SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chci se Vás zeptat čím to je, když člověk dovaří céóčkem a na sváru se vytvoří takový krápník směrem ven od sváru. Nevím, jak to lépe popsat.... Prostě jakmile člověk přestane svařovat, je vidět, jak se ze sváru zvedá takovej vošpenec....
Díky za vysvětlení
Nemohlo by to být tím, že je mezi hořákem a materiálem moc velká mezera.
Bohouši, když člověk dovaří svár s venkovním krápníkem, je chyba v ruce držící hořák. Když si uvědomíme, co všechno je potřeba na konci sváru udělat, přijdeme na chyby, které obvykle děláme.
1, Zkrátit svarovou lázeň - zpomalit dopředný pohyb
2, Vyplnit koncový kráter - při sníženém proudu na cca 50 - 70% svařovacího proudu
3, Zastavit posuv drátu a zhasnout oblouk - přesně v okamžiku vyplnění koncového kráteru
Ještě si musíme uvědomit, že celou dobu svařování se snažíme držet vypočítaný výlet drátu z průvlaku. A ještě jednu věc musíme mít stále na paměti, a to, že prodloužení výletu drátu o 1 mm nám sníží procházející svařovací proud o 10 - 15 A. Toho můžeme využít při ukončování sváru ke snížení závěrného proudu u svářeček, které nemají funkci vyplnění koncového kráteru. Všechny děje přitom probíhají velmi rychle, takže to vyplnění koncového kráteru není delší, než 0,5 sec.
Takže např. u drátu 1 mm během svařování výlet z průvlaku cca 12 mm a při ukončování vzdálit na cca 16 mm.
To si nemyslím, ale určitě sem měl posuv drátu rychleji než normálně, tak nemohlo by to být tím? Při soustavném přemisťování krámů v dílně jsem určitě zavadil o knoflík posuvu. Nejprv ve mě hrklo, protože jsem zrovna přešel z CO2 na CO2+argon (18%CO2), tak první podezření samozřejmě padlo na plyn. Myslíte, že to bylo jenom tím rychlým posuvem?
Teď jste mi dokonce potvrdil vše, co jsem popsal. Zvýšení posuvu drátu znamená u běžných strojů současné zvýšení svařovacího proudu. To vás nutí prodloužit výlet drátu a už nemáte šanci na řízené vyplnění koncového kráteru a výsledkem je zpravidla vytažení krápníku, který může být i dutý.
To Jirkati: až teď jsem si všimnul, že jste mi odpověděl v 7:26. Já jsem začal psát článek o něco déle, tzn. jen pro upřesnění - odpovídal jsem ještě na ten předchozí článek od Capumpor. Já jen pro pořádek. Takhle to vypadá, že se chci dohadovat se zkušeným svářečem. Ten můj příspěvek začíná: ”To si nemyslím....” :-) To jen tak na vysvětlenou. Díky za tipy a rady.