SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
dobrý den.zacinam so zvaranim a chcem sa spytat ci pouzivate,alebo ako vymeriavate vseliake sikminy,zalomenia...asi to je blba otazka ale predsa.Idem zvaárať zábradlie a mám tam vseliake sikminy a odskoky a neviem to tak presne zamerať.Ďakujem
Zdravím. Tak já sem si na šikminy vyrobil takovou měrku:
Povolením šrubu si nastavím přiložením na nějakou šikminu úhel a podle toho to pak přenesu na matroš, který chcu řezat... :-)
Uhlomer,uhelnik,truhlarske svorky,tomu vyse se rika pokosovnik vetsinou pouzivam na tesarinu a velky treba i na sadrak.Jinak tohle tema patri spise vlakna zpravovani oceli.Jinak Relik supr nouzovka z vyrážecího klínu
Editoval Honza007 (10-05-2012 15:10:29)
Rellik fakt super pomocky! budem si musieť aj ja nejaké také vyrobiť.a ešte sa chcem spýtať ako alebo co mam pouzit na to ked mam kolmo na zem joklovinu a teraz potrebujem na nu navarit druhú,ale musí ísť sikmo hore ale zaroven aj do strany a neviem si pomoct ako to spravne namerat
Stačí dva pokosovníky pootočené o 90° na každém si naměříš potřebný uhel pak přiložíš k jäcklu orýsuješ a uřízneš a je to.
Editoval Honza007 (10-05-2012 15:15:52)
Já mám něco podobného uděláno z páskoviny- v jedný je navařená závitovka a zajištěná je křídlatkou. Super pomocník. Jinak jsem si ještě svařil pravoúhlej úhelník z elka 4*4 cm- k tomu za pár kaček koupený svorky v bauhausu a sváří se levou zadní (svorky stály cca 40kč/3ks) U těch mi nevadí, když do nich klepnu eldou........
Honza007 prosím ako myslýš ,že budú pootočené pokosovníky?neviem si to predstaviť.Ďakujem
micro sd napsal(a):
Honza007 prosím ako myslýš ,že budú pootočené pokosovníky?neviem si to predstaviť.Ďakujem
Ano myslím vždyt to píšu
Takze jeste jednou,pokosovnik prilozime k jäclku tak aby s druhym pokosovnikem ktery musi byt na stejnou stranu jako je jãckel pod uhlem sviral pravy uhel a pohyblyvou cast pokosovniku srovname na prusvit s jäcklem ktery je pod uhlem u obou pokosovniku takze si tim zmerime uhle v osach x a y pokud mate trosku predstavivost nemel by to byt problem, takhle si beru uhly treba kdyz delam valbovou vazbu kde jsou tramy odklonene v dvou osach. Tak nevim mam to smazat nebo ne? takhle bude ta posloupnost prispevku v ....
Editoval Honza007 (10-05-2012 17:51:17)
Pro měření digitální úhloměr a klasické ocelové úhloměry,digitální vodováha,u větších věcí je super rotační laser,se snímačem lze i venku na 300m.....
milda87 napsal(a):
Pro měření digitální úhloměr a klasické ocelové úhloměry,digitální vodováha,u větších věcí je super rotační laser,se snímačem lze i venku na 300m.....
To je sice vse uzasne ale na normalni obcasne kuteni docela draha sranda obvzlast kdyz vyse zminene na 99% veci staci.I v praci mam metr pasmo tri ruzne velke uhelniky uhlomer rys jehlu nadrh posuvku truhlarse sverky a hromadu ruznych odrezku a az na drobne vyjimky to staci va vse.Ona digitalni udelatka jsou supr ale pokud to umite bez nich pak si dokazete poradit za kazde situace kdyz je zrovna nemame.
Editoval Honza007 (10-05-2012 21:23:57)
Je pravda,že tyhle věci nejsou pohozené na dílně a běžně denně používané.Po 22letech živení se černým řemeslem se tyto pomůcky osvědčily a vůbec neříkám,že to bez nich nejde,nestojí 50,-Kč a musí se na ně dávat bacha,i my je používáme tam,kde je to účelné.A hobby a kšeft je sakra rozdíl,to jo.
protože mám přebytky materiálů, používám metodu pokus omyl - uříznu šikminu +/- mm a zkusím ji dát na místo, co přebývá uříznu, co schází - přesně doměřím a uříznu jiný materiál, zmetek použiju příště na něco kratšího (vyrábím většinou na stavbě nebo někde v terénu - nemůžu sebou tahat celou dílnu)
idealni pomuckou je inklinometr (sklonomer). meri odklon od roviny i odkolmice. ani to neni draha zalezitost.
No však přesně tohle dělá ta vodováha.Ukazuje buď ve stupních nebo v procentech.Ale ten název co píšeš jsem ještě neslyšel.Inklinuji spíš k českým názvům...
Co takhle 3D souradnicovy merici pristroj
Niečo podobné používame v práci.
Má to taký budík , na ktorom sa zobrazuje uhol .
pokial to ide zvarat na zemy tak si na velkej tabuly plechu nakreslim os od osi idem co na pravej strane to aj na lavej ide to jednoducho v pripade ze material je narezany pomerne presne
je to vhodne na ploche veci, ked sa zvara vela kusov je vhodne si potom spravit jednu sablonu tam to len prilozis a zavaris
uhlomer kupis za cca 25 euro ale na male veci nieje vhodny ....
http://www.extol.sk/naradie/rucne-narad … y/8823510/
Milda87: Jaký dig.uhloměr používáš ? Typ,značku...Tuhle byl uhloměr v lídlu , ale težko říct jak to bude přesný....Díky
Pod akým uhlom zrezať 2 trubky, aby bol výsledný uhol, keď sa zvaria spolu napr. 25 stupňov?
Polovinou . Ať máš 25°nebo 65°. Je dobře namakat doplňkové úhly . Žádná složitost to není .
Boze ja sem tupy!
Ide vlastne o tzv. tupý uhol: tých 25 stupnov je vlastne 155 stupnov... 155 : 2 = 77,5...Tak že napr. trubky režeme pod 77,5 stupnoch a spojením docielíme deklarovaných 155 stupnov. otočíme uhlomer a máme tých 25 stupnov. Aké lachké!!! Heuréka! Zo školy som už dávno, bohužial.
Stránky: 1 2