SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Máme problém s opravou motorového bloku ,klasická metoda je nepoužitelná , možná to chce nějakou zázračnou elektrodu. Oblouk odpařuje část materiálů díky vysokému složení Zinku a hrozí zborcení. Máte někdo zkušenost či kontakt na někoho, kdo toto umí svařit . Co Mig pájení ,šlo by na to něco takového použít ? Díl musí udržet otřesy, být obrobitelný apod.
Díky za názor či jakoukoliv pomoc
Milan
Hm, to je zajímavá slitina, s takovou jsem se ještě nesetkal. Ten obsah Cu je dost vysoký, běžně se u slévarenských slitin na bloky motorů atd. používá AlSi9Cu4 přirozeně vytvrzená (Rm cca 230 MPa) a už ta je velmi problematicky svařitelná díky té mědi (praskání). Obsah Zn jako legury by sám osobě nevadil ale takhle nevím. Nenastala nějaká chyba v analýze chem. složení??
analýza byla dvakrát opakována, rozptyl hodnot minimální.
Hledal jsem dlouho a s takovou slitinou jsem se ke svařování nesetkal. Výpočtově je uvedená slitina nesvařitelná.Proto bych zvolil nejspíš pájení TIG, ke kterému je už docela slušná zásoba přídavných materiálů. Asi by se dal použít přídavný materiál CuAl7. Taky by bylo možné kontaktovat oddělení technické pomoci velkých výrobců přídavných materiálů jako Boehler, ESAB, Lincoln Electric a pod. Nespoléhal bych na informace od prodejců, přece jen nemohou znát o všech výrobcích všechno.
Spíš bych poradil trhlinu přelepit. Existuje profi metoda s přelepením trhliny kovovými destičkami samozřejmě s kvalitním lepidlem na kov (např. Loctite). Takto opravené bloky fungují běžně léta bez problémů.
Editoval jirkati (03-03-2008 09:44:18)
nalim napsal(a):
Máme problém s opravou motorového bloku ,klasická metoda je nepoužitelná , možná to chce nějakou zázračnou elektrodu. Oblouk odpařuje část materiálů díky vysokému složení Zinku a hrozí zborcení. Máte někdo zkušenost či kontakt na někoho, kdo toto umí svařit . Co Mig pájení ,šlo by na to něco takového použít ? Díl musí udržet otřesy, být obrobitelný apod.
Díky za názor či jakoukoliv pomoc
Milan
Slévárenská slitina hliníku o složení AL 82.9%, ZN 6,19% a CU 8.45% by vzhledem k obsahu zinku měla být svařována asi takto. Nedoporučuji použití příd. drátu CuAl7 vzhledem k poměrně vysokému bodu tavení. Doporučuji použít příd. drát s vysokým obsahem Si. (bývá k sehnání Al alloy s obsahem 12% Si) Ten má nižší bod tání. Použít TIG mašinu AC s nastavením pro co největší čištění, to jest se zvýšenou plusovou půlvnou. Tím se dosáhne co nejnižší teploty tavné lázně a redukování odparu Zn ze zákl. materiálu. Postupovat velmi opatrně, je to spíše pokus. U slitin Al Zn nikdy nelze zaručit svařitelnost.
Frank Frantasou@netscape.net
no zkouším pomalu METODU a elektrodu se složením jakou doporučil Frank. Zajímavé je, že některé komponenty jdou v celku v pohodě jiné hoří takže to prostě nejde.Sakra ,.jaK JE TO MOŽNÉ. Zkouším jiné a jiné, dám vědět.
Docela mně zajímá, jak jste s těmi pokusy dopadl. Poradili vám nějak technici od jednotlivých výrobců přídavných materiálů? Obsah Cu téměř 8,5% činí tuto slitinu nesvařitelnou a pokud některý výrobce má přídavný materiál třeba pro pájení, určitě by to bylo použitelné pro pájení nesvařitelných typů duralů.
nalim napsal(a):
no zkouším pomalu METODU a elektrodu se složením jakou doporučil Frank. Zajímavé je, že některé komponenty jdou v celku v pohodě jiné hoří takže to prostě nejde.Sakra ,.jaK JE TO MOŽNÉ. Zkouším jiné a jiné, dám vědět.
Tak tento důvod Vám prostě nedokážu zodpovědět. Když jde jeden komponent bez problémů, logicky by měly jít všechny. Ono takhle na dálku to není jednoduché určit co a jak. Na místě by to bylo jednodušší. Zkuste použít TIG a co největší průměr hubice kvůli pokrytí tavné lázně, Argon 100% čistoty, perfektně očištěný povrch, atd... Osobně jsem podobné slitiny svařoval více-méně úspěšně, pomocí toho AlSi12 metodou TIG. Tímto drátem se vlastně jedná o pájení, neboť teplota tání je o něco nižší než zákl. mat. V krajním případě použijte nějaký spec. mat. pro pájení, jak uvedl kolega jirkati.
Když tak mi dejte vědět na E-mail jak jste dopadl s pokusy, docela mně to zajímá.
Frantasou@netscape.net.
Stránky: 1