SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, tento týden mě mistr poslal na jinou dílnu, kde svařuji nějaké větší věci. Jsou tam různé větší svářečky, já jsem nafasoval Kuhtreiber KIT 400. Nemůžu si stěžovat, svařuje docela pěkně, ale to nastavení mi moc nejde. Bylo to nastavené na určité napětí a posuv, ale potřebuji to občas i přepínat na něco jiného a nastavit to, aby to nějak pěkně jelo. Nevysvětlil by mi to někdo trošku polopaticky? Je tam přepínač asi na hrubé nastavení napětí, polohy 1-4. Potom ještě jeden, na jemnou regulaci, polohy 1-10. Dva displeje a potenciometr na posuv drátu.
Zatím mám zkušenosti jen se svářečkami, které mají jen jeden přepínač napětí. Občas svařuji na jedné dílně svářečkami Fronius 457, tam jsou taky přepínače dva, ale to mi svářeči nastaví a jedu. Tady to musím každou chvíli přepínat na jiný proud a potom už to nenastavím jak to bylo.
Nevím jestli to chápu dobře, ale nastavení má být: nastavím třeba na hrubo 3 a potom na jemno od jedničky až po 10ku? Tak samo, nastavím 4ku a k tomu na jemno od 1 do 10ky a potom už jen doladím posuv drátu?
Tedy tohle by jste uz mel ale vedet .Ale v jedmoduchosti- nejdrive se nastavi napeti nahrubo (1234)pak najemno (1 az10) a dle nastaveneho napeti se nastavi posuv a nakonec jeste odbocka tlumivky,pripadne se samozrejme parametry jeste doladi.V zasade lze jako pomucku pouzit zde mnohokrat zmineny manual k WLSP 315 kde je vse krasne popsano.
Takže jste mi napsal to samé, co já. Asi mi nezbyde nic jiného, než experimentovat.
Proc experimentovat?? to je normalni postup pri nastaveni odbockove Mag svarecky.Tady se toho neda moc noveho vymyslet.
Muj nazor je ten ze by kazdy svarec bez rozdilu mel umet nastavit svarecku a provest na ni beznou udrzbu.Nic proti nikomu:)
Bohuzel dnes je v mnohem protlacovan styl nepremyslej a makej a to i ve svarovani.Za chvily bude treba wps i na privareni pantu na branku.
Je to klasická odbočková mašina, jako váš telvinek, pouze trochu výkonově posunuta směrem nahoru.Má tedy místo čtyř poloh nastavení čtyřicet.Aby výrobce nemusel použít čtyřiceti stupnový přepínač napětí / zřejmě se takový ani nevyrábí /, musel použít přepínače dva. Funguje to tedy takto: nejmenší napětí a tedy i výkon stroje je na hrubém přpínači číslo 1 a na jemném taky 1.Dále napětí a výkon stroje zvyšujete postupně tak, že přidáváte na jemném přepínači další polohy , až do čísla 10.Pokud chcete napětí a tedy i výkon zvyšovat dál , přepnete hrubý přepínač na č. 2 a opět pokračujete na jemném přepínači od č. 1.Takto můžete plynule zvyšovat napětí , tedy i výkon, až po čtyřicátý nejvyšší stupen - na hrubém přepínači č. 4 a na jemném č . 10.Každému stupni nastavení odpovídá určitý optimální posuv drátu. Dále na svařečce najdete tři odbočky z tlumivky/to jsou bajonety do kterých strkáte zemnící kabel/. Ty se volí dle výkonu, čím menší výkon , tím menší tlumivka.Taky stroj umožnuje nastavit předfuk a dofuk plynu , přibližovací rychlost drátu / to je rychlost podávání drátu pokud nesvařujete - vždy nžší než ta svařovací/ a vzdálenost utavování drátu od špičky při skončení svařování. Až mašinu prokouknete , zjistíte že se jedná o velice jednoduchou , ale výkonou svařečku s vynikajícími svařovacími vastnostmi.
