SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den. V usměrňovači mám místo diod použity tyristory -(z anody přes diodu a odpor do G) - vyčet jsem tady, že ten odpor má mít hodnotu kolem 10 Ohmu, jenže ten mi i při výkonu 5W shoří i s diodou. Bez zátěže to drží. Stačí zvýšit hodnotu odporu, nebo je problém někde jinde. Díky
Mám 2 tyristorové bloky - SEMIKRON SKKT 162/14E. Zapojení s malou tlumivkou.
Zkoušel jsem to na trafu 50V-při 160A, chtěl bych aby to fungovalo na maximum proudu, bude to takový půjčovací usměrňovaček...
Takže jsme to odzkoušeli. Svářečka rudý ďábel a tyristor z KS 250. Zapojení podle obrázku z článku. Zkoušeli jsme odpory od 1K níže. Tyristor začal spolehlivě otevírat na 100 Ohmech. Ovšem pak jsme to museli ukončit (taky musíme pracovat ) takže na těch 10 Ohmů jsme se bohužel nedostali. Ale při těch 100 Ohmech jsme tam měli maličký odpor 0,6W a diodu 1N4007 a bylo to bez problémů. Takže to zkuste takto. Snad se k tomu později vrátíme.
Díky. Taky jsem si myslel, že to bude asi 10x větší, ale bohužel nemám kde a jak zkoušet.
Takže moc díky.
Rezistivita odporu se může blížt nule protože když tyristor sepne je napětí na G prti A menší než jeden voltl , a tím pádem do G nic neteče .
Ale pozor to se jedná o blokovací stav , to znamená anoda je kladnější než katoda .
Pro opačný stav (závěrný ) dojde při malých odporech k přetížení hradla a jeho poškození , proto je nutné vřadit do serie výše zmíněnou
diodu cca na 1A .
Já jsem požíval tyristory i bez odporu jen s diodou bez problémů . Jednalo se (ČKD) T955-250-04 (250A/400V pouzdro OK41)
Zvláštní, mi to odrovnalo 3A diodu s odporem 10 ohmu a 5W.
Já se od začátku přikláním k názoru, že máte vadný tyristor. Teoreticky tam ten odpor totiž opravdu být nemusí. Je tam jen pro sichr. Proto také to schéma v původním článku ponechám bez úprav. Ale chtěl jsem to vyzkoušet a chtěl jsem najít rozsah odporu, ve kterém to pracuje. Ještě chceme zkusit snižovat odpor a měřit proud do řídící elektrody. Zbude-li čas, tak se k tomu opravdu v týdnu ještě vrátíme.
Možná je vadný. Ale oba? Já ty bloky přehodil a střelilo mi to znova. Budu muset vyzkoušet vzít další nové z krabičky. Ale dostanu se k tomu až příští týden, pak dám vědět.
Ještě připomínám, že bez zátížení to fungovalo.
Stránky: 1