SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, jaký je správný postup nastavení redukčního ventilu při svařování?
Našel jsem tento postup, ale mám tam nejasnosti s uzavíracím výstupním ventilkem, protože ho nemám...
1) Před připojením RV k láhvovému ventilu krátce otevřete a opět uzavřete láhvový ventil, aby se vyfoukly případné nečistoty z láhnovévho ventilu. Nestůjte před lahví a nedržte ruku před ústím láhvového ventilu. Toto neplatí pro acetylen, tam je ofouknutí zakázáno a je nutno nečistoty odstranit jinak (kartáč, štětec, apod).
2) Připojte RV k láhvovému ventilu a řádně dotáhněte.
3) Zcela povolte regulační šroub (1) a uzavřete výstupní ventilek (6). Pokud RV regulační šroub (1) nemá, je naopak vhodné nechat pootevřený výstupní ventilek (6)
4) Pomalu otevřete láhvový ventil na tlakové láhvi. Vysokotlaký manometr (3) bude ukazovat tlak v láhvi. Láhvový ventil nikdy neotvírejte úplně nadoraz.
5) Otevřete výstupní ventilek (6) a regulačním šroubem (1) nastavte požadovaný pracovní tlak, který odečtete na manometru (4). V případě RV s plováčkovým průtokoměrem nastavte požadovaný průtok pomocí výstupního ventilku. Plyn ale musí volně proudit ven z ventilu (musí být puštěn připojenou svářečkou do hořáku - k tomu třeba slouží funkce GASTEST na některých MIG/MAG svářečkách).
6) Po ukončení svařování nejprve zavřete láhvový ventil, pak odpusťte tlak z RV povolením regulačního šroubu (1) a nakonec uzavřete výstupní ventilek (6).
ad 3) Pokud nemám výstupní ventilek, tak stačí povolit jen regulační šroub?
ad 5) Opět výstupní ventilek... co dělat?
Kamarád mi radil, že mám nejprve úplně povolit regulační šroub, poté pomalu povolit láhvový ventil a můžu svářet. Tak jaký je prosím správný postup? Díky
Normálně pustit lahvový ventil,dotahováním regulačního šroubu nastavit požadovaný průtok,ideální je pak průtokoměrem na hubici zjistit nakolik se dá věřit hodnotám průtoku na budíku,hodnoty upravit podle průměru drátu(přibližně osvědčené pravidlo 10násobku).Po ukončení svařování zavřít lahvový ventil a je li svářečka vybavena funkcí profouknutí hořáku(test plynu) tak ji spustit je jedno jestli bude regulační šroub povolený(pak se vypustí plyn jen z výstupního okruhu od membrány po hubici.)zůstane li dotažen bude vypuštěno vše mezi lahvovým ventilem a hubicí,jen je potřeba jej(regulační šroub) následně povolit na maximum.Osobně ani výstupní ventilek nezatahuju-kolikrát pak zapomenu že je zatažený a flexa má o práci postaráno.Nemá li svářečka funkci profouknutí hořáku je ideální vyháknout kladku/ky podavače,případně obětovat pár centimetrů drátu a pak jej cvaknout štípačkama.V každém případě nesvařujete li měl by regulační šroub zůstávat povolený jinak bude za chvíli redukčák ukazovat "hauznumera" a dělat psí kusy.Takže dovařím povolím(bavíme se o delším časovém horizontu.Pokud svařuju,jen si na chvilku odskočím a pak míním pokračovat nic nepovoluju)