SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 04-08-2013 09:25:16

marosh555
Člen

MIG/MAG chopper

zdravim Vas, uz dlhsiu dobu som rozmyslal nad stavbou usmernovaca k trafu ktore som pouzival doma na zvaranie a nakolko sa mi dostalo do ruk aj par IGBTciek tak som sa rozhodol zapojenie vylepsit a z klasickeho usmernovaca chcem spravit chopper. Co sa tyka riadiacej elektroniky tak s tym problem nemam, regulator aj so vsetkym potrebnym si spravim len mam otazku, ci by som mohol tento chopper pouzit aj pre zvaranie MIG/MAG. Zapojenie je uvedene na obrazku nizsie. Predstava je taka ze si budem moct volit rezim zvarania elektorodou alebo MIG/MAG (resp. rezim I/U). Pokial budem v rezime zvarania elektrodou tak zapojenie bude klasicky chopper(tzn filtracne kapacity budu odpojene a zapojenie bude klasika usmernovac+tlmivka). Pokial budem v rezime MIG/MAG tak sa do obvodu cez stykac pripoji filtracna kapacita. V rezime zvarania elektrodou budem zo spatnej vazby prudu riadit velkost prudu pricom napatie na obluku bude dane tvrdostou zdroja, zatazou atd. pricom v rezime MIG/MAG si natvrdo nastavim pozadovane napatie a prud bude zavisiet takisto od zataze, zdroja... Samozrejme protiskratove ochrany a vsetko potrebne mam vymyslene. Zatial je to len idea a velku vyhodu vidim v tom ze pokial pouzijem PWM vyssej frekvencie tak tym padom mi bude stacit tlmivka aj filtracna kapacita nizkej hodnoty(tzn nizsia cena, hmotnost atd). Samozrejme problem je u polovodicoch nakolko cena tranzistora a diod nieje lacna ale ostalo mi viacero tranzistorov a diod ktore by sa dali pouzit tak by som to chcel zuzitkovat. V rezime zvarania elektrodou neivdim problem a tam to chodit musi, skor ma zaujima ten rezim MIG/MAG a hlavne chcem vediet ako je to s regulaciou tychto zdrojov a ci je to naozaj tak ako pisem, tzn ze nastavim napatie a prud nesledujem. Dakujem pekne
http://s14.directupload.net/images/130804/temp/442v3u2j.jpg

#2 04-08-2013 12:19:50

Atlan
Člen

Re: MIG/MAG chopper

Ten kondenzator z odporom tam je zbytocny, akurat neviem odkial vezmes jadro na tlmivku.

#3 04-08-2013 12:32:36

marosh555
Člen

Ten kondenzator som myslel ze sa tam dava ako dodatocna filtracia, nakolko len cisto pri tlmivke to napatie nieje uplne ''hladke'' a zvysovanim indukcnosti by bola sice filtracia lepsia, ale tym padom by sa indukovali aj vyssie napatove spicky. Jadro pouzijem od epcos-u, s tym problem nemam lebo ich mam viacero. Uz som robil 20kW chopper, sice nie na zvaracku ale princip ostava, takze viem co ma caka smile

#4 04-08-2013 15:13:53

pt.kbely
Člen

Tady byl článek na         http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2006101801
ale je to třeba brát s rezervou.  V režimu MAG teoreticky není potřeba měřit proud, ale je nutné zajistit, aby proud nezničil výstupní tranzistor.
v režimu MMA C2 a R1 být nemusí, ale v režimu MAG si to bez nich nedovedu představit (chopper jsem ale nikdy nestavěl). K C1 bych ale přidal vybíjecí odpor.
Když jsem stavěl CO já tak jsem rychlost nabíjení kondenzátorů za výk. tranzistorem omezil malou indukčností a místo stykače jsem použil 2 relé 45A : http://www.gme.cz/releh700e24c-p634-109
Výstupní tlumivka má dost podstatný vliv, protože pokud je malá, proteče velký proud a drát se rozprskne, pokud je napětí menší, nevytáhne se žádný oblouk (jiskří to asi jako komutátor a svár je studený), čím je tlumivka větší, tak je proud rovnoměrnější a po upálení drátu se vytahuje oblouk při nižším napětí.
Pokud by se tedy měla minimalizovat výstupní tlumivka, bylo by zapotřebí stabilizovat proud jiným způsobem a částečně třeba zvýšit napětí jako to dělá tlumivka.

#5 04-08-2013 15:41:15

atishajn
Člen
Místo: NR kraj

jednoducho povedane , ze kazdy zdroj potrebuje urcitu mininalnu zataz , co tam splna ten rezistor ... pri zvarani je to v pohode , pri odlachceni stupne napetie , a tomu brani ten rezistor . napis ake mas igbt , nie kazde vzladaju pri vysokej frekvencii aj prud ...

#6 04-08-2013 20:40:18

Atlan
Člen

pokiial to bude na MAG bude udrziavat konstantne napetie a to bude snimane za tlmivkou, takze teoreticky ten kondik netreba a ten odpor by mal ist na vystup,  a cez ten kondik pri zavreti tranzistora potecie plny prud napr 100A a to llen taky kondik nevydrzi. Staci len dioda. V druhom pripade sa bude snimat prud na bocniku.

#7 04-08-2013 21:21:17

atishajn
Člen
Místo: NR kraj

no jednoducho nezmysly si napisal ... ake mas ty skusenosti zo spinanimi zdrojmi ? hovori vam nieco snizujuci menic (buck) - step down ?

Editoval atishajn (04-08-2013 21:29:42)

#8 04-08-2013 22:20:39

marosh555
Člen

pri tom C1 ten odpor byt ani nemusi, mam vyriesenu elektroniku tak ze bez stlacenia spuste neni na vystupe ziadne napatie, takze jedine co sa stat moze je ze pokial to niekto otvori tak moze aj po par dnoch dostat ranu smile ale samozrejme ho tam dam, je to dobra vec. Samozrejme je to aj s tou tlmivkou pri kapacite, robim to bezne tak ze pokial nabijam takto velku kapacitu tak spravim nejakych 10-12 zavitov s nejakej 4ky drotu ktory namotam ''na ruku'' a samozrejme je ten narast prudu uplne inde. Ja som rozmyslal ze nebudem davat rele ale skor mensi stykac, pricom kontakty dam do serie, robil som to tak uz vela krat a nebol s tym problem. Vystupna tlmivka je samozrejme velmi dolezita ale ta velkost by je istou mierou zavisla na frekvencii, tzn keby som pre PWMku pouzil vyssiu frekvenciu tak mi staci pouzit tlmivku s mensou indukcnostou(samozrejme s potrebnym jadrom) a mensiu filtracnu kapacitu. IGBTcka mam od semikronu ale presny typ ti z hlavy nepoviem, viem ze su to dva tranzistory v jednom puzdre pre prud okolo 450A a napatie nejakych 1000V. Co sa tyka frekvencie tak som s tym mal spraveny 250kW ohrev ktory bezal na cca 2kHz takze strach o ne nemam. A samozrejme nerobim nieco podobne prvy krat takze datasheety citat viem a skusenosti su takisto uz nejake smile

#9 05-08-2013 21:49:57

Atlan
Člen

atishajn napsal(a):

no jednoducho nezmysly si napisal ... ake mas ty skusenosti zo spinanimi zdrojmi ? hovori vam nieco snizujuci menic (buck) - step down ?

Tak mi teda povedz kadial potecie prud pri zavreti tranzistora ked tam bude kondik ?

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla