SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den.
Jsem domácí svářeč amatér. Mám svářečku Kuthreiber s možností TIG (nemá bezdotykové zapalování a automat. ventil na plyn).
Štve mě u sváření MMA že mi vzniká struska a sváry nejsou výstavní. Určitě je to i tím že nemám praxi a jsem s tím cvikem amatér.
Protože ale jen tak nebudu mít příležitosti vyvařit kilometry svárů a pořádně se to naučit tak mě napadlo jako řešení dokoupit plyn a hořák a vařit železo TIGem - je tam plyn tudíž to bude bez strusky a tekutý kov tak bude pod lepší kontrolou + možnost sváření hliníku.
Vím že to bude dražší a že pro domácí vaření to finančně moc výhodné není - ale zpravidla když něco dělám tak chci aby to fakt vypadalo ... se s tim tak pachtim .... tak jsem myslel že bych to pořešil takto.
Je moje úvaha tímto směrem správná ? Docílím čistých svárů tímto způsobem.
Díky za odpověď na můj amatérský dotaz.
G.
Na zvaranie hliniku TIGom mozes rovno zabudnut kedze nemas bezdotykove zapalovanie... a na tvojom mieste by som sa radsej naucil poriadne zvarat elektrodami. Nebudes musiet riesit argon, pridavne materialy, spotrebak a vsetko okolo toho. Je tu toho plne forum. Tiez mam kuhtreibera a elektrodami sa mi s nim zvara veelmi dobre. Ale teraz to vyzera ze Ta nasilu odhovaram od tigu. Kuhtreiber tiez pekne zvara aj TIGom. Ked sa to naucis, budes mat ciste pekne zvary.
Zdravím,
kolega vyrobca má pravdu.
Jestli si myslíte,že s přechodu s MMA na TIG se zlepší vaše svary tak jste na omylu.Vše záleží na skušenostech a zručnosti svářeče.Osobně si myslím,že tig je oproti mma trochu náročnější a nic nejde hned a jen cvičení dělá mistra.Možná by nebylo od věci navštívyt i nějakou svařečskou školu,a pochytit alespoň nějaké základy.
Co se týče svařování hlíníku,tak to je pro stroje v jinné cenové kategorii;váš stroj je pouze DC.
Jak dlouho již svařujete MMA?
Pro někoho,kdo neumí nic, to jsou vyhozené peníze.
Já vím, máte pravdu. Svářím víceméně příležitostně několikrát do roka, jak se co vyskytne. No poptam se ještě na nějaké to školení. Pokud uvidim v praxi že někdo s elektrodou dělá krásné čisté sváry kde se jen sklepne z povrchu struska a pod tím je krásná čistá žížala tak uvěřím že je to jen a jen v mojich ručkách. Můj otec dělá na šachtě a sváří tam mnohem víc než já, ale taky žádná sláva.
Ale díky za info.
Geox: je to čistě v tvých rukách! Když se ti nedaří housenka, kup si elektrody rutilový, a těma se ti bude dělat daleko lépe. Každej jouda totiž dneska svařuje bazickýma, protože to je coool. Pak do toho mlátí jak blázen, protože stroska mu nejde dolu a pak se diví, že sváry nejsou nic moc. Já se doma učil s rutilkama, a když jsem to uměl fakt pořádně, tak jsem se učil s bazickejma- a to bylo skoro od začátku....
To jsem ani nevěděl,že se basickejma svařuje obtížněji....Pokud nejsou vlhké nebo se neloupou a je dobře připravenej materiál,tak s invertorem no problema...
Obalenou elektrodou se svařují velice pohledné svary, srovnatelné s ostatními metodami.Amatér ovšem nemůže docílit vizuální kvality srovnatelné s profesionálním svařečem, ta praxe tam prostě nebude.Na druhou stranu je nutné si říct, proč se tímto trápit, když i méně vzhledný svar třeba na plotu nebo brance, bude plnit svůj účel?Když se v sedmdesátých letech ve vagonkách začalo svařovat v ochranné atmosféře oxidu uhličitého, tak ty svary byly oproti obalené elektrodě vzhledově naprosto někde jinde, ale překračoval se plán a to bylo hlavní.Vagony jezdí dodneska všelijak pospravované, někde se opravovaly trhliny ve svarech ale naprostá většina vydržela a splnila svůj účel-držet pohromadě zařízení.Tady několik fotek svarů elektrodou:
Koutový svar na plechu 5 mm-elektroda 2,5 E-B121, zdroj Kitin 145
Krycí vrstva na stoupačku.Plech 10mm
Potrubí, průměr 108mm
Oprava železničního vagonu.Svary provedeny výhradně obalenou elektrodou E-B121
Editoval ŽOS (02-11-2012 19:04:26)
Na těch hácích, to je nějaká svařovací základní barva, přes kterou se dá svařovat nebo to je běžná základní barva, která se v místech svarů musí odstraňovat?
by som povedal kedze to je pre zeleznice ze to na 100% bolo obrusene tam kde sa zvaralo...
Je to obyčejná červenohnědá základovka.Vzhledem k přísným auditům ve svařování musí být všechny výpalky a výrobky z oceli, které jdou na sklad k pozdějšímu použití, opatřeny základním nátěrem.Při svařování se pak svarové plochy musí obrousit do kovového lesku.
