SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 15-09-2011 21:26:19

0186
Člen
Registrovaný: 15-09-2011
Příspěvky: 2

Prosím o radu

Dobrý den.
Mohu vědět jestli poloha svařování v poloze PA(vodorovná shora) je méně kvalitní než poloha PF(zdola nahoru) ?

Důvod je takoví že při kontrole svaru (jedná se o spojení dvou kusů Hebka k sobě) . Svářeč zavaří jednu stěnu v poloze PA a je líny si Hebko otočit a zavařit jej také v poloze PA, tak druhou stěnu zavaří na stoupačku PF. Při kontrole vždy vyžaduji obě stěny zavařit v poloze PA, ale vždy mi to argumentují tím ze poloha PF je více provařená a pevnější než v poloze PA. Svár je v p řádku podle ČSN EN 5817 ale jde o estetiku výrobku. Podle mého názoru jsou jen líní si daný předmět otočit. Proto se obracím na vás o radu a případně jak můžu argumentovat  že nemají pravdu!

Velice děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 15-09-2011 22:47:43

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4410

Re: Prosím o radu

Co Vám vadí na sváru v PF? Pokud jak píšete vyhoví EN 5817 v příslušné skupině pak by neměl být problém s vizuální kontrolou a není co řešit. Podle mně pak mají svářeči pravdu. Buď ještě doplňte co Vám vadí, nebo se se současným stavem smiřte.

Offline

 

#3 16-09-2011 01:07:09

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4722
Web

Re: Prosím o radu

0186 napsal(a):

jde o estetiku výrobku.

věřte jirkatimu, ten věci rozumí, nicméně, zkuste sem dát fotky oněch svárů - dostane se Vám komplexního zhodnocení! smile


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#4 16-09-2011 09:49:04

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem
Registrovaný: 26-05-2010
Příspěvky: 535

Re: Prosím o radu

Ti svářeči mají pravdu v tom, že svar provedený na stoupačku, tedy PF je kvalitnější, protože se dosáhne lepšího průvaru a provaření kořene. Svarová lázeň se  při tomto způsobu totiž gravitací drží dole a svařeč má tím pádem přehled o průvaru a kořeni.Obloukem, který je tím pádem nad svarovou lázní si může dle potřeby vytvořit kořenovou spáru (tzv. hrušku) a správným vedením elektrody dokáže na jednu vrstvu vyplnit i docela silný materiál. Oproti svařování v poloze PA, kdy větší svarová lázeň již začíná předbíhat a znemožňuje tím potřebné provaření kořene. Proto je v této poloze nutné dělat většinou více svarových housenek. Kořenovou a dále výplňové, v závislosti na síle materiálu.Jole.

Offline

 

#5 17-09-2011 18:37:37

MAG Welder
Člen
Registrovaný: 29-11-2008
Příspěvky: 126

Re: Prosím o radu

Větší závar v poloze PF platí při svařování obalenou elektrodou, s tím souhlasím.0186 ale nepíše, jakou metodou svařování používají, já tipuju na MAG a tam toto neplatí.Při poloze PF je svářeč nucen svařovat ve zkratu a tam je závar menší a hrozí i větší počet vnitřních vad než kdyby použil sprchový oblouk. Při sprchovém přenosu takřka nehrozí studené spoje, je menší rozstřík a tvoří se méně"sklíčka".Ještě jedna věc, pokud má svářeč ve WPS že má svar svařovat v poloze PA, tak pak to prostě musí dodržet a bez povolení svého nadřízeného si měnit pozice nemůže.Jinak estetika při použití PF by neměla být narušena.Pokud to svařeči umí, pak je housenka vzhledná v každé poloze.

Offline

 

#6 18-09-2011 15:38:47

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Re: Prosím o radu

Nebo je ještě jedna možnost přikázat to svářeči na výkrese a to tak že do vidličky z odkazem na svár se vepíše poloha a je to. Jinak záleží jen na svářeči a dané svařovně. Všechny svařovny mají WPS na Jak na polohu PA tak na polohu PF. tak se pak nedivte že svářeč vaří dokola a neotáčí a jen nad hlavou se mu nechce tak otočí díl až nakonec a dovaří zbytek v poloze PA. A když ste psal o H profilech tak určitě není nic lehkého a malého. A to nejdůležitější jestli chcete pekné a kvalitní sváry tak nenechte svářeče se s ničím tahat, pak se jim třepou ruce a není nic horšího než lepič co se mu třepou ruce jak drahý pes.        Ikdyž na druhou stranu dělník musí být z páce sedřený aby si vážil neněz a doma pak nemohl nic udělat sám pro sebe a jen ležel jak plesk.    A další věc hodně vyrypujte do svářečů a dělníku kolem vás ať se take dočkáte věty Ukaž a já to zopakuji a ještě ti to stopnu.
To nedůležitější jak sem váš příspevek pochopil ta nesváříte na hale a jste najaká  office rat. Tak mějtě na paměti že ten špinavý svářeč co je lenivý je poslední překážkou mezi vámi a tou svářečkou.

Offline

 

#7 18-09-2011 21:02:21

0186
Člen
Registrovaný: 15-09-2011
Příspěvky: 2

Re: Prosím o radu

Mockrát děkuji za odpovědi. Bohužel jsem zapomněl dodat, že se jedna o svařování MAG
Také se omlouvám, že jsem dotaz lépe neformuloval a vzniklo zde nedorozumění.
Samozřejmě, že mi nevadí nic na sváru v poloze PF.  Můj problém spočíval v tom, že při vaření dvou kusů Hebka  je jedna strana vařená tak a druhá jinak. Jedná se mi jen o kvalitu sváru a pokud je to tak jak píše pan Welder tak mám argument, který jsem potřeboval.  A samozřejmě svářeči si danou věc neotáčí ručně, ale portálovým jeřábem .  A také nejsem nějaký office jak píše pan František, ale mám dlouhodobou praxi ve svařování . Takže nespadám mezi ty lidi které pan František nemá rád. Koukám na danou věc jako svářeč a zároveň hodnotím jako VT.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče