SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj všichni, teď se možná zeptám úplně blbě, ale objevil jsem zde na Aukru tuto sadu pro svařování metodou TIG: http://www.aukro.cz/item983781722_sada_ … u_tig.html
a chtěl bych vědět, jestli to můžu připojit k takovém tomu usměrňovači s malou tlumivkou za svářecí trafo, tak je například tady na Svarbazaru ta stavebnice přídavného usměrňovače UD 160. Nebo se to dá připojit jenom k invertoru?
Editoval Pavel (02-04-2010 23:04:27)
Za usměrnovač je to připojitelné k invertoru samozřejmě také...je zde pouze "malý nedostatek" s výdrží plynu, dodávaná láhev je opravdu velice malá a s obsahem 60 litrů plynu budete svařovat necelých deset minut za ty peníze nebylo by lepší porozhlédnout se po starším hořáku+hasičáku(CO2) a nechat si argon přepustit?
Editoval Szabitch (02-04-2010 23:17:38)
Připojení TIG hořáku k invertoru touto funkcí podporovanou je rozhodně lepší řešení. K domácímu trafu s tlumivkou jej můžete zkusit připojit taktéž, bohužel se obávám, že budete zápasit se zapálením oblouku (náškrabem)... Celkově komfort této metody v podání invertoru je úplně jinde.
Zmíněnou sadu bych považoval za nejlepší řešení si metodu TIG odzkoušet a následně promyslet její funční uplatnění do budoucna. V mém případě TIG používám velmi málo. Vše se snažím řešit metodou MAG či MMA, a to hlavně z důvodů ceny Argonu. (z 98% svařuji černou ocel)
Pánové, děkuji za odpovědi. Právě toho náškrabu jsem se obával. Hned se mi zdálo divné, že by se to jen tak připojilo k usměrňovači a hnedle by to vařilo jako ty složité TIG svářečky nabité elektronikou. No chtěl jsem to na tenké plechy...
Nevýhoda standartního trafa s usměrňovačem oproti invertoru spočívá v tom, že u invertoru při přepnutí do metody tig startuje oblouk s náškrabem sníženým proudem, šetří elektrodu, navíc povedený kitin xxxla má pulzaci (vhodné pro slabé plechy) a down slope, dovaření kráteru při oddálení oblouku, ale pro intenzivnější tigování je ještě lepší hf