SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobry den.
V praci sa nam hodne zdvihla latka ohladom kvality-vzhladu zvarov. Priklad: kut.zvar velkost a 16mm, doteraz zme sa drzali tolerancii +-1mm. Takze 15,16,17 bolo v povolenej norme. Teraz od nas vizaduju presne 16mm. Male jednovrstvove zvary-4,5,6 zvladneme presne. Ale na viacvrstvovom zvare 16mm a viac sa mi to uz zda ako prehnany narok typu zbytocna buzeracia zvaracov. Ale v inej firme som nerobil. Mozte sa mi prosim k tomuto vyjadrit? dakujem
dobrý svářeč by měl svařit jakoukoliv velikost svaru, nejčastěji svařuji 12x12 na 3 vrstvy, dělám i svár 24x24 a dělal jsem i svár o velikosti 50x30 mm...
je to právě zábava svařovat velké na sebe vrstvené sváry... ne to šmrdlikání se svarem 4x4 :-D
co se týče tolerance sváru u nás máme v práci toleranci svaru 25% max z velikosti svaru(vždy větší) nesmí být menší.
Editoval Unihero (02-01-2012 19:27:35)
Unihero napsal(a):
dobrý svářeč by měl svařit jakoukoliv velikost svaru, nejčastěji svařuji 12x12 na 3 vrstvy, dělám i svár 24x24 a dělal jsem i svár o velikosti 50x30 mm...
je to právě zábava svařovat velké na sebe vrstvené sváry... ne to šmrdlikání se svarem 4x4 :-D
co se týče tolerance sváru u nás máme v práci toleranci svaru 25% max z velikosti svaru(vždy větší) nesmí být menší.
môj zvar a16mm zodpoveda velkostou presne 24x24, a tiež varime bezne 35x35 aj viac. Samozrejme bez polohovadla. Ale ruka nie je stroj a pri takto velkom zvare dlzka cca-80cm kontrolovat mierkou kazdych 10cm a ziadat 0mm toleranciu...
Pro kontrolu jakosti, velikosti, resp. i tolerance tavných svárů platí EN 5817. Tam je velmi přesně popsáno, co je a co není povoleno. Každé certifikované svařování musí uvedenou normu splnit. V normě jsou sváry zatříděny do skupin D,C,B a v každé je popsáno jaká kriteria sváry musí splňovat. Např. vada 5213 - podkročení velikosti koutového sváru jsou tolerance (velmi zhruba řečeno) ve skupině D - max. 2 mm, ve sk. C - max. 1 mm a ve sk. B - 0 mm. Vždy je samozřejmě nutné provést přesný výpočet podle předepsaného rozměru a.
Nevím,ale ještě jsem se nesetkal se značením koutového sváru 24x24.Znám jen z24nebo a16.Jinak jirkati to napsal přesně.Podle toho v jaké kvalitě provedení má být svar B,C,D podle toho podkročení,překročení,přípust.vad atd.
to haufra, ano takto se svary neznačí, měl jsem na mysli a16. jen pro jednodušší představu, máme značeny sváry B a16, A a16 apod..
máme tabulkový převodník pro rychlejší představu aby člověk nemusel přepočítávat...
Při zváště přísných požadavcích na kvalitu, lze svar zařadit do stupně jakosti B+, kde jsou tolerance pro jednotlivé chyby o stupěň přísnější, než u stupně jakosti B.
tak sa vyjadrili: tolerancia do minusu 0, do plusu max 2mm. Uz sme zase v pohode. Dakujem Vam za prispevky.
Stránky: 1