SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
prosím o pomoc, horizontální či vertikální radiátory z nerezu. Mají stejný topný výkon jako klasické železo? Nebo jsou po stránce výkonu sdílení tepla na tom huř?
To se omlouvám, asi jsem to špatně napsal.
Jedná se mi o porovnání nerezu s klasickým "černým" železem, jak je velký rozdíl z pohledu výhřevnosti. Je li vůbec nejaký. Např. klasický koupelnový radiator žebřík má výkon 1000W, při použití stejného materiálu ale v nerezu, jak se změní tepelný výkon?
Děkuji
Tepelny vykon se v zasade nezmeni nicmene nerez ma horsi tepelnou vodivost takze bude trvat dele nez se ohreje a bude pomaleji chladnout .
Můj otec si kdysi udělal kolektor na ohřev vody sluncem. (Venku panel - ohřívá nemrznoucí směs, doma výměník.) Protože používá vodu ze studny a bydlí cca 2km od dálnice, voda je kontaminovaná chloridy a měděné trubky pájené mosazí v nerezovém výměníku napadala koroze (hlavně tu mosaz), nahradil měď nerezovým jeklem a není prakticky žádný rozdíl - přesněji řečeno, je to nepatrně rychlejší, ale to je asi tím, že obvod jeklu je větší než obvod trubky.
Editoval JARDA V (28-01-2012 10:58:23)
Děkuji, potěšili jste mně. Známý mi tvrdil, že nerez je výrazně horší v předávání tepla, než černé železo.
ano to je pravda ze nerez vede teplo hure nicmene to je tak trosku porovnavat akumulacky a olejovy radiator jedno hreje za delsi dobu nez to druhe a pri tom mohou mit naprosto stejny vykon
Editoval Honza007 (28-01-2012 21:10:48)
Pokusník napsal(a):
Děkuji, potěšili jste mně. Známý mi tvrdil, že nerez je výrazně horší v předávání tepla, než černé železo.
To zcela určitě má váš známý pravdu, ale prakticky, při síle stěny výměníku to nemá smysl řešit.
Nerez - tepelná vodivost 16,1 - 26 W/m • K,
Železo čisté - tepelná vodivost 80,2 W/m • K
Uhl. ocel - tepelná vodivost ca 55 W/m • K
Je možné tedy zvětšit plochu (větší obvod) materiálu, aby se nižší tepelná vodivost aspoň poměrově, dotáhla k poměru vodivosti obič.železa? Nebo díky setrvačnosti je tento poměr nepodstatný? Děkuji
Frank píše vzhledem k tloušťce materiálu je rozdíl nepodstatný!!
sorry za offtopic, v tuto chvíli sedím u PC v místnosti, kde jsem před lety udělal podlahové topení z černých polyetylenových trubek 1/2 coule, polil jsem je betonem 3cm, na něm je papír tl.6mm a na tom plovoucí podlaha, příjemně to hřeje do nohou. V místnostech kde je totéž, ale místo plovoučky je dlažba, je podlaha skoro horká (topná voda 38°C)
Při síle stěny do 5mm neshledáš pro tvé určení topení rozdílu .
Výkon radiátoru je dán součtem tepelných odporů více dějů. Přenos tepla skrz stěnu radiátoru je jen jeden z nich a není při běžné tloušťce stěny a řádově stejné tepelné vodivosti rozhodující. Rozhodující, dle rozdílu teplot, je přenos tepla z povrchu radiátoru ( laku radiátoru) do okolního ovzduší.
Děkuji za rady, volím nerez jekl 50x15x1.5 potravinářský.