SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Máte někdo zkušenost se svařováním u magneticého uhelníku? nedělá to něco s obloukem? jednou jsem totiž vařil TIGem a přidržel si plech magnetem, přišlo mi že to stahuje oblouk k sobě. Neblbne tedy na magnetu i COčko? Uvažuju o koupi magnetických úhelníků. Díky za zkušenosti
tak toto aj mna zaujima ... jak hovori moj svokor .. najlepsi magneticky uholnik je dreveny ram :-)
Nemám tolik zkušeností s CO , ale MMA to ohýbá , je velký rozdíl kterým směrem je připevněna kostřící svorka od směru vaření . Předpokládám , že vliv to mít bude .
Ve firmě kde jsem dělal, tak jsme měli ty magnetické úhelníky. Jestli jsou tedy myšleny takové ty dvě plechové červené šipky, mezi kterými je magnet. Oblouk to také tahá, ale jak už bylo psáno, záleží hlavně na tom, kde je zemnící svorka vzhledem k místu sváření a na stylu uchycení. Také na velikosti magnetu. My jsme měli menší a větší. Ty menší ani tak moc ne, ale ty velké to tak silně odtahují, že se zdá, jakoby bylo něco se svářečkou.
Tomuto jevu se říká, foukání oblouku a vzniká i když vaříte v rohu (jako roh místnosti, ze tří stran plechy) svařence, když vaříte z rohu ven, pokud obráceně, tak se to minimalizuje. U toho magnetu se to, kromě zemnící svorky, změnit nedá a ani ta svorka moc nepomůže.
myslím si že magnetický uholník je určený hlavne na dočasné mechanické pridržanie napr. pribodovanie a samotné zváranie by malo prebiehať už bez toho uholníka.
hano napsal(a):
myslím si že magnetický uholník je určený hlavne na dočasné mechanické pridržanie napr. pribodovanie a samotné zváranie by malo prebiehať už bez toho uholníka.
presne tak,tiez to pouzivam hlavne pri vareni plechov,bodnem kuknem ci to ma spravne uhly potom dam "magnety" prec a dokoncim zvaranie
Však ano. Tak jsme vařily ve firmě. Ale někdy ten oblouk jede jakoby mimo. Nevím, jak to nazvat. Tak to potom někdy komplikuje i to bodnutí.
varok napsal(a):
Však ano. Tak jsme vařily ve firmě. Ale někdy ten oblouk jede jakoby mimo. Nevím, jak to nazvat. Tak to potom někdy komplikuje i to bodnutí.
Jmenuje se to foukání oblouku, způsobuje to magnetické pole a to ať to trvalé od permanentních magnetů a nebo to při svařování v rohu vzniklé průchodem elektr. svař. proudu
Dobrý den,
Magnetický úhelník je dobrá věc. I když jsem jenom příležitostný lepič kovů metodou MMA ulakomil jsem a koupil magnetický úhelník s přítažnou silou 45kg za cca 900Kč. Ta jak se píše výše je dobrý pro nabodování (můžu škrtat elektrodou jak chci a díly se nepohnou), ale pro samotné svařování je nutno dát pryč, protože vychyluje oblouk.
Hodně záleží, jak jsou přichytávané díly velké a v jaké blízkosti magnetu se svařuje.
Extrém byl, když jsem si s ním přichytil k trubce malý plíšek (cca 4x8cm, tl. 3mm). Oblouk se vychýlil tak, že to nešlo to ani nabodovat.
Fakt je, že přichytávat takového mrňouse pomocí velkého magnetu je jako jít s bazukou na veverky:-).
Pokud by se jednalo o svařování obalenou elektrodou, lze si u zmagnetizovaného materiálu pomoci svařováním střídavým proudem.
Vzhledem k tomu, že dnes již jsou na střídavý proud i bazické elektrody, niklové slitiny, litina, nerez, návarovky atd., je to jedna z možností jak si pomoci, když to fouká. Jen u polohy nad hlavou bych se tomu radši vyhnul, pokud jsou na svar přísné požadavky.
