SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj, potřebuji přivařit pant na ocelovou kulatinu, abych na něj mohl zavěsit vrátka. Jak ale na to? Kulatina je zabetonovaná v zemi, k ní bych potřeboval přiložit a držet ve správné poloze pant, k tomu potřebuji držet v levé ruce kuklu (nemám nasazovací na hlavu) a v pravé hořák. Jak se v těchto situacích postupuje? Nějaké svěrky? Díky
Koupí se samostmívačka pod tisícovku a ta ti tyto domácí činnosti zajistí .
samostmívačku pod tisícovku bych nebral- když už, tak něco nad tisícovku, či profi kuklu z bazaru. Jak často sváříš????
Svářím hodně málo, max jednou za rok něco přivařím. Takže by se mi do nové kukly zrovna moc nechtělo...
@tmape a bobob: Myslím, že se neptal jakou si má koupit kuklu.
@muisa: Ideální je použít šroubovací svorku.
Buď pomocník nebo ta svorka.
Pokud víte dané rozměry a stačí vám přidržet pant a zavařit, tak bych věděl fintu. Tedy pokud máte na mysli svařování CO2? Je to sice prasečina, ale dá se to. V levé ruce přidržíte třeba kleštěmi pant, pravou držíte hořák svářečky a kuklu nepoužijete. Zavřete oči, popř. i otočíte hlavu a bodnete si pant v poloze, kterou potřebujete. Potom už vemete do levé ruky kuklu a dovaříte.
Nebo samosvorne kleste (cca 100 kc/ks) nebo kus dratu ktery pant pridrzi,tech zpusobu je mnoho.Kukla nemusi byt nutne samostmivacka(je to s ni samozrejme pohodlnejsi) ja ma doma dve obycejne jednu papirovou druhou plastovou(cca 250 -350kc) obe s obyc sklem obe samozrejme s krizem na hlavu a na 95% domaciho svareni staci.
Editoval Honza007 (26-05-2013 17:12:14)
Varok jeste zapomel na jednu vec a to ze pak treba v noci jedete na ocni nebo chladite oci hadrem namocenym v mlece;)
Chlapi nestrašme ho.
Na pant se stehne pomocný kousek plechu, za který se pak upevní svorkou a vyrovná. Pak už může svařovat čímkoliv i s obyčejnou kuklou.
Honza 007:Ono to s tím očním nebude tak horký , fungovalo by li to tak jsem po každé "stehovačce" naloženej v mlíku nebo nasádlenej v čekárně u očaře.Na to montážní bodnutí stačí odvrátit hlavu nebo zavřít oči.Párkrát už se mi taky stalo že jsem si při obracení svařence sundal kuklu pak na ni pozapomenul a schytal to naplno a očař se nekonal.Mlíko nebo okurková slupka v kombinaci s Visinem zafungovali
A co tak to heftnout ue zavřenýma očima. Jednou rukou držíš pant ve správné poloze, a druhou k k pantu přiblížíš hořák. pak zavřeš oči a krátkým heftem to přilepíš.
alebo pouzi magnet,len to priboduj ked to bude gut tak to zavar cele
ja bych pouzil kousek tenke oboustranne lepici pasky - za par desitek korun v kazdem obchode. Presnost a jednoduchost umisteni bude lepsi nez vse vyse
Lada1 napsal(a):
ja bych pouzil kousek tenke oboustranne lepici pasky - za par desitek korun v kazdem obchode. Presnost a jednoduchost umisteni bude lepsi nez vse vyse
dyt´ se ta paska teplem rozškvaří a nic držet nebude... te je lepší podržet pant kleštema nastavit se na svar a odvratt hlavu a pribodnout pak porovnat do pozice vít kuklu a dovařit sam jsem to tak dělaval.. od doby co mam samostmivačku neni problem..
Stačí vařit na sluníčku, světlejší sklo a kuklu provizorně na hlavu (zagumičkovat a dovnitř na oboustrannou lepicí pásku kus molitanu) a vnitřek kukly zatemnit. Uvidíš, že po chvilce uvidíš. Přez koženou rukavici ten pant na heftnutí udržíš. Osobně bych ale pant nasunul na branku, pant k brance šprajcnul, podložil branku a teprve pak nabodoval.
