby tá tesnosť bola v mieste ako vychádza drôt zo špičky, ak je špička zrovna tam vydratá tak potom dochádza k tomu čo ty popisuješ.  Kus drôtu vsuniem do špičky aby sa mi nechcene nezmačkla, potom časť odkial vychádza drôt zmačknem vo zveráku. Potom tým kúskom drôtu vybehám otvor tak aby drôt mal nejaké trenie, ale zároven šiel lahko...

#24 28-10-2013 18:22:30

varok
Člen

m.evil: to se mi kdysy taky stávalo. Buď máte zlomený bovden, nebo něco s podáváním drátu. je pravda co jste psal, že ty levné hořáky se dost přehřívají, ale tím čištěním průvlaku malým vrtáčkem to zk...te ještě více a nemá se to. Otvor v průvlaku je lisovaný a hladký, když to projedete vrtákem, tak ho zdrsníte a je to ještě horší. Zkuste častěji stříkat sprejem na hubice, používáte ho vůbec? Nebo přidejte jemně na posuvu.

Editoval varok (29-10-2013 15:49:41)

#25 28-10-2013 18:24:25

varok
Člen

Fofo: jste zase chytrý jako jeden nejmenovaný pán, co tady každou chvíli prudí. když už chcete opět rýpat, tak u svářeček bývá na zadní nebo přední straně popsáno, jaké jištění potřebuje. Jestli má napsáno jištění třeba 25A, tak to z klasické 1 fázvé sítě 16A moc nenakrmíte a problémy budou vždy.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla