SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Funguje jako pilotní oblouk.
Aha som na mobile kablik som prehliadol. Ale nieje mi jasne preco ho mas tam pripijeny ked ten horak ag 60 ma vyvod pre pripojenie pilotu v seve a vyvedeny vnutri drziaku horaka....
Jakou výhodu má pilotní oblouk? Tedy krom řezání nevodivých materiálů, ale i tam to jde mít své limity, protože pilotní oblouk asi nebude tak výkonný. AG 60 mám, tak mě zajímá, jestli má opravdu smysl se tím zabývat.
Na cnc vies vypalit dierku bez znicenia dizy a navyse mensie rusenie. Hlavne nemusis blbnut s vyskou a polohou pri zapalovani obluka i ked je fakt ze ten AG60 zapaluje dobre.
Proste lepsie sa stym pracuje prilozis zapnes a hned tahas. Hlavne nezhasne obluk ked prechadzas medzerou.
Budem to testovat dam vediet.
Editoval Atlan (10-03-2018 09:26:07)
Ešte by som dodal že pilot je dobrý ked je rezaný materiál hrdzavý,lakovaný alebo inak znečistený kde by hf-ko oblúk nezapálilo.Rezal som aj smaltovaný plech.Tiež jepotrebný pri rezaní ťahokovu alebo perforovaného plechu kde by hlavný oblúk furt zhasínal v dierach.
A.I.F napsal(a):
Jakou výhodu má pilotní oblouk? Tedy krom řezání nevodivých materiálů, ale i tam to jde mít své limity, protože pilotní oblouk asi nebude tak výkonný. AG 60 mám, tak mě zajímá, jestli má opravdu smysl se tím zabývat.
Pilotní oblouk není určen pro řezání nevodivých materiálů!!!!!!!Plazma není k tomuto vůbec použitelná. Pilotni oblouk pomáhá, jak výše uvedeno pro zapalování řezacího oblouku na zoxidovaném, lakovaném nebo jinak znečištěném materiálu a k překlenutí mezer. Při pokusu o řezání pilotním obloukem (bez připojení kostry) jednak řez prakticky nevznikne a jednak po velice krátké době hoření dojde k vypálení elektrody, případně celého vnitřního hořáku. Taková sranda potom už něco stojí. Tož asi tak. Jole.
No vidíš, a já jsem na tuti někde na netu četl, asi na stránkách šikovného prodejce, že díky pilotní u oblouku se s tím daji řezat například plasty. Ale to je jedno, stejně jsem o tom silně pochyboval, právě s Tebou uvedených důvodů. Každopádně díky, je pravda, ze když vyřezávám třeba části karoserie se zbytky tmelů a laku, mnohdy to zlobí a pilotní oblouk tohle řeší. Takže ještě jednou díky.
Ještě pro upřesnění, proč se může zničit hořák. Při pilotním oblouku hoří oblouk mezi elektrodou a tryskou. To znamená, že tryska se neůměrně vypaluje a může dojít až k onomu poškození hořáku, přestože pilotní oblouk je zatížen podstatně nižším proudem. Při následném řezání hlavním proudem hoří oblouk již mezi elektrodou a řezaným materiálem a tudíž tepelné zatížení hořáku je výrazně menší, neboť proudící vzduch hořák a jeho součásti dostatečně chladí.
Jinak neprotestuji, že prodejce lhal. Jistě by pilotní oblouk plasty, případně slabé plechy přeřezal, ovšem za cenu možného poškození, jak jsem výše uvedl. Jole.
Editoval jole (10-03-2018 16:03:28)
Pokud se jedná o řezačku s pilotním obloukem, tak ten hoří mezi tryskou a elektrodou s malým proudem. Až když zdroj zaznamená proud přes kostřící kabel, tak sepne hlavní proud. Pilotním obloukem, jak jednou poznamenal Bourač se dá zapálit cigareta. Proto je na hořáku s pilotním obloukem vyveden od trysky samostatný kabel mnohem menšího průřezu než kabel hlavní.
A ještě pro úplnost. U dobrých plazem??? je nastaveno zhasnutí pilotního oblouku, pokud v nějakém časovém intervalu nezapálí oblouk řezací. Třeba z důvodu neukostření řezaného materiálu nebo stačí i vlhkost ve vzduchu či nízký tlak vzduchu.Jole.
Famater napsal(a):
zapálit cigareta.
to sem fakt napsal? No pilotní oblouk má asi takový výkon. Maximálně opálí trochu barvu na řezaném materiálu.
Fáma o řezání nekovových materiálů vznikla možná tím že teplota hořícího kovu v hlavním oblouku je taková že paprsek propálí i nevodivé materiály pod řezaným kovem.
Okuje od řezání autogenem mají teplotu cca 1500°C, při styku s lidskou pokožkou (u dlouholetého paliče ) se odrazí a neuškodí, okuje od plasmy jsou výrazně teplejší. Au au.
Zdravím pana mistra jole!
Také zdravím do Doks mistra Bourače. Jole.
Tak odpory som pripojil na berlana, kablik pripol na trysku a nic, obluk nemam len strielanie, tj obcas sa to zapalilo.
Nevadi. Necham to ulezat a skusim to neskor.
Dodělal někdo úspěšně ten pilotní oblouk na toho Berlana?
Nehledal jste třeba úpravu tohoto :
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 07#p141707
Editoval JaroslavPavel (31-05-2019 16:28:52)