SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, před rokem a půl jsem zakoupil céočko Alfa in ALF 250 AXE. Poslední dobou strašně špatně podává drát, chvíli svařuje úplně bez problému a pak z ničeho nic to začne prskat a pak zas dobrý, takhle se to střídá dokola. Už jsem to měl v servise, ale tam řekli že je to v pořádku. Nemáte s tím někdo už nějaký zkušenosti?
Dobrý den,
popište co a jak sváříte, jak máte zařízení vybaveno, a potom se dá usoudit v čem problém je.
S pozdravem Zdeště
Nevím co je to za typ svářečky, jestli suchá nebo mokrá, ale nesváříte delší sváry na maximální sv. stupeň a nepřehřívá se vám hořák? Tedy pokud máte suchý né vodou chlazený hořák.
Svářím železo, nejčastěji koutový sváry na ležáka. Vybavení je sériový, vzduchem chlazený, digitální displej na ampéry a volty, 3 metrový hořák dodávaný ke stroji.
Začněte tím nejednodušším zkontrolujte především celou cestu drátu od cívky až po pruvlak mnohdy bývá zlomený nebo znečištěný bowden vyběhaný průvlak případně nedostatečný přítlak kladek.Nemění se rychlost podávání s ruznou polohou hořáku?. Stejně tak zkontrolujte zemnící kabel a kleště mnohdy tam bývá velký přechodový odpor stejně tak v připojení eurokonektoru kde mohou být nečistoty a také vyfoukejte svářečku po odkrytování stlačeným vzduchem.Když ji budete mít již odkrytovanou není od věci zkontrolovat "silové spoje".
Editoval Honza007 (09-05-2012 20:10:00)
Podle mě ma dotazovatel špatnej pruvlak, rozdelovač plynu pod pruvlakem, zaneřadenej bovden skontroloval bych vše a 1. bych vymenil pruvlak_neboli špičku a když budu kupovat pruvlak ta si jich rovnou koupim vic a pro jistotu zirkonovych jsou sice dražší, ale vydrží mnohem vic než obyčejne pruvlaky dostavaji řadnej kartač ve vzduchem chlazenych hořacích... bovden bych vymeni take.... aby byl hořak zrepasovany... pak se horzne diví všichni co nedelají profi svařeče v nejake fabrice že jim neco nefunguje_ udržba svařovaciho hořaku je v první řadě poviností každeho svařeče aspon unas ve firmě.. me pruvlak vydrží tyden bovden i 3 mesice bez vymeny každy den profouknu stlačenym vzduchem nekdy fasujem bovdeny i 2 kusy za mesic na mam naspořeno tak si sem tam nejakej donesu i domu ..
Editoval alll (09-05-2012 21:07:26)
Průvlak jsem už měnil a to několikrát, lehce se to zlepšilo. Jedině zkusím vyměnit celý bovden, a vyfoukat to. Kostra je jako nová, tam si myslím že problém nebude. S různou polohou se také mění rychlost podávání drátu. Doporučte mi nějaký kvalitní bovden.
Pokud se rychlost podavani meni s polohou horaku bude to s nejvetsi pravdepodobnosti bowden,jeho cistota je zakladnim predpokladem pro bezproblemove podavani.Bowden je vlastne spirala z dratu tam moc nevymyslite mrknete se po nejake prodejne svarecek v praci pouzivame bowdeny fy Binzel.Bowden by mel mit i spravny prumer a delku protoze pokud je kratky tak vam muze zacit drat cukat a pokud je dlouhy tak to take neprida plynulosti podavani zvlaste u dlouhych horaku.Jinak by se mel spravne bowden menit po nekolika civkach dratu ,a pokud pouzivate slabe draty pak pozor ty jsou jeste o neco citlivejsi na cistou a kvalitu cesty dratu hlavne u delsich horaku.Ona svarecka potrebuje taky udrzbu jako treba dum nebo auto tim take nejezdite jiste s poloprazdnymi pneu Ps: klidne tam muze byt i vice zanedbanych veci.
bovdeny original binzel zalezi jakym dratem vaříte 1.0 tak bovden 1.2/1.6.. na barve tolik nezaleží.. barevne označene mohou byt na nerezy, hlinik a pod mozna se budu mylit ja používam obycejny binzel i bez izolace..