Ládes napsal(a):
Honza 007:Ono to s tím očním nebude tak horký , fungovalo by li to tak jsem po každé "stehovačce" naloženej v mlíku nebo nasádlenej v čekárně u očaře.Na to montážní bodnutí stačí odvrátit hlavu nebo zavřít oči.Párkrát už se mi taky stalo že jsem si při obracení svařence sundal kuklu pak na ni pozapomenul a schytal to naplno a očař se nekonal.Mlíko nebo okurková slupka v kombinaci s Visinem zafungovali
Jasně však jsem to nemyslel že to bude po dvou pantech ale mnohdy je kutil aktivní ( a hlavně není zvyklý svářet celý den, mě osobně nějaké to bliknutí taky nerozhodí oči jsou zvyklé) a pak třeba on nebo chudák pomocník vymejvá z očí písek.
Tiskar není moc a máš po starostech . Už si práci bez ní neumím představit . Co jsem se dříve natrápil ...
Kdyby svářel celou branku nebo něco většího, tak dejme tomu že bude zánětjak prase. Jeden nebo max. dva bodíky mu oči určitě nedojebou. I ten největší citlivka by to zvládnul. Proto jsem psal, že popř. otočit hlavu. S očima jako bolek polívka v Romingu jsem byl už hodněkrát, teď si na to ale dávám pozor. Zrak máme jenom jeden.
Pokud má mašinu kde není hořák trvale pod proudem jak u levnejch CO bejvá, tak si to přidrží, přiloří drát mezi pant sloupek, zavře oči a blikne, hotovo. Pak už to s kuklou dovaří. Pokud má levnou svářečku co je pořád pod porudem (třeba einhel 150) tak si do těch očí ještě naprská tolikrát, že jedno bodnutí mu navíc nic neudělá.
DwPetr napsal(a):
Pokud má mašinu kde není hořák trvale pod proudem jak u levnejch CO bejvá, tak si to přidrží, přiloří drát mezi pant sloupek, zavře oči a blikne, hotovo. Pak už to s kuklou dovaří. Pokud má levnou svářečku co je pořád pod porudem (třeba einhel 150) tak si do těch očí ještě naprská tolikrát, že jedno bodnutí mu navíc nic neudělá.
Tomu moc nerozumím. Mám DACO-MIG 151 - stará asi 10 let, tuším, že stála okolo 10 tis. v té době...
Muisa: ono je totiž v posledních letech moderní, že levnější svářečky nemají spínaný i proud do sv. drátu tlačítkem na hořáku. To znamená, že u klasických svářeček CO se zmáčkne to tlačítko, tím se pustí posuv drátu a zároveň i proud do drátu. Ty levnější mají ten drát stále pod proudem, i když nemáte zmáčknuté tlačítko. V tom případě můžete škrknout nechtíc o materiál, nebo něco co je ukostřeno sv. kabelem a zajiskří to. Tlačítkem na hořáku se spouští jenom posuv drátu.
varok napsal(a):
Muisa: ono je totiž v posledních letech moderní, že levnější svářečky nemají spínaný i proud do sv. drátu tlačítkem na hořáku. To znamená, že u klasických svářeček CO se zmáčkne to tlačítko, tím se pustí posuv drátu a zároveň i proud do drátu. Ty levnější mají ten drát stále pod proudem, i když nemáte zmáčknuté tlačítko. V tom případě můžete škrknout nechtíc o materiál, nebo něco co je ukostřeno sv. kabelem a zajiskří to. Tlačítkem na hořáku se spouští jenom posuv drátu.
Přesně tak, a to si pak nechtěně člověk nabliká za celej den... Takže pokud ta mašina spíná proud, tak není co rešit. Naštelovat, zavčít oči, bodnout a je to.
Ten pant snad není tak malý, aby nešlo půlku pantu přidržet nějakou malou šroubovací svorkou a na druhé půlce přiheftovat.