Honza007: Nejsem svářeč, ale hold mistr to nechápe a všechny větší věci na dílně stejně vařím já. I když bych měl svářečák hrozně rád, sám na něho němám. Mistr mi to už 3x sliboval, ale pak na to jakoby zapomene. Zatím co dva svářeči na dílně jen dělají celou šichtu pár bodíků a ještě dostávají příplatky za svařování, já nee. Více to rozvádět nebudu.
ZDENÁL: Tohle jsem potřeboval vysvětlit, nebo spíše potvrdit. Takže kdybych to řekl složitěji, tak ten první čtyřpolohový přepínač přepíná jakoby celou řadu přepínače druhého s 10 polohami. Tedy, první přepnu na jedničku a druhým přepínám celou řadu od jedničky po desítku, a tak dále.
A jinak, já mám Telwina s klasickým otočným přepínačem, 6 poloh. Né už ty kolébkové přepínače, kterými se dá nastavit jen 4 polohy.
varoku, vsak staci tak malo.. kuknut na stranku kuhtreibera a stiahnut si odtial kompletny manual v PDF. mas tam popisane uplne vsetko.. http://www.kuhtreiber.cz/download.html
to: varok nemyslel jsem to ve zlém ale obecně proto píšu svářeč= ten co sváří tedy bez rozdílu toho zda je profi nebo jen hobby .Mistra durazně upozorněte na to že Nebudete svářet dokud nebudete mít platné oprávnění když se totiš stane problém odnesete to vy pokud na tom bude trvat nechte si od něj vystavit písemný příkaz což se mu ale asi nebude líbit.
PS:vicemeně jsem prasl co se týká nastavení svářečky to samé co zdendál nakonec vy jste to pochopil hned v uvodní otázce správně
Editoval Honza007 (21-11-2012 19:45:48)
U nás ve firmě je to trošku složitější. Všechno je naopak než by mělo být.
Takže jsem si to myslel tedy už od začátku dobře. Ptal jsem se, protože jak jsem psal, mám zkušenosti jen se svářečkami s jedním přepínačem, u nás na dílně je třeba Fronius Variostar 2500. doma mám malého Telwina. Ale i po firmách kde jsem dělal předtím měli většinou mašimy s jednoduchým přepínáním. Všem tedy moc děkuji.
Dneska jsem byl asi naposledy s touto svářečkou na větší operace. Možná že zase někdy nějaké drobnosti. Už jsem přišel na to jak to nastavit. A svářečka opravdu dobrá, asi jedna z nejlepších, co tady ve firmě s těch větších mají. Jinak tady na firmě jsou jen staré šroty v dezolátním stavu. mají půjčenou ještě podobnou, ale KIT 500 Synergic, ale s tím nikdo pořádně neumí.
Je potřeba si s nastavením toho KITu 400 pohrát a vaří to nádherně.
Jen mě udivilo, že jsem dnes měnil cívku drátu a podavač byl úplně vařící, že na něm nešlo udržet ruku. To je normální?
Ta vysoká teplota normální není. Nejspíš je zas...ný bowden a je pak nastavený vysoký přítlak na kladkách. A podavač se může zbláznit. Pokud drát prochází volně nastaví se přítlak jen tak velký, aby se dal na hubici drát stiskem mezi prsty tak tak zastavit. Podávací kladky pak vydrží nekonečně dlouho bez opotřebení a ani bowden se neucpává odrolenými šupinkami z drátu.
Na přítlaku jsem ubral. Je tam maximum na 5ku, ubral jsem odhadem na 3 a jelo to spolehlivě. Ale podavač byl i tak hrozně horký po chvíli. Sice jsem jel celou směnu 7,5 hodiny na proud kolem 250A, ale u mašiny, která je chlazená kapalinou by to nemělo být tak aktuální, jestli se nepletu. Už je taky docela dobitá, něco tam naprázdno hrozně řinčí, nevím jestli nějaký uvolněný plech, ale má to zvuk spíše jako trafo nebo tlumivka když rezonuje.
