SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
zdravim potreboval bych pomoc varim stoupacku svar pod co2 plynem tl matrose je 3mm a co mi prijde divne na povrch svaru je nakej tmavej a ma na sobe nake oxidy ci co bohuzel to nemam cim vyfotit tak jsem na googlu aspon nasel svar co vypada stejne
na svarecce nejni mereni takze nevim proud jedine co vim ze posuv dratu je 6m/min drat esab 12,51 0,8mm a plyn ciste co2 a svar varim odspod nahoru nejedu primo ale jakoby ho rozlejvam do stran kde v kazde strane se zastavim tak na vterinu .....
nevim jak se sem davaj foto tak snad postaci toto
http://www.google.cz/search?q=sv%C3%A1% … B640%3B275
U těch nízkých svárů (respektive propadlých) jsou dvě možnosti: buďto ubrat proud (to bude pomalejší), nebo přidat posuv (rychlost sváření zůstane zachována--------)
tomape napsal(a):
U těch nízkých svárů (respektive propadlých) jsou dvě možnosti: buďto ubrat proud (to bude pomalejší), nebo přidat posuv (rychlost sváření zůstane zachována--------)
Měl jsi zřejmě na mysli ubrat "napětí" nebo přidat posuv, čímž se zvedne svařovací proud. Častá chyba. Proud se nastavuje ubíráním nebo přidáváním "posuvu", nikoliv stupňovým ovládáním napětí.
posuv mam nastaven podle vyrobce u kazdeho stupne ma na prumer dratu typ plynu jakej dat posuv jde mi oto co to je na tom povrchu svaru a jak zamezit tomu aby to tam nebylo na tom obrazku je videt jak vypada muj povrch svaru (to na obrazku je koren ze ) tak ja mam toto na povrchu svaru
jeste sem zapole dopsat ze se jedna o koutak
ahoj. podle obrázku bych já řekl, že svár je vysoký (doufám, že je to stejně u tebe) a podle mé zkušenosti máš moc nízké napětí. Černý svar obecně je studeňák i když v čistym CO2 svařování to může uhlíkovat ten plyn takže barva svaru může být v pořádku. Jestli más povrch nerovný a svar relativně vysoký tak je to rozhodně nízké napětí.
svar je v ramci moznosti rovny :-D kdyz dam vetsi napeti tak to uz propalim osobne sem si myslel zda treba uz to napeti neni moc vysoke a kov by se jako by prehrival :-D pac zacatek svaru je svetle sedy a na konci svaru uz je tmave sedy a je jakoby metalickej tak jako je to videt na tom korenu ....
při sváření stoupaček, sedí mi to úplně na každé svářečce a to doslova, dokonce i v JPN to bylo to samé je nejlepší nastavení 110A a 19V.
posuv drátu se trochu lišil, drát byl všude 1,0 - 1,2.
na 3mm matrosi ? co jsem koukal treba do navodu WLSP tak tam psali 70A
spatne je za ta svarecka co mam nema mereni (MIG O MAT 305 )
70 je trochu málo,to je tak na 1-1,5mm plech.Možná při velké mezeře mezi svařovanými materiály.
mno v te knizce je TL 3mm 0,8mm drat smer svareni zdola nahoru 70A 18V ale beztak ja nevim kolik tam je kdyz to nema mereni ale zitra sem dam foto toho vyplodu at mi reknete co delam spatne treba ma 10mm matrosi V svar stoupacku pod smesi zavarim vcelku dobre ale stimto bojuju a nevim co delam spatne zitra se pokusim o foto .....
Pokud máš na přepinači stupnici například 1-5, tak koukni na maximální proud svářečky a vyděl ho 5 - tím dostaneš cca proud pro jednotlivé stupně. Jestli je to třeba max 200A, tak u 1 plohy by to bylo 200/5=40A , 2 = 80A atd... U těchto neukazujících svářeček můžeš používat tuto metodu. Není moc přesná, ale lepší než nic... Pokud tam máš dva čudlíky, tak ten "hrubý" funguje stejně a ten "jemný" zase dělí jednotlivé stupně. Takže pokud bys měl např. přepinač hrubý 5 stupňů a jemný 4 stupně tak u 200A by ten hrubý byl jako v príkladu předtím a ten druhý by zase byl dělitelem těch 40A - takže jedno políčko by přidalo 10A. Takže při nastavení hrubý 2, jemný 3 by byl nastavený proud cca 110A (80+30A). Funguje to tak víceméně na všech svářečkách a to i těch co mají ukazatele...
EDIT: A těch 70A na 3mm je fakt tak na hraně... spíš už tak 80-110A
Editoval Rellik (25-07-2013 14:58:49)
diky moc svarecka ma 40 az 300A a ma 12 stupnu na jednom prepinaci varil jsem to na 5ku takze 125A asi posuv dratu cca 5,2 na 0,8 drat
Jo to vypadá na moc ampér, které tě nutí jet rychleji. Zkus to tak na cca 90A. Při posunu nahoru se posouvej o cca polovinu jedné vrstvy v krajích s prodlevou, přes střed můžeš jet celkem rychle (u druhé a další vrstvy... )
ok diky jinak dnes sem si to zkousel na WLSP pod smesi nastaveno 19V a 112A a vypadalo to milionkrat lepe takze zkusim jeste ubrat proud a snad to bude lepsi
kolik cca A V na vodorovnej tupej spoj TL3mm ? malinko srazene hrany mam ...
Taky kolem těch 80A
souhlas s Rellikem, že si měl moc velkou svařovací rychlost Foto hodně pomohlo
dekuju moc :-) dnes pujdu pokracovat tak stahnu proud a zkusim to pomaleji :-)
jeste jen dotaz podle ceho se da urcit jakym prodem varit dany svar ?
Sice existují tabulky ale vzhledem k rozdílnosti svářeček a výrobním tolerancím měřidel na nich jde spíše o zkušenost.
otazka zni zda zas nejni proud malej foto je bohuzel moc nekvalitni ale svar je krasne plochej prevyseni zda moc tak 0,5mm a ve skutecnosti vapada o neco lepe nez na foto ale co tet zmenit aby byl jeste lepsi ?
Mám ještě dotaz: Proč chceš vařit stupačky? Není jednodušší to na víc ampér sjet shora dolů? Kór na takovém tenkém plechu..
pac mi prislo lepsi varit zespod nahoru ale pokud to staci zezhora dolu tak oto lepe ....
No v práci vaříme kde co, a nic nevaříme na stupačku. Na stupačku se snad vaří jen pokud to vyžaduje technologie samotného výrobku. Nosné konstrukce, mosty, namáhané spoje a pod... ostatní věci se svaří shora dolů a hotovo. Čas na svár je snad 100x menší a vizuálně taky vypadá o moc líp. Jen to chce správně seřídit svářečku aby to nebyl studeňák Chce to vyzkoušet a pár kusů se pokusit pořádným kladivem ve svěráku rozbít - určitě to ale vydrží všechny svařené kusy