Děkuji moc za rady, zkusím ho vyčistit a popřípadě koupím nový, pak dám vědět jak to dopadlo, ale děkuji všem, lepší se raději zeptat nějakých odborníků, než to řešit jen s prodejcem :-)
Lepší bude koupit novy od 100,-kč do 200,- takove ropeti cen stim jsem se take setkal..
Dá se koupit i levněji, ale to už nejsou značkové. Kolikrát jsem kupoval i třeba za 80,- kč.
My kupujeme do firmy bowdeny od bintelu za cca 250kč- jsou potaženy zevnitř teflonem a vydrží nám cca 3 měsíce, obyčejný měníme jednou za 6 týdnů. Jinak pro vás by se možná vyplatil i ten dražší- vydržel by vám leta.....
Je běžné jak píše all poučívat bovdeny o něco větší je to v pořádku ?Jaký je názor svářečů z praxe?
Bowdeny pouzivame dva jeden na drat 1-1,2 mm a druhy 0.6-0.8 mm.
Jde spíš o použití bovden 1 na drát 0,8 a 1,2 na 1mm drát
Dobrý den,
Tomáš D napsal(a):
Svářím železo, nejčastěji koutový sváry na ležáka. Vybavení je sériový, vzduchem chlazený, digitální displej na ampéry a volty, 3 metrový hořák dodávaný ke stroji.
údaje jsou nedostatečné:
co je směrodatné:
Typ svářečky + zatěžovatel
Typ hořáku + délka
průměr drátu - název popř. výrobce
síla svařence
To to je zajímavé pro určení problému.
S pozdravem Zdeště
Lukkin: tak nějaká vůle tam musí být, ne? Ale jen minimální, to znamená, že nemůžete mít drát třeba 0,6mm a bovden 1.6mm, tam by jste měl potom problémy. Vzdy tak asi o 2-3 desetiny větší.
sam na drat 0,6/0,8 popužívam bovden 1.0 a na drat 1.0 použivam bovden 1.2... bovden 1.6 se hodí na drat 1.2
Editoval alll (12-05-2012 08:50:17)
Myslel jsem drát 1 bovden 1.Ale když je lepší bovden 1,2.To mně zarazilo díky za odpověď vyzkouším.
Do bovdenu 1mm by jste drát 1mm asi nenarval, nebo jen s potížemi hrubou silou.
Takže pokud mi prodávající prodá bovden označený na 1 drát je ve skutečnosti o průměru 1,2?Má někdo skušenost jak se zkouší laicky svařovací drát?Při hovoru s chlapem přímo z výroby povídal, že drát odmotanýz cívky hozený na zem musí vytvořit kolo o průměru cca 1m a konec drátu se nesmí zvedat.Je to tak správně?
O takovemhle zkouseni jsem nikdy neslysel.Jinak drive na svareckach bylo i rovnani dratu.Bowden na drat 1.2 ma vnitrni prumer 2mm nicmene ho neni problem pouzit i na drat prumeru 1mm. Nejsem si sice zcela jist ale pokud vim tak jeden bowden jsme pouzivali na drat 1-1.2 a druhy slabsi na 0.6-0.8 jinak pruvlaky maji cca o 0.2mm vetsi diru nez je prumer dratu.
To zkušení drátu je správně. Neříká však nic o kvalitě pomědění, kvalitě povrchu, korozi , navinutí atd.
Jinak co se tyka navinu na civce pamatuju cca10 let zpet ze jsme meli problemy s podavanim a s presnymi naviny problemy nebyly ale jak privezla firma drat ktery nebyl presne navinut zacly problemy.Nerovnomerne podavani a pod. Pravdou je ze delka dratu od civky az k pruvlaku byla treba i 9 m.