SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
ahoj
chci si pořídit toto řízení KTC112 a AEK115- ktreré je lepší, všimnul jsem si ,že na desce AEK je ještě možnosti seřízení min max k čemu to slouží?
tony69 napsal(a):
všimnul jsem si ,že na desce AEK je ještě možnosti seřízení min max k čemu to slouží?
Slouží k doladění otáček posuvu na ruzné motory podavače. Jinak je to skoro jedno funkce mají stejné ať vemete tu nebo tu, já jsem dal do svářečky aek 024 ale tam je ještě třeba navíc panel s potenciometry.Ale rozhodně s těmi výše zmíněnými chybu neuděláte.
chtěl by jsem dát potenciometry mimo desku,je nějaká podobná kde jsou mimo ?, dík za tip
otakove desce co ma potaky na lazeni posuvu mimo desku nevim jen deska aek 024 ta ma modul sjinimi fungcemi na druhe desce jinak to co umí AEK 115 to umí take KTC 112 jen ktc je romerove tištak menší a je jdnoduší na zapojení na fastony do einhelu typ 170 se vyborne hodí i do menších kastli typu 150 a pod AEK 115 se vlezla tak tak do einhela 190 a ten je ší oneco malo širší než 170.. a pokud jde oty trimry tak jsou i na ktc 112 tak na aek 115 stejne fungce..
Dobrý den,
pokud potřebujete poteciometr umístit mimo desku není nic jednoduššího, než původní vypájet, umístnit jej kde potřebujete a káblíkem spojit desku s potenciometrem kdekoliv, kam jste jej umístnili.
S pozdravem Zdeště
zdeště napsal(a):
Dobrý den,
pokud potřebujete poteciometr umístit mimo desku není nic jednoduššího, než původní vypájet, umístnit jej kde potřebujete a káblíkem spojit desku s potenciometrem kdekoliv, kam jste jej umístnili.
S pozdravem Zdeště
To není zas tak úplně jednoduché. Vypájením potenciomeru z desky a jeho umístěním mimo a propojením káblíky dojde k zvýšení nároků na stabilitu obvodu. Káblíky se jednak může nakmitat rušivé napětí, jednak může celý obvod začít oscilovat. A tím jakákoliv regulace půjde do háje. Minimálně. V určitých zapojeních by mohlo docházet i k rozšíření oscilace na výkonovou část svářečky a tím k nebezpečí jejího zničení. Záleží na konkrétním zapojení a stabilitě obvodu.
Může se to stát, ne že se to stane, ale ta pravděpodobnost tam je.
Takže s takovouhle úpravou opatrně. V případě problému káblíky spíš kratší než delší, tahat mimo možné zdroje rušivého napětí, zkroutit je nebo je rovnou dát do stíněného kabelu. Nebo na základě znalostí zapojení elektrických obvodů přidat někde nějaký blokovací kondenzátor nebo jinak posílit blokování.....
keby sa jedna o nf zosilovac tak by som to pochopil ale na blbej regulacii posuvu ? kable nebudu mat metre tak v tom problem nevidim,pokial sa pouzije tieneny typ tak sa zabrani aj tejto "moznosti"
Dobrý den,
přemýšlel jsem celý den nad tím co kolega Radim napsal.
Tady je závěr:
Odbočková svářečka není kosmická loď. Veškeré hazardní stavy co zde vypočítal Radim jsou jen a jen teoretickou úvahou "coby - kdyby".
Věřte, že kdybych to neměl odzkoušeno, tak to tu nepíšu.
Teoreticky je možné vše, ale ať se zařídí každý jak uzná sám.
S pozdravem Zdeště
To by potom bol problem s dialkovym ovladanim atd... a nieje.
díky za rady
já chtěl potenciometry dát na lanka také , ale bude to zásah do desky a asi by byl problém se zárukou .
Předělávané CO není invertor ,tak tam VF není a zákmity by byly minimální spíše nulové . I tak použiji stíněnou trojlinku
s tou zarukou by som problem nevidel aj ked sa ti tam nieco poskodi je otazne ako sa k tomu postavy predajca...bude od teba chciet papier o odbornej montazi alebo podobnu hovadinu...
Platí zde všeobecné konstrukční zásady přiblížení silových a slaboproudých částí . Mikroprocesory jsou vzhledem ke konstrukci velice citllivé na napěťovo špičky . 10V je totální smrt pro logiku . Proto zdeštěho radění dej kam chceš je totálním nesmyslem .
Největším problémem diskusních fór je, že si každý napíše, co ho napadne a chudák tazatel si to musí přefiltrovat. Bohužel už neví, kdo píše pravdu a kdo ne, kdo přehání a kdo podhodnocuje ...
Já osobně jsem přesvědčen, že natáhnout tři dráty k potenciometru, nic neohrozí a vše bude správně fungovat a to i bez stíněné dvojlinky. Pokud náhodou dojde k tomu, že kosmické záření způsobí, že se na přívody k potenciometru naklepe 10,00000000000001 V a něco se Vám v té desce poničí, tak mi ji pošlete a já ji na vlastní náklady opravím.