Ono to s těmi barvami na svařenci není tak jednoznačné. Např. plechy S600MC jsou už ve výrobě opatřovány specielní základní barvou a při svařování na podsestavách pro vagony se barva v místě sváru neodstraňuje, dokonce i WPQR jsou tak dělané. Teď se chystáme ve firmě dělat WPQR na materiálu S700MC a ty se bez svařovatelného ochranného nátěru vůbec nevyskytují.
Dík za informace.
Zdrávím, není tady někdo se 141 z Huismanu ze Sviadnova ?
ŽOS napsal(a):
Obalenou elektrodou se svařují velice pohledné svary, srovnatelné s ostatními metodami.Amatér ovšem nemůže docílit vizuální kvality srovnatelné s profesionálním svařečem, ta praxe tam prostě nebude.Na druhou stranu je nutné si říct, proč se tímto trápit, když i méně vzhledný svar třeba na plotu nebo brance, bude plnit svůj účel?Když se v sedmdesátých letech ve vagonkách začalo svařovat v ochranné atmosféře oxidu uhličitého, tak ty svary byly oproti obalené elektrodě vzhledově naprosto někde jinde, ale překračoval se plán a to bylo hlavní.Vagony jezdí dodneska všelijak pospravované, někde se opravovaly trhliny ve svarech ale naprostá většina vydržela a splnila svůj účel-držet pohromadě zařízení.Tady několik fotek svarů elektrodou:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 66_fce.jpg
Koutový svar na plechu 5 mm-elektroda 2,5 E-B121, zdroj Kitin 145
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 66_012.jpg
Krycí vrstva na stoupačku.Plech 10mm
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4066_h.jpg
Potrubí, průměr 108mm
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … im8793.jpg
Oprava železničního vagonu.Svary provedeny výhradně obalenou elektrodou E-B121
to potrubie, KRASA!!!!
jak je to už uvedeno , musí se to "trochu" umět. Tig vyžaduje dobře očištěný materiál a bez rezu, jinak to bude při vaření dělat neplechu a svár bude špatný. - Nejlépe opískovat . S elektrodou se dá svářet i neočištěný materiál /ale lepší je to taky očistit/ a dají se dělat opravdu pěkný a kvalitně provařený sváry .Na svařování slabých plechů je však TIG nejlepší volba.
to ŽOS:
škoda že jsi neviděl ty sváry elektrodou (myslím stoupačky) co svařovali japonci a čínani když jsem byl na tý olympiádě, sám by jsi řekl že to máš proti nim ošklivý, i když je to blbý tak je to tak, to bylo jak kdyby to člověk svařil v poloze PA a ještě v pulsu, vůbec tam neměli vidět ty vrásky, prostě čistě slité...
čekám až dorazí fotky z JPN tak bych sem kdyžtak něco naházel když tam bude.
sám jsem to necháapal jak to dělají
ale samozřejmě mě se to líbí tím nemyslím nic špatně a smekám klobouk dolů, co umí ovládat za chvíli každej
Bazická elektroda má hustější svarovou lázeň, a ty "vrásky" jsou vidět vždy.Třeba OK 48.00 má hrubší kresbu oproti E-B121 a obě mají bazický obal.Některé elektrody s kombinovaným obalem, třeba rutil-kyselým mají kresbu mnohem jemnější, ale použití se omezuje spíš na speciální práce.Co jste tam měli za elektrody?Fotky si rád prohlédnu.
ŽOS napsal(a):
Bazická elektroda má hustější svarovou lázeň, a ty "vrásky" jsou vidět vždy.Třeba OK 48.00 má hrubší kresbu oproti E-B121 a obě mají bazický obal.Některé elektrody s kombinovaným obalem, třeba rutil-kyselým mají kresbu mnohem jemnější, ale použití se omezuje spíš na speciální práce.Co jste tam měli za elektrody?Fotky si rád prohlédnu.
na elektrody budu muset mrknout v práci v papírech, ale perfektně chytali, žádný škrtání nic člověk jen přiložil a jel...
svařovalo to opravdu hezky...
Tak to určitě nebyl běžný bazický obal.Vidím to na rutil-kyselý obal, něco jako u nás OK 68.81.Obal této elektrody je vodivý, takže není třeba žádné škrtání, zapaluje to samo.Hluboký průvar a hladký povrch svaru, je třeba ale kývat elektrodou vzhledem k menší hustotě tavné lázně-více to teče.S rozkyvem na silnějším materiálu je svar nádhera.Svařuje se s ní manganová ocel, nerez a i běžná černá ocel.OVŠEM-balíček 40-ti elektrod ve vakuovaném balení stojí okolo 700 Kč.
NO, odborník nejsem, i když školu mám , ale mě se odzačátku mojí kariéry svářeče - samouka líp vařilo bazickou elektrodou. Tam se mi vždycky struska sloupne skoro sama a do strusky po rutilce musim mlátit jak hluchej do vrat a to ještě někdy neprovaří co má
Jo moje řeč s bazickou elektrodou - s rutilkou jsem se nenaučil dodnes
rutilku mne naucil az strycek jutjub a to jsem spis lepic jak svarec
Editoval peprnik (01-09-2014 22:16:46)