U MAG moc možností není - směr svařování, sklon hořáku, změna ukostření, ale jak plyne z výše napsaného, zmagnetizovaný může být už materiál a pak je to problém.
Díky za všechny postřehy...tak už magnety vybírám a teď má cenu kupovat dryhý (vypínatelný) nebo stačí ty za 150,- s nějakou rozumnou délkou ramen?
Ty lacný jsou naprd:budeš je mít za chvíli "chlupatý"od pilin s velmi ztíženou očistitelností,jsou poměrně slabé a působením tepla se jejich magnetická síla ještě snižuje(vlastní zkušenost),navíc občas tam ty úhly moc nesedí(konstrukce bývá jen fórově nýtovaná)-ten můj menší je z asymetrických výseků.
Oblouk může foukat i když se vaří blízko zemnící svorky,případně směrem od ní.
Ládes napsal(a):
Ty lacný jsou naprd:budeš je mít za chvíli "chlupatý"od pilin s velmi ztíženou očistitelností,jsou poměrně slabé a působením tepla se jejich magnetická síla ještě snižuje(vlastní zkušenost),navíc občas tam ty úhly moc nesedí(konstrukce bývá jen fórově nýtovaná)-ten můj menší je z asymetrických výseků.
Ahoj,jakej používáš ty?Dej odkaz.Díky.Jinak souhlasím,ty levný mam taky a nic moc....
Od Froniusů tenhle: http://www.fronius.cz/cps/rde/xchg/SID- … 29_651.htm
Používám ho i při srovnávání na brusce(tu 630).Tty lacný jsem koupil na Aukru.
Editoval Ládes (06-12-2010 22:38:43)
Ládes napsal(a):
jemne piliny sa daju lahko odstranit nalepenim napriklad kobercovej lepiacej pasky a odtrhnutim,ono za tu cenu co stoja tie no name sa nedaju cakat zazraky,pokial sa pouzivaju sem tam su v poriadku ale na pravidelne pouzivanie sa oplati investovat do dacoho lepsieho,vypinanie tych magnetov je super vec
Mám taky takové obyčejné. Prach a pilinky jdou velice dobře odstranit tlakových vzduchem, prakticky bez nákladů
Taky mám ty obyč - zatím stačily na vše, ale je fakt že jsou šišatý (ale to Fe profily z místní prodejny ze kterých dělám taky). Na to, že stojí malej 50Kč a velkej asi sedm pětek to neřeším a není mi jich líto i když je třeba trochu přismahnu někde kde je málo místa. Stlačenej vzduch potvrzuju - nejrychlejší a nejjednodušší odpilinění.
Tak na tyhle jsem koukal na weldingu http://www.aek-svareci-technika.cz/esho … y,stranka1 , přesně od téhle firmy, ale ty ceny mě odrazují. Docela pěkné jsou i ty svěrky a celý stůl (takové lehká kopie stehovacích stolů od jc-metal), ale pořád je to jen na stehování a za tu cenu bych se asi na to jen chodil dívat a bál se na to svařovat
Mimochodem jeden ten malý magnet jsem si poničil, když jsem si při sváření autogenem topení, tím řešil třetí ruku. Trochu se ten magnet začal roztékat Takže na autogen nedoporučuji a to jsem to chtěl jen bodnout
Ahoj,pořídil jsem si tenhle magnet http://www.svarujte.cz/1021-magnet-adju … y-msa53-hd a chtěl bych se zeptat zda existuje náký fígl při sváření(bodování)
Upnul jsem plechy magnetem a snažil jsem se to nabodovat a vubec to nešlo.Vařím ceočkem.
Díky
Jak říkají Kirkmen a Pruduch,nejlepší čištění je tlakový vzduch a kožená rukavice. Magnetický úhelník je jenom na steh,svar se dělat skoro nedá. Možnost použití střídavého proudu je jak říká Jarda K u MMA. U střídavého proudu,ale hrozí demagnetizace úhelníků.??????