Hm, já jsem nepsal, že to určitě bude kmitat, ale že tady taková možnost je. Jako reakci na vyjádření pana zdeště, že není nic jednoduššího.
pavol.sk: Srovnání s nízkofrekvenčním zesilovačem není zas tak přesné, protože rozpojená zpětnovazební smyčka regulace ovládacího může mít klidně zesílení i přes 100 decibelů neboli 5 řádů. Potom je takový obvod klidně ke kmitání podstatně náchylnější než určité nf zesilovače.
Pokud ale Zdeště píše, že konkrétně s touto deskou má s touto úpravou vždy kladné zkušenosti, potom to svědčí, že tato deska je potencionálně stabilní a tudíž nebezpečí zakmitání je malé nebo velmi nepravděpodobné. Aby i ta malá nepravděpodobnost zmizela, musel by Zdeště k tomu svému tvrzení dodat i něco jako montážní návod. Neboli jakými káblíky a jak dlouhými to tahat, jak ty káblíky upravit, kde konkrétně je ve svářečce tahat atd......
tony69: Podle mně do toho umístění potencimetru mimo desku klidně jdi, ale trošku se skepsí. Přečti si tady ty příspěvky a až to budeš mít hotovo, svářečku pořádně odzkoušej. Ve všech regulačních režimech, možná i při práci teď v zimě v nízkých teplotách plus v nějaké vyhřáté dílně při teplotě 30 st C nebo v létě....
jednotka řízení AEK 24, AEK 115, KTC 112
Dobrý den Martine,
máte naprostou pravdu každý si tu může psát co chce a tazatel je nakonec rukojmí přispěvovatelů buď je pisatel zodpovědný a nebo je mu úplně jedno co napíše.
Pokud jde o mne nejsem bezejmenný pisálek, který napíše cokoli. Mám jednu výhodu: na mých stránkách www.svarecky.com je o mně uvedeno vše: jméno, adresa, telefon. Umne je jednoduché si ověřit, zda to co jsem nasal je důvěryhodné či ne, ale v některých příspěvcích ?????
Martine, líbí se mi Vaše kuráž.
Radime, Vy jste znalý věci, je to znát z Vašich teoretických úvah. Ale NEDĚSTE ostatní. Vzhledem k technice o které si tu píšeme je to zbytečné.
Návodem, jak zapojit tři káblíky, bych určitě urazil kolegy jako je ALLL či VAROK, oni to určitě zvládnou i bez "montážního návodu".
To kolega BOBOBO je jiný kádr:
BOBOBO dobrý den, Vy jste patrně jednotku vůbec nevidě, ani nezapojoval. Už dříve Vám tu Varok nebo Alll vysvětlovali že v jednotce ŽÁDNÝ PROCESOR NENÍ!!! Vy však, ve své zatvrzelosti, tu šíříte dezinformaci dál! Co naplat, každý se tu prezentujeme jak umíme a jak chceme.
V jiném příspěvku jsem už před Vámi varoval. Bude dobře, jestliže se nad sebou zamyslíte a přehodnotíte své příspěvky.
S pozdravem Zdeště
P.S. ješte jednou zdůrazňuji: odbočkový zdroj není kosmická loď ...... a dokonce ne, ani tramvaj
Dobrý den BOBOBO,
co dodat ? ........ no, že jsem rád.
Smyslu plný příspěvek s konkrétním výsledkem vítám.
BOBOBO díky.
S pozdravem Zdeště
má někdo zkušenosti ze zapojení desek AEK24?
Schema je v navodech de strojum kit ja ji mam zapojenou ve své WMP 200
to jsem našel ,ale jsou u zapojení malinkaté nejasnosti http://www.aek.cz/Navod_255-405_CZ-SK-EN-DE-PL.pdf
Honza007 napsal(a):
Schema je v navodech de strojum kit ja ji mam zapojenou ve své WMP 200
poslal by jsi jak to máš zapojené?
Konkretně?? Myslíš že by výrobce naschvál uveřejňoval špatné zapojení?Já ji mam zapojenou drtek jinak ale mám jinou verzi se zapojenou deskou s potenciometry předfuku dofuku dohoření a přibližovací rychlosti.mám zapojení ze strany 62 to první.
Editoval Honza007 (05-12-2012 21:46:10)
Honza007 napsal(a):
Konkretně?? Myslíš že by výrobce naschvál uveřejňoval špatné zapojení?Já ji mam zapojenou drtek jinak ale mám jinou verzi se zapojenou deskou s potenciometry předfuku dofuku dohoření a přibližovací rychlosti.mám zapojení ze strany 62 to první.
to by určitě nezveřejňoval a takovou verzi chci kde se řídí před a dofuk a co znamenají ty kontakty JR a Q11?
Jazyckove rele a Q 11 prepinac dvou a ctyrtakt.
Honza007 napsal(a):
Jazyckove rele a Q 11 prepinac dvou a ctyrtakt.
to jazýčkové relé je tam k čemu? díky za radu