SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Môžem vymeniť horák 3m.za 5m ak áno aké to môže mat následky na zváračku( alebo žiadne) mam zváračku Formig 189 som len laik v zvarovani.
samozrejme ze to mozes vymenit prave preto tam je eurokonektor aby sa dali tie horaky podla potreby menit,zvaracka by s tym nemala mat problem pokial ma podavac drotu v poriadku
Vzhledem k tomu ze podavani dratu zde zajistuje dvoukladkovy podavac pak je dost mozne ze bude mit s draty 0.6-0.8 mozna i 1 problem ono cim delsi horak a slabsi drat tim vice muze vzniknout problemu s podavanim.Idealni je (coz neni v realu takrka nikdy mozne) mit "cestu" dratu co nejprimnejsi pripadne ohyby co nejvetsi polomer a samozrejme pouzity spravny bowden a spravny pruvlak na pouzity prumer dratu a spravne serizeny pritlak podavace.Vliv pak muze mit i kvalita dratu.
aj dvojkladkovy uplne staci teda pokial je celokovovy a nie daka plastova china hracka,4 kladkovy je paradny ale skor ho najdeme v strojoch urcenych na nasadenie do profi prevadzky na celodenne zvaranie pre hoby zvaraca je 4kladka zbytocny luxus
V práci mám na 4 kladce 5m hořák. Vařím 1mm drátem. Pokud se mi to trochu víc zamotá na zemi (vznikne oko, nebo je to víc zlomené přes nějakou hranu), tak už to je na vaření poznat. Chce to pořád hlídat aby vedení bylo natáhlé. Taky dost dělá průvlak (špička). Zrovna dnes mě už celkem nasr...o, že jsem si ji v pátek dal novou a dnes už s tím nešlo skoro vařit. Vařil jsem trochu větší sváry (cca 250A - 280A) a i přes namáčení hořáku do pasty proti rozstřiku špička odešla celkem rychle a drát začal zadrhávat tak, že třeba po navaření délky 5mm sváru začal drát skákat a nebo úplně přestal jet...
Jinak pokud máš 4 kladku a vaříš 1mm drátem, tak bych v tom problém neviděl..
Dobrý den kolego Rellik,
popohnal bych nákupčího, aby koupil kvalitnější drát a Vás bych upozornil, že pasta proti rozstřiku není řešení Vašich problémů. Pasta jen má usnadnit odstaňování rozstřiku z hubice. Navíc jste neuvedl jak máte chlazený hořák - kapalinou či vzduchem?
S pozdravem Zdeště
Já bych to viděl spíše na zlomený bovden. Nedávno něco podobného dělalo svářečům u nás v práci. Když potom přijel servisák, tak se jim vysmál. No ale na druhou stranu tam byl kvůli něčemu jinému, na jiné svářečce odešlo čerpadlo chlazení.
I co jsem měl v garáži na svářečce kdysy ještě starý hořák napevno, tak se mi každou chvíli taky zlomil bovden a kopalo to drátem. Pak jsem na rady tady uživatelů raději sáhnul po eurohořáku a jsem velice spokojený.
U vás bych zkusil vyměnit bovden. Není to tak hrozná pálka a kdyby to nebylo tím, tak alespoň máte o jednu věc méně, o které budete vědět, že to nebylo ono.
Formig 189 4-kladku nemá, nemá ju ani Formig 249, 4-kladku má až Formig 289. K horáku ak nie je zohnutý bowden tak nevadia ani 4m na 2-kladke, ak je zlomený tak aj na 3m to bude blbnúť, ja mám v práci 4m na 2-kladke a nie je problém ale dávam si na to sakra pozor, je pohodlnejšie prejsť s horákom o meter dalej ako posúvať o 1m zváračku. Ale 5m horák by som už asi nechcel
Editoval ivko (12-08-2013 20:25:53)
Nekdy mi prijde zbytecne sem cokoli psat:(
zdeště: je to vodník. Vím že pasta tomu moc nepomůže, ale aspoň trochu. Bovden by měl být nový - je to hořák po opravě, ale kdo ví... Zkusím ho zitra vyměnit, nebo aspoň promáznout. . Nicméně se tu řeší něco jiného, tak ode mě konec...
Rellik - premazat bowden?? snad nie.. za chvilku ho budes mat zaneseny a mozes ho vyhodit.. Bowden by mal byt hlavne dokonale suchy a cisty. Maximalne ho prefuknut stlacenym vzduchom. A tiez suchym bez oleja a vody..
varok napsal(a):
Já bych to viděl spíše na zlomený bovden. Nedávno něco podobného dělalo svářečům u nás v práci. Když potom přijel servisák, tak se jim vysmál. No ale na druhou stranu tam byl kvůli něčemu jinému, na jiné svářečce odešlo čerpadlo chlazení.
I co jsem měl v garáži na svářečce kdysy ještě starý hořák napevno, tak se mi každou chvíli taky zlomil bovden a kopalo to drátem. Pak jsem na rady tady uživatelů raději sáhnul po eurohořáku a jsem velice spokojený.
U vás bych zkusil vyměnit bovden. Není to tak hrozná pálka a kdyby to nebylo tím, tak alespoň máte o jednu věc méně, o které budete vědět, že to nebylo ono.
novy bovden stoji cea 100-150,- podle provedeni a pruměru...
Dobrý den,
co napsat?
dnes se přikloním k názoru Honza 007.
S pozdravem Zdeště
Pan Zdenek ja podobneho nazoru sem , nema to tu vyznam o drobnostech ani cist , a ne to jeste psat ...
Od jaké značky vzít hořák. Binzel nebo TBI?
urcite radsej binzel,diely su dostupne vsade
Dobrá vezmu ho
vyrobca napsal(a):
Rellik - premazat bowden?? snad nie.. za chvilku ho budes mat zaneseny a mozes ho vyhodit.. Bowden by mal byt hlavne dokonale suchy a cisty. Maximalne ho prefuknut stlacenym vzduchom. A tiez suchym bez oleja a vody..
No pokud je na některém místě částečně nalomený (ohnutý), tak to do doby než se vymění celkem pomůže. Jasně, že to není ideální oprava a mazat je víceméně nesmysl, ale v případě že se bowden poškodí ohybem, jiný není k dispozici a je potřeba svářet, je to jediné vhodné řešení než koupí nový (nejlépe ten samý den). Už jsem to tak párkrát provedl a vždy to pak bylo ještě použitelné
Jinak před vstupem drátu do podavače, mám na drátu připnutý kousek filcu pomocí kancelářské sponky na papíry aby mi tam nešel prach, jelikož máme externí bubny na drát.
Sponka - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … Sponka.jpg
Uložení klubka drátu u našich svářeček - http://www.spaw-serwiscz.pl/images/MAG400W-C.jpg
videl som prepichnut filter z cigarety zvaracim drotom, sluzilo to ako horeuvedeny filc...
Hmm, vono tu většinou nejde ani tak o kvalitu drátu ale o jeho stáří.Vrstvička mědi je nanesená elektroliticky a po delším čase zoxsiduje i když je krabka origoš zabalená.No a v bowdenu se to stírá a ucpává se to před kontaktní špičkou.Trochu pomáhá ten čistící filc, ale není to ono.Lepší je chytit nákupčího za fígr aby sledoval u toho sortimentu hlavně datum výroby a nesabotoval tak Vaši práci.Tohle se týká také automechaniků a hobbystů kteří vyvaří 15cívku za dva roky, proto jim dáváme zbytky aby měli furt čerstvé.Jinak se dá sehnat i poniklovaný drát,tam je ta spotřební doba o dost delší,něco dodává Welco, ale cena je jinde......
Při použití drátu OK AristoRod 12.50 a dalších typů ARISTO ten problém není.
tento problem som mal jeden krat ked som nechal zvaracku v garazi kedze v jame bola voda tak za par dni sa na drote vytvorila vrstvicka korozie,bol som s toho zhrozeny a od vtedy som zvaracku uz radsej bral vzdy domov...takze pouzitim poniklovaneho drotu by sa tento problem mal vyriesit ?