SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 06-03-2010 22:18:37

Dneprstein
Člen

přepočet "výkonu" MMA na MIG/MAG

Existuje nějaký poměr, jak se dá přepočíst potřebný "výkon" z elektrodové svářečky na CO-čko a naopak? - Jinak řečeno: Když mám invertor, s například 100A při 60% zatěžovateli, jaký proud při stejném zatěžovateli tomu odpovídá u CO-čka, aby svařovací vlastnosti byly podobné? Nebo ještě jinak: Pokud vařím invertorem třeba na 90A, kolik musí mít nastaveno CO-čko, aby zavařilo stejný materiál? Tedy pokud to vůbec lze nějak orientačně určit, když svou roli hraje tloušťka drátu, rychlost posuvu, atd...

#2 07-03-2010 09:40:01

m.evil
Člen

Re: přepočet "výkonu" MMA na MIG/MAG

Prečo zakladaš  zbytočne novu tému , keď  o pár riadkov dole maš tému z rovnakou otázkou???

#3 07-03-2010 09:48:46

Dneprstein
Člen

m.evil napsal(a):

Prečo zakladaš  zbytočne novu tému , keď  o pár riadkov dole maš tému z rovnakou otázkou???

Vim, četl jsem to. Se omlouvám, ale moc moudrý jsem z toho nebyl. Tak jsem se radši zeptal znova... To kdyžtak smažu, teda pokud to jde...

#4 07-03-2010 10:20:32

admin
Administrator
Web

Sice už tu podobné téma bylo, ale nakonec se posunulo trošku jinam a odpověď na svůj dotaz tam nenajdeš. Zkusím to hodně zjednodušit, aby to bylo srozumitelné i neelektrikářům:

Pro napětí na oblouku při svařování MMA (obalená elektroda) platí vztah: U=20+0,04xI
Tedy při 100A je na oblouku napětí 24V. Budeme-li uvažovat že máme ideální usměrněnou svářečku, bude se výkon oblouku počítat jako P=U.I  Při 100A a napětí 24V bude výkon oblouku 2400W.

Pro napětí na oblouku při svařování MAG (céóčko) platí vztah: U=14+0,05xI
Tedy při 100A je na oblouku napětí 19V. Budeme-li opět uvažovat že máme ideální usměrněnou svářečku, bude se výkon oblouku počítat jako P=U.I  Při 100A a napětí 19V bude výkon oblouku jen 1900W.

Takže máme dvě svářečky. Každá dokáže poskytnout svařovací proud 100A, ale díky tomu, že každá je navržena pro jinou metodu svařování, mají každá jiný výkon. A že vyšším výkonem lze tavit více železa je snad jasné smile

Při 160A to bude 4224W u MMA jen 3520W u MAG a to už je velký rozdíl.

S výkonem souvisí i příkon. Takže proto můžete malým jednofázovým céóčkem relativně v pohodě svařovat z běžné zásuvky, kdežto elektrodová svářečka se stejným svařovacím proudem vám vyhazuje jistič.

Pochopitelně to celé není tak jednoduché. Je zde řada dalších faktorů a hlavně různé ztráty, které ovlivňují velikost výkonu i příkonu, ale základní princip je jasný. Takhle to opravdu funguje.

#5 07-03-2010 10:54:24

1b
Člen

Mě by zajímalo, na co to potřebuješ vědět z praktickýho hlediska, samozřejmě trocha teorie neuškodí smile

V profi provozu a výrobě je mig/mag je jasná volba, daleko rychlejší a levnější.

Pokud bych se rozmýšlel, co si koupit na domácí prskání, tak pro slabé plechy mig/mag, pro silnější a pro práci v terénu (např. plot apod.) mma - invertor.

#6 13-03-2010 17:07:16

Dneprstein
Člen

admin napsal(a):

Sice už tu podobné téma bylo, ale nakonec se posunulo trošku jinam a odpověď na svůj dotaz tam nenajdeš. Zkusím to hodně zjednodušit, aby to bylo srozumitelné i neelektrikářům:

Pro napětí na oblouku při svařování MMA (obalená elektroda) platí vztah: U=20+0,04xI
Tedy při 100A je na oblouku napětí 24V. Budeme-li uvažovat že máme ideální usměrněnou svářečku, bude se výkon oblouku počítat jako P=U.I  Při 100A a napětí 24V bude výkon oblouku 2400W.

Pro napětí na oblouku při svařování MAG (céóčko) platí vztah: U=14+0,05xI
Tedy při 100A je na oblouku napětí 19V. Budeme-li opět uvažovat že máme ideální usměrněnou svářečku, bude se výkon oblouku počítat jako P=U.I  Při 100A a napětí 19V bude výkon oblouku jen 1900W.

Takže máme dvě svářečky. Každá dokáže poskytnout svařovací proud 100A, ale díky tomu, že každá je navržena pro jinou metodu svařování, mají každá jiný výkon. A že vyšším výkonem lze tavit více železa je snad jasné smile

Při 160A to bude 4224W u MMA jen 3520W u MAG a to už je velký rozdíl.

S výkonem souvisí i příkon. Takže proto můžete malým jednofázovým céóčkem relativně v pohodě svařovat z běžné zásuvky, kdežto elektrodová svářečka se stejným svařovacím proudem vám vyhazuje jistič.

Pochopitelně to celé není tak jednoduché. Je zde řada dalších faktorů a hlavně různé ztráty, které ovlivňují velikost výkonu i příkonu, ale základní princip je jasný. Takhle to opravdu funguje.

Dík za vyčerpávající odpověď! - Čili, velmi zjednodušeně, je třeba použít ke stejnému výsledku stroj cca o čtvrtinu silnější...

#7 13-03-2010 17:12:09

Dneprstein
Člen

1b napsal(a):

Mě by zajímalo, na co to potřebuješ vědět z praktickýho hlediska, samozřejmě trocha teorie neuškodí smile

V profi provozu a výrobě je mig/mag je jasná volba, daleko rychlejší a levnější.

Pokud bych se rozmýšlel, co si koupit na domácí prskání, tak pro slabé plechy mig/mag, pro silnější a pro práci v terénu (např. plot apod.) mma - invertor.

No vrtalo mi to v hlavě. Že Co-čko musí mít silnější proud jsem věděl. Ale jak moc silnější musí být, aby to vařilo stejně, to jsem nikde nenašel. - Takových 100A na invertoru je už docela slušných, ale podobně nastavené Co-čko - nic moc... :-)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla