SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Prajem dobry den.
Mal by som na Vas otazocku ohladne zvaracky UTA 315-1/1990. Ide o to, ze mi nedavno odisli na zvaracke obe tyristorove mostiky ČKD MT 442-125-10 LHO, aspon si to myslim, meral som ich na priechod PN medzi G1(G2) a katodov K1(AK) - stale mi na rozsahu pre diody merak piskal aj po prepolovani kontaktov. Skusal som ich napojit aj na jednosmerny zdroj 12V v priepustnom smere a do serie som zapojil ziarovku 12V/0,5W, po pripojeni na riadiacu elektrodu mi ziarovka zasvietila a po odobrati kontaktu zhasla, co je podla mna neobvykle, lebo na tyristore by mala ostat svietit aj na dalej, raz sa mi podarilo po kratkom spajani a rozpajani riadiacej elektrody ziarovku zasvietit natrvalo, no po opatovnom spojeni riadiacej elektrody G zhasla, dost cudne, nie? Na zaklade toho som usudil, ze su poskodene. Kedze som uz na nete patral po moznej nahrade a cenovo by ma to vyslo dost draho, rozhodol som sa, ze ich vyhodim, spolu z mikroelektronikov a pouzijem to co mi tam na zvaracke ostalo, aspon docasne, kym si nenasporim na novu. Co mam a s cim mozem pracovat je v podstate pomocny zapalovaci obvod 2x doska na 65V, polovica z jedneho a polovica z druheho usmernovaca, ak spojim mam na graetzovo zapojenie, tlmivky, jedna ako sucas vinutia v trafe a jedna ako sucast pomocneho zapalovacieho obvodu a samotne vynutie transformatora, co je podla mojho merania 2x43V. Trafo je trojfazove a ma udaje na stitku: 15,6KW; 380V/23,7A; 0,75mH,240A; vystupne vynutie 39,5V/169,5A. Tym vystupnym prudom nie som si az tak isty, je navynute z hlinikoveho vinutia o rozmeru plochy prierezu drotu 4x12mm, neviem, ci mam na tom jednom vynuti prud 169,5A, alebo je polovicny, kedze mam tam dva vinutia, tie boli povodne, po usmerneni aj tak spojene paralelne.
Otazka pre Vas znie:
Ak vyhodim tie tyristory a spojim obe usmernovacie diody do graetzoveho zapojenia, ktore nasledne napojim na jedno z vynuti a pridam k tomu pomocny obvod, budem mohol zvarat len 4kou elektrodou( za predpokladu, ak je ten vystupny prud na jednom vinuti 169,5A)?
Je mozne vystupne vynutie transformatora spojit paralelne, pre vyssi prudovy vykon a nasledne napojit na tento usmernovac co tam mam (podla diod, ktore su tam pouzite KYZ79 a KYZ 74 a ich paralelnom spojeni na jednu diodu (tvori ju 6KS) pripada 120A, co mi tvori usmernovac az na 240A)?
Budem mohol pri zvarani pouzit aj elektrody s mensim priemrom napr. 2; 2,5; 3,2, pre prud 169,5A?
Viete mi poradit nejake ine riesenie, aby som vystal s tym co tam mam?
Vopred dakujem za odpovede, na niektore otazky si mozno asi aj sam odpovedam, co Vam vycari na tvari asi aj usmev, no k elektronike sa dostavam asi po 10 rokoch a tak som aj kopec veci pozabudal a potrebujem sa uistit v mojich domienkach.
Editoval karaffalubomir (30-09-2012 11:02:30)
Stránky: 1