SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Cau lidi chci navarovat trubky do přírub, trubka je 60x1,5 a priruba je 8mm kruhová. Udělal jsem si na to rotační stroj ze staršího sklíčidla už mam vše hotové kromě motoru.Kolik otáček by měl mít pro vaření těch prirub? MAm OMI 205 a plyn cisty cocko. Premejslel sem o moturku na gril nebo krokáči ale ten krokac bych nedal do kupy. Poradi enkdo kolik otacek by to emlo mit aby to delalo hezkej svar?Dik
idelani neco jako steračovej motor z regulací pwm idelani bude motor z podavače. ze svařečky
Steračových motorku mam doma několik jdu zkusit nějakej najít.Z podavače by to byla paráda zkusim pripadne sehnat.
Motorek jsem našel z Peugeotu 205 a jedu koupit tuto stavebnici http://www.gme.cz/stavebnice-pro-rizeni … -p764-001/ tak uvidime
Chcete jednoúčelák, kde budete navařovat jen tento průměr 60 mm, nebo počítáte i s jiným využitím?
Důležitá je totiž postupová rychlost, tzn. zde obvodová rychlost a ta záleží i na průměru.
Řekněme, že regulace postupové rychlosti ca. mezi 20-60 cm/min pro běžné aplikace stačí.
Jestli jsem se nespletl, tak pro průměr 60 mm je to ca. 0,5-3 ot/min.
pepan01 ved sa pochval nejakou fotkou ako si to vyrobil.
já sem řešil podobnou věc ale nemám to ještě dokončené ( otáčím si s tím ručně ) hlava je ze soustruhu převodovku mám ze stroje na chromování válcu motor asi 500w ale chybí mi ještě frekvenční měnič díky tomu si můžu řídit otáčky plynule již od nuly u stejnosměrného motoru je problém že s ubývajícím napětím klesá i kroutící moment takže v nízkých otáčkách už by to nemuselo ani tu hlavu utáhnout je pravda že měnič není levná záležitost
A co obyč. vrtačka se zpětnovavazebním regulátorem? Nebo ten stejnosměrný motor napájet pulzy, pak moc krouťák také neubývá, ale je třeba hlídat teplotu motoru. Frekvenční měnič nebo krokový motor mi přijde dobré tak pro hi-tech výrobu, kde potřebuji měnit přesně otáčky v závislosti na ostatních parametrech, ale pak řízení svěřet počítači. Jak máš vyřešen přívod kostry?
normálně to berou ložiska 300am a nic se nespíká ten zpětnovazební regulátor je docela dobrej nápad ale je použitelny jen na motory s uhlíkama nevím jakdlouho by ten vrtačkovej motorek vydržel
Řekl bych, že nepůjde používat otáčky od nuly, ale vždy jen určité rozmezí otáček v rámci dvou až maximálně čtyřnásobku. Rozmezí otáček navolit mechanickým převodem , aby požadovaná rychlost otáčení byla mezi hranicemi a teprve zbytek doladit elektronickou regulací. Potom to půjde dostatečně přesně a levně udělat i z domácích zdrojů.
v jedne firme maji na navařovani přírub udělan podvozek ze staryho soustruhu jako pohon řízen frekvenčním meničem..
sem nedávno dělal polohovadlo na trubky, vylezlo z toho že variace otáček pomocí měniče, možnost plynulého naklápění svarku při svařování, a únosnost 1.1t. je to na sváření kolen a odboček rour. Cena kdyby se to nechalo vyrobit na zakázku asi 1,5mil.
Editoval franišek (18-05-2013 10:09:07)
Pokud mu uděláš nezávislé chlazení a hrubě převody, jak psal Radim, pak se nemusíš o životnost vrtačky bát, max. vyměníš uhlíky.
Pokud jde o vrtačku, mám doma kultivátor na vrtačku, výrobek kdysi VOP u Nového Jičína. Na vrtačku na 2800 otáček to dělá asi 2 otáčky za sekundu a síla je taková, že když to přitlačím do země dost velkou silou, teprve potom ta vrtačka začne zřetelně makat na plnou zátěž a zpomalovat. Když vrtačku přepnu na poloviční otáčky, mám dvouotáčkovou starší Narexku, jsou otáčky menší, ale síla otáčení pořádná.
Ten kultivátor by stačilo jen položit na bok, místo nožů shora našroubovat nějaký dřík toho polohovadla s přenášečem svařovacího proudu, na vrtačku nějaký rozumný regulátor a polohovadlo na díly do takových 20 - 30 kilo za pár tisíc Kč je hotovo.
A nejspíš by to šlo udělat i z dnešních prodávaných elektrických kultivátorů. Cena je docela dobrá a ještě se to kromě svařování využije na zahradě na menších záhonech.
Editoval Radim (18-05-2013 13:34:01)
Stránky: 1