Motor, nebo kladky? Neteče tudy vlivem průrazu izolace proud?
Celkově, prostě celé těleso i převodovky s kladkami i elektromotorek.
Nepletu li se kapalinou je chlazena soustava hořáku-kolem podavače vedou jen hadičky k výstupům k připojení spojek z hořáku.Chlazení podavače jsem nikde nikdy neviděl.Pokud se hřeje elektromotorek-od něj teplo putuje do mechanické části podavače bude to nejspíš v elektrice(odpor?)
Editoval Ládes (25-11-2012 11:18:14)
Jiste nepletes se typuji to na budto jak pises problem s motorem ze se hreje nebo prorazenymi a treba zuhelnatelymi pripadne treba zkratovanymi izolacnimi podlozkami pod podavacem .Nakonec to ohrati je projevem toho ze se mari nekde nejaka energie, elektricka pohybova ?!Jen pohledat zavadu
Dobrý den,
pokud jede zařízení 7,5 hod. v kuse s minimálním mezičasem, potom je možné, že teplota motoru vystoupí. Pokud by byl motor vadný, už by patrně zkolabovala jednotka řízení /nejdříve snímací odpor/. Ale pokud Vám zařízení jede, potom to bude Vaší pracovitostí. A to Vás chválí.
Pro zkoušku zkuste teplotu sledovat po půl až po jedné hodině od zahájení provozu. Pokud se motor zahřeje na příliš vysokou teplotu, potom je možné, že je "zaděláno" na budoucí problém, pokud teplota bude v přijatelné výši potom patrně nehrozí nic podstatného. Jen jste si náhodou povšiml, že při výmněně cívky drátu, byl motor po 7,5 hod. provozu horký. Mnozí Vaši kolegové ani nevědí že nějaká motor ve svářečce je. /to je samozřejmě legrace/.
S pozdravem Zdeště
Příští týden už tam asi nebudu a vrátím se zpátky na svou dílnu. Byl jsem tam celý minulý týden včetně soboty.
ZDEŠTĚ: Vy si možná děláte legraci, je to smutné, ale u nás na dílně je to pravda. 90% svářečů ani neví, z čeho se takové COčko skládá.
Co všechno je u vodníka chlazeno u hořáku nevím, nikdy jsem to neviděl rozebrané. Prostě jsem měnil zrovna cívku s drátem a nechtíc se rukou dotknul podavače a popálil se jak byl horký. Teplotu odhaduji na minimálně 80°C.
Svařování není přímo celých 7,5 hodiny v kuse. Vždycky jsem svařoval asi 30minut, potom asi 5 minut pauza než jsem vyměnil kus a zase asi 30minut svařování a tak dokola. Bylo to asi po 5ti hodinách, co jsem si všiml, že je podavač horký. U nás ve firmě se o ty mašiny nikdo nestará. Dokud to jede, jede. Až se něco po...e tak se chodí a honem shání narychlo opraváři. U nás na dílně to samé. Kdybych třeba jednou za měsíc nevyfoukal z našeho Froniusu hromadu bordelu, tak by za chvíli taky klekla, ostatní na to serou z vysoka. Pak se diví, že u delšího svařování začne mašina blnout po pár minutách na vyšší proudy.
Editoval varok (25-11-2012 17:48:42)
U tehle svarecek (ja mam alfu 350 W je dost te vasi podobna) je chlazen horak kabel a tim to konci.Jeste me napada zda treba neni chyba v eurokonektoru.Ja svarecku cistim cca 1* za tri mesice a krom bezneho vyfoukani vnitrku vyfoukam i bowden a taky svorky zemiciho kabelu a taky dosedaci plochy eurokonektoru a docela se divim co tam byva prachu.
Jeste me napadlo zadrene lozisko podavace a nebo prevodovky to by totis byl motor podavace taky zvysenym odporem ohraty.
Editoval Honza007 (25-11-2012 18:15:39)