SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,včera jsem dostal vadný hořák Binzel MB15 pro MIG/MAG svářečku.Úkol zněl jasně,zjistit kde uchází plyn,po důkladné kontrole obou konců,mi bylo jasné,že je to někde uvnitř.Hořák to měl za sebou,tak jsem ho rozdělal podrobněji.A tak mě napadlo,že pro ty,co to ještě neviděli,přidám nějaké to foto,jak to vypadá uvnitř,třeba to někomu pomůže...viz foto
Tak takhle jsem ho dostal,původní majtel neměl eurokoncovku,tak to vyřešil na "hulváta"normálně to připájel,a za převlečnou matici z prostoru svářečky,to stáhnul hadicovou sponou:D
Pohled na hořák Binzel MB15
Po odpláštění se vyloudilo tohle.
Pohled na celé 3m
Oba konce hořáku,ten hnědý a bílý kablík,tak ten je od tlačítka hořáku.
Pěkné provedení lisovaných spojů,součástí tohodle spoje,je i PE hadička s plynem a bowdenem.
Naseknutý silový vodič.
Detail naseknutí.
Zde je vidět,nadměrné tepelné namáhání některých párů žil,které na plno místech napálili PE trubičku.
Tady byl zakopaný pes,zde to bylo propálené "turch"
Pohled na rozebraný komplet,vlevo nahoře klubko mědi (bývalý silový kabel),vedle PE trubička (pro bowden a plyn),
uprostřed PE trubičky lisované konce hořáku,dále ovládací kablíky od tlačítka hořáku,dole vlevo hlavní plášt,vedle vnitřní plášt,
dále bowden,eurokonektor a hořák samotný.
Rozebraný eurokonektor
Povytažený bowden z eurokonektoru.
Rozebraný samotný hořák Binzel MB15.
No tak to už dohromady nikdo nikdy nedá dal jsem to sem jen pro zajímavost.
Nevím na kterém místě byl přerušen ten silový pletenec, ale pokud to bylo někde poblíž některého konce, mohlo by to možná jít opravit. Ta trubička na plyn by se vyměnila a bylo by to opravené, alespoň jako náhradní hořák.
A ta instalace euro hořáku tak hovadským způsobem. No hnus.
ale da se ten hořak dát dohomady, je pořeba koupit silovy kabel, mužete obednat u pana štepanka ten vi kde sehnat, pa pak lze hořak poskladat do hromady.
Opravami MAG i TIG hořáků se zabývá několik servisů a většinou to dělají docela dobře, protože vlastně provedou generální rozborku a sborku. Jsou i takové, které to dělají výměnou. Cena bývá tak kolem třetiny nového hořáku. Firmy tuto službu běžně využívají.
Zeptám se trochu (možná) blbě. Bovden jde rovně, to je jasné, ale co plynová trubička? Ta by mohla být také zapletená, nebo je u bovdenu? Potom by v jádře měla být vložka, aby Cu oplet byl kulatý a ne oválný (jako napájecí dvoulinka např. k CD přehrávači). Na fotkách jsem to nepoznal. Dík
Jedná se o hořák MB 24 KD.Nevím jak je oprava rentabilní , silový kabel je sám o sobě polovina ceny hořáku, dále je notno vyměnit veškeré spotřební díly včetně bovdenu, plus práce , a jsme téměř na ceně nového kusu.
ZDENÁL napsal(a):
Jedná se o hořák MB 24 KD.Nevím jak je oprava rentabilní , silový kabel je sám o sobě polovina ceny hořáku, dále je notno vyměnit veškeré spotřební díly včetně bovdenu, plus práce , a jsme téměř na ceně nového kusu.
No taky si to myslím,dotyčný chce novej a hned.
KMU1 napsal(a):
Zeptám se trochu (možná) blbě. Bovden jde rovně, to je jasné, ale co plynová trubička? Ta by mohla být také zapletená, nebo je u bovdenu? Potom by v jádře měla být vložka, aby Cu oplet byl kulatý a ne oválný (jako napájecí dvoulinka např. k CD přehrávači). Na fotkách jsem to nepoznal. Dík
Kdepak,bowden totiž prochází rovnou plynovou tribičkou,nikoliv vedle ní.
varok napsal(a):
Nevím na kterém místě byl přerušen ten silový pletenec, ale pokud to bylo někde poblíž některého konce, mohlo by to možná jít opravit. Ta trubička na plyn by se vyměnila a bylo by to opravené, alespoň jako náhradní hořák.
A ta instalace euro hořáku tak hovadským způsobem. No hnus.
Právě že to bylo zhruba uprostřed,celej vnitřní plášt je dělanej na vstřikolisu,takže to šlo dost blbě rozdělat.Nehledě na to,že eurokonektor má fatálně
zohyzděný piny od tlačítka,dle mého soudu dotyčný s celým hořákem musel tlouct a tlouct.Eurokonektor je strašně otlučený.Dokonce i bowden byl na ho... byl ze dvou dílů,prostě to někdo napojil:) když to tak všechno člověk zhrne,tak by se muselo v podstatě koupit všechno nový,akorát ten hořák samotnej,ten celkem šel,novej Binzel se přeci dá koupit do 2000 Kč. Tak to nemá cenu.
Tak jestli byl v tak dezolátním stavu, tak se to neoplatí opravovat. Já myslel, jestli by to bylo poblíž některé koncovky, tak by to šlo možná nějak nadstavit a tu trubičku vyměnit. Jako nějakou provizorní náhradu by to šlo použít.