SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
O víkendu dorazila kamarádka s autem a dírou v prahu a já zjistil, že dnešní auta se dějí z čím dál slabších plechu a vařit TIGem nad hlavou je super, ale tak tak nějak mi chybí třetí ruka (jo jsem svářeč z leknutí, ne profík). I když máme autogen, min tři MMA svářečky, TIG invertor a kyslíkovodíkovou svářečku chybí něco na tenké pechy, obecně jemnou práci tam kde to úplně nejde TIGem, respektive plamenem.
Zkrátím to, začal jsem uvažovat o pořízení dalšího krámu do domácnosti, nějakého MIG, alias COčka.
Nechci v tom utápět moc peněz, první nápad byl nějaký krám na plněný drát z Lidlu, pak mi došlo, že mám jak tlakové ventily s průtokoměrem na argon, tak argon a v garáži několik lahví na CO2 a tak je asi blbost řešit plněný drát.
Pak přišlo koupím nějaké jeté CO2 na inzerát. No nic co by mě uhranulo za cenu které nejde odolat jsem nenašel.
Toš došlo na invertory, elektronika je tak trochu můj obor a tak jsme šel po vnitřnostech a zjistil, že vše min do 10k Kč je tak jako tak Čína, kupodivu nejvíc kecají evropští přeprodávači.
Příklad našel jsem tady na foru vlákno o Powermat PM-IMG-220T MMA/IMG/TIG
Je to čistokrevná Čína navržená a vyráběná čínskou firmou Hanzo jako HANZO MIG-200D3
Číňan nemá problém už od 5ks invertorů to nastříkat jakoukoliv barvou a napsat na to co chcete a tak z čínské svářečky, kterou čínský inženýr navrhl jako 180A (je v ní 180A měřící bočník ) a čínský merkeťák jí prodává jako 200A udělal polský markaťák od Powermat 220A a odvážnější markeťák od MarPOL dokonce 250A viz Mar-Pol MMA MIG TIG 250A M79365
Marketingové kecy od Mar-Pol stojí za to přečíst.
Prohlédl jsem vnitřnosti (elektroniku) a
- podle všeho to nemá žádný PFC tzn na 16A jističi to tak jako tak víc než cca 150A nedá
- jako kondenzátory na vstupu jsou 2x 680uF 450V, čili poddimenzované ,ale v principu není problém posílit je a šlo by i dodělat PFC
- tranzistory jsou tam 2x dva ks IGBT 60N60 čili 600V 60A dva paralelně což je celkem OK
- Výstupní trafo na toroidu spíše poddimenzované
- Sekundar , tam to je ořezaná na kost, v podstatě v – je jedna toroidní tlumivka a 180A bočník
- Podavač drátu vypadá kovově a solidně.
- Elektronika je v klasické montáži ceno vyoptimalizovaná na kost, čili proud se měří na 180A bočníku s úbytkem 75mV a jako zesilovač k němu je LM258. LCD jsou čistě analogová záležitost, prostě dva panelové voltmetry a tak se nelze divit, že LCD spíš věští z marketingové koule než že by něco měřili. Nicméně je to v klasické montáži a tak je zde prostor pro dodělej doma.
- MMA svařování mě netrápí mam několik MMA
- S TIG to mam podobně, ale obecně, tohle nemá vysoko napětové zapalování což u TIG považuji za velké -. I to by obecně šlo dodělat.
Při ceně pod 5000Kč mi to nepřijde jako šlo by to dodělat a udělat z toho použitelný stroj a i bez toho nevidím za ty prachy nic lepšího.
Zkrátka neřešili jste někdo podobný problém, případně co byste dnes v této cenové kategorii +- autobus pořídili? Nevadí mi ani použitý stroj nebo nějaký výstavní kus.
Vzkaz od moderátora :
Pokud si ivuska přečte zdejší diískuzi, tak z toho bude trochu mimo. Je od ní velice hezké, že chce manželovi pořídit svářečku, ale zřejmě jí chybí potřebné informace.
1, Je potřeba si určit na jakou metodu obloukového svařování se zaměřit.
2, Metoda TIG (svařování pod argonem) je dost náročná na zručnost a také je potřeba počítat s pořizováním plynu argon, který není zrovna nejlevnější a samozřejmě i s přídavnými materiály a se spotřebním materiálem.
3, Metoda MMA (svařování obalovanou elektrodou) je docela univerzální, ale je také náročná na zručnost.
4, Metoda MIG/MAG (svařování pod ochrannou atmosférou CO2, případně směsného plynu) je nejjednodušší, ale i tam je nutné průběžně pořizovat přídavné materiály a ochranný plyn.
Pro všechny druhy svařování existují invertorové zdroje (svářečky) buď samostatné, nebo kombinované.
Při pořizování svářeček je nutné si ověřit u prodejce, zda je vybraný zdroj servisován, protože každé elektronické zařízení může mít poruchy. Proto všichni doporučují nákup v tzv. kamenné prodejně. Tam je totiž určitá dávka jistoty dodržení záruční doby, resp. povinnost zajištění záručních oprav, případně výměna za bezvadný kus či možnost odstoupení od smlouvy, pokud zařízení nemá deklarované vlastnosti.
A samozřejmě je vhodné, aby si budoucí uživatel dokázal už při nákupu ověřit, že právě to vybrané zařizení právě jemu vyhovuje. To ovšem předpokládá, že už něco o svařování ví, má představu o různých svařovacích metodách, o různých typech a druzích svařovacích a svařovaných materiálů.
Důležité je také už při pořizování svářečky vědět, kde se bude používat - hlavně proto aby svářečku bylo možné používat na dostupném elektrickém přívodu. Tedy jestli bude jednofázová nebo třífázová s dostatečně jištěným přívodem. Prodejce vám klidně prodá jednofázovou svářečku s vyžadovaným jištěním 20 i 30 A. Jenže domovní zasuvky jsou zpravidla jištěné jističi 16 A. Pak se složitě dodělávají tzv. softstarty s rizikem ztráty záruky atd.
Jako obvykle, bububu je mimo. V tomto případě mimo vlákno .
Přijednom záchvatu jsem řeil něco podobného a díval se na stejné stroje.
Ještě jsem přidal
Powermat 220L
u něj jsem se dočetl cituji
LUTOSVAŘOVÁNÍ - je metoda, která do značné míry připomíná svařování metodou MIG/MAG, avšak dodávaná energie je v tomto případě mnohem nižší. Díky tomu se lutosvařování používá k spojování tenkých plechů pokrytých vrstvou zinku. Popisovaná metoda je proces spojování, během kterého dochází k roztavení pájky, nikoliv materiálu, se kterým pracujeme.
Dodnes jsem nepochopil, co chtěl básník říci.
Stejně tak jsem nepochopil REGULACE INDUKČNOSTI Funkce je užitečná při svařování tenkými prvky metodou MIG/MAG, zabraňuje jejich přepálení a pájení pozinkovaných prvků. Tak njak netičím jak to jako funguje?
Případně
Mar-Pol Synergye 250 M79368
U které tvrdi, že má ALUMINIUM – pro svařování hliníkových slitin s hořčíkem v krytu argonu, ale už ne v čem to jako spočívá, zda v tom, že je v soupravě kabel s teflonovým bovdenem nebo v čem je ono kouzlo ALUMINIUM?
Podobně tajemná je funkce SPOT – umožňující bodové svařování?
Poravdě jsem ani nezjistil zda je lze provozovat aspon na nižším výkonu i na 16A jstiči
Stejně tak jsem u prodejců těchto svářeček nenašel TIG hořák s Eurokonektorem , hořák z klasickéh TIG co mám tam připojit nejde plyn, elektrika a zapalování maji smostatné konektory.
Ale TIG bez HF je asi tak jak tak v prdu.
Pokud jde o jištění, pro max výkon píší až 32A jsitič, bohužel v baráku nikde 32A jištní nemám a jak řešení mi přišlo, přidat připojení na 380V pětikolik, za to 2x nebo 3x diodový mustek na kus chladiče, proudově to je OK i na 3x16A plus diky fazovému posunu se výrazně zvýší plnění vstupních kondenátorů a tím i učinnost celého toho bazmeku.
Snad bych do toho i šel, ale i když TIG mám u tohle mi vadí, že TIG nemá HF a nejde použít hořák co mám, Sice TIG mám, i s HF, ale ten nemá pulsní sváření a AC výstup, což bych rád a tomuhle by to asi šlo dodělat, ale dělat HF plus řízený plný mustek na výstupo pro 200A, to by se do té bedny už nevešlo. Pořád mě to láká,ale zatím jsem do toho neinvestoval i když full bridge na vystup pro 300A mám vymyšleny.
Powermat, Mar-POL a Kraft&Dele nejsou konkurence, ale pořád jedna a ta samá polská firma a její privátní "značky" , které si nacháváji stříkat v číně na zboží,které tam nakupují.
Editoval Matej.h (31-03-2025 10:50:50)
Powermat jsem měl verzi 220T a už raději nikdy.
Dnes všechny svářečky jsou vyráběny v Číně. Dokonce i ty značkové. Žádná Evropská, Česká, Americká atd. firma nedokáže udělat stroj mig/ mag za 1000 kč, aby pak mohl cestovat přes půl zeměkoule k obchodníkovi a ten ho se ziskem a dvouletou zárukou prodal. V Česku by za tu cenu nevyrobily ani nenalakovanou bednu. Každá tuzemská firma by během velmi krátké doby zkrachovala, proto, že by její stroje byly asi tak desetkrát a víc dražší.
ZDENÁL napsal(a):
Dnes všechny svářečky jsou vyráběny v Číně. Dokonce i ty značkové. Žádná Evropská, Česká, Americká atd. firma nedokáže udělat stroj mig/ mag za 1000 kč, aby pak mohl cestovat přes půl zeměkoule k obchodníkovi a ten ho se ziskem a dvouletou zárukou prodal. V Česku by za tu cenu nevyrobily ani nenalakovanou bednu. Každá tuzemská firma by během velmi krátké doby zkrachovala, proto, že by její stroje byly asi tak desetkrát a víc dražší.
Ne zcela přesné. Třeba Lincoln pro Evropu (EMEA ?) vyrábí v Polsku. Otázka je, jestli je to proti čajně výhoda.
Ve stejné fabrice Poláci vyrábějí pod svou značkou Bester. Nebo aspoň vyráběli, mám manuál starý 8 let.
varok napsal(a):
Powermat jsem měl verzi 220T a už raději nikdy.
Mohu se zeptat proč?
Znám několik majitelů těhto hraček a celkem by si ho koupili znovu, ne že by byla dokanalá, ale v provedení Marpol 250 což je ta Powertmat 220T za cenu 4100 nevím zda bych našel něco použitelnějšího i o 1/3 dražšího.
Co jste si nakonec pořidil vy?
Jak už zde zadnělo 220T je takovy dodělej doma, ale podavač drátu je celekm solidní, a za ty prachachy nekoupite ani ty kabely a bednu.
Pokud je člověk shcpen vylepšit měření posilit filtr na výstupu a třeba předělat na 3x230 či posílit C na vstupu jde z toho udělat stroj hodně muziky za málo peněz.
Sám jsem o tom uvažoval a odradila mě absence HF pro TIG , ta tam není protože 200A cívka (HF transformátor) na výstup stojí v čínských cenách cca 10$ a to je prostě v této cenové kategoriri moc. Levnji vyjde napsat že je Lift TIG super on si k tomu stjně malo kdo pořídí agron a tig hořák.
Mimochdem ted jsem koukal na jeden český eshop a Powermat 220L meji ji tam rebrndovnou pod dvěma ruznýma značkama a rozdí v ceně 1800 Kč u stroje co se liší jen barvou nátěru, nápisy a fantazii marketáků.
Editoval Matej.h (31-03-2025 12:51:46)
No třeba fronius se taky vyrábí v Českém Krumlově, ale desky s elektronikou jsou z Číny.
Tak jsem se dnes věnoval dalšímu kolu pátrání a vzal jsem to z jiného konce. Už vím, že evropští marketáci na tu bednu napíší co je napadne podle hesla, čím víc průhů (amper) tím víc adidas a hlavní dovozci zdá se sídli v Polsku a maskují se za různými privátními značkami.
Vlezl jsme na Alegro třeba tento prodejce nabízí 5 poloautomatů MIG s uváděným proudem 210 až 250A. Případně Tento
Soustředil jsem se na kabely s tím, že snad k těm držším a s více uváděnými amperami budou lepší kabely. Snad jsem ani nečekal měd ale prostě silnější poměděný hlink.
No není tomu tak REDTech 250Aza 7760 je , aspň podle fotky, vybavené zemnícím kabelem 16mm2 tzn pokud jde o 16mm2 Al tak na 2m při 200A je vykonnová ztráta přes 150W, kdyby to byla 25mm2 měd byla by ztráta 61W a se správným kabeem tj 35mm2 měd cca 44W .
35mm2 kabely maji i větší konektory s manším odporem,ale vyšší cenou a měd je drahá i v PRCu.
Editoval Marek.b (31-03-2025 19:14:33)
Zdenále, zkus si domluvit u Froniusů exkurzi v českokrumlovském závodě, možná by to šlo i v rakouském Velsu. Můžeš tady pak popsat, jak supernáročně se tam testují celé desky elektroniky, dodávané z Číny, před zastavěním do svářeček. Možná ti z jejich zkušeben bude pak jasnější, jak dosahují své kvality výroby. Byl jsem ve své době služebně delší dobu na obou místech. Větší zkušebna je ve Velsu. Ochlazení na teploty pod - 30°C, ohřev nad 80°C, to vše při maximálním a minimálním napětí, vylepšené i řízenou vlhkostí, přímo po vytažení z dopravních kontejnerů, mně dostalo. A šéf zkušebny nám tvrdil, že za rok se objeví maximálně jedna vadná deska. Nutno ale dodat, že se jedná o profesionální svařovací zdroje, s tomu odpovídající cenou. Pro firmu jsme postupně nakupovali stovky jejich zdrojů pro robotizované svařování v systému AUTOMOTIVE v evropských filiálkách mateřské německé firmy.
A ještě pro zajímavost - v nově vybudované filiálce firmy v Šanghaji jsou pro robotizované svařování použity svářečky čínské provenience s cenou, výkonem a spolehlivostí plně srovnatelné s Froniusem.
Máš částečně pravdu. Pokud si umíš invertor opravit sám, tak je tato cesta pro tebe schůdná. Svářečka se kupuje v kamenném obchodě hlavně z důvodů záruky a servisu. Také by měla být možnost si ji u prodejce zkusit, nebo alespon důkladně prohlédnout, případně mít možnost se s někým poradit. Pokud z toho nic nepotřebuješ je koupě přímo z Číny nejvýhodnější volba.
Jirkati, to všechno vím, ale to nic nemění na faktu, že desky se vyrábějí v Číně. Kdyby si je vyráběli sami, třeba by je nemuseli tak mohutně testovat. Taky pokud odejde výkonová deska na svářečce mig,mag o výkonu cca 500A stojí její výměna zhruba devadesát tisíc bez DPH. To není nic pro nás garážové lepiče. Já mám cočko na 220v o výkonu 180A za 10000 i s daní a jsem spokojen. Čínani už spínané zdroje zvládli v takové kvalitě, že musíte mít opravdu velkou smůlu aby svářečka svařovala špatně.
Jak mimo ? Naschvál mi prokaž , jak se tato zjištění promítnou do reality prodejů a užívání jednotlivých strojů ???????? O tom , že je vše z číny ví každý nad 10 let zpět a jiné to v Evropě nebude , z ekonomického pohledu nemůže ani být . Pokud jsi amatér a nemáš peněz nazbyt , stačí nejlevnější z trhu . No a pokud můžeš , tak viz výše si vyzkoušíš . Takže přijít i do krámu svářecí techniky sic! jak odhadneš co vydrží ? Víš prd . Já se na celkové nákupy koukám tak , aby ta firma byla schopná a ochotna vyměnit zboží . Proto mi vyhovuje Lidl , protože se mi NIKDY nestalo , že by neuznali reklamaci a to vůbec nehovořím o kroucení se , jak to bylo používané , nebylo to přetěžované atd . Každý ať dělá co chce , kdyby tento autor to nedal sem , co bude s tou polemikou dělat ? No nic .
Matej.h: Vzhledově vypadala docela slušně, pěkné zpracování, vše sedělo jak má. Ano, podavač drátu solidní, sice menší ale kovový.
No nastavil jsem nějakou hodnotu, svářečka jela pěkně. Udělal jsem delší svár a když jsem chtěl po chvíli udělat další tak už to mělo jiné hodnoty aniž bych hrabal do nastavení. Jindy jsem potřeboval trošku delší svár, plácnu 150mm a svářečka se sama během svařování přenastavovala, nebo jak to popsat. Prostě jsem nastavil třeba 100A, na začátku to svařovalo pěkně a po chvíli to snížilo nebo zvýšilo samo proud. Špatně ukazovaly displeje, už z mých zkušeností ukazovaly nesmysly a navíc se neustále měnily čísla. Třeba na začátku dráhy potenciometru napětí bylo asi 16V. Točil jsem pomalu, odhadem 1/4 stupnice to ukazovalo pořád 16V. Potom to přeskočilo na 17V a hádalo se to s 18V, tedy bez jakéhokoliv zásahu do potenciometru to samo přeskakovalo mezi 17 a 18V. Pootočil jsem jen minimálně, odhadem 1mm a přeskočilo to na 20V, 19V to úplně vynechalo a nikdy to neukazovalo. Po dalším pootočení asi 1/4 dráhy to opět ukazovalo stejnou hodnotu třeba těch 20V. Na konci to asi na dráze odhadem 1/4 už naházelo na displeji zbytek, tedy asi 21, 22, 23V a někdy na konci poblikávalo 24V. Špatně to svařovalo tenké plechy, nešlo to pořádně doštelovat. Buď to dělalo jen studené bobky nebo to začlo propalovat.
Matej.h napsal(a):
LUTOSVAŘOVÁNÍ - je metoda, která do značné míry připomíná svařování metodou MIG/MAG, avšak dodávaná energie je v tomto případě mnohem nižší. Díky tomu se lutosvařování používá k spojování tenkých plechů pokrytých vrstvou zinku. Popisovaná metoda je proces spojování, během kterého dochází k roztavení pájky, nikoliv materiálu, se kterým pracujeme.
Dodnes jsem nepochopil, co chtěl básník říci..
lutowanie=pájení. Nepřesný překlad z polštiny. MIG pájení, MIG brazing, princip ti popsali celkem přesně...
bobobo napsal(a):
Jak mimo ? Naschvál mi prokaž , jak se tato zjištění promítnou do reality prodejů a užívání jednotlivých strojů ???????? O tom , že je vše z číny ví každý nad 10 let zpět a jiné to v Evropě nebude , z ekonomického pohledu nemůže ani být . Pokud jsi amatér a nemáš peněz nazbyt , stačí nejlevnější z trhu . No a pokud můžeš , tak viz výše si vyzkoušíš . Takže přijít i do krámu svářecí techniky sic! jak odhadneš co vydrží ? Víš prd . Já se na celkové nákupy koukám tak , aby ta firma byla schopná a ochotna vyměnit zboží . Proto mi vyhovuje Lidl , protože se mi NIKDY nestalo , že by neuznali reklamaci a to vůbec nehovořím o kroucení se , jak to bylo používané , nebylo to přetěžované atd . Každý ať dělá co chce , kdyby tento autor to nedal sem , co bude s tou polemikou dělat ? No nic .
Komentář je dobrej, ale v blbým vlákně. Ivuška se ptá na nákup svářečky tady: https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=14089
ZDENÁL napsal(a):
No třeba fronius se taky vyrábí v Českém Krumlově, ale desky s elektronikou jsou z Číny.
V Českém Krumlově se nevyráběj svářečky, ale měniče a příbuzná zařízení k solárům. Svářečky se vyráběj v rajchu.
A s těma deskama PS; když půjdeš ještě hlouběji, tak ty polovodiče se většinou taky dělaj v Číně. Určitě je ve finále levnější nechat čínana vybrat součástky, osadit desku a koupit to jako celek, kterej pak pořádně otestují, než nakoupit prvočinitele a sestavovat si to sám. A otestovat by to stejně nakonec museli taky.
Editoval pafik1605 (Včera 09:10:30)
Já jsem dosud nepochopil smysl tohoto vlákna. Jedná se o výběr vhodné svářečky? Pak je otázka na co? Jedná se propagaci Powermatu? Má kvalitní posuv drátu. Jo bude dobrý, když předěláš vstup na 3x230V bude stačit jistič 16A, dodáš HF modul a vazební trafo, zlepšíš použitelnost na TIG. A ten spot co to vlastně je?
Zkrátka nevím o co v tomto vlákně jde.
Jde o to že si chce někdo koupit ten nejlevnější krám na trhu, půlku věcí doplnit, které vyjdou na zhruba tolik jako samotná svářečka a pak to možná bude trochu svařovat. 😊
DC link kapacita.
Číňan invertor navrhl pro 25A jistič , my ji nemnoze provozujeme na 16A a ještě na prodlužováku neznáme kvality a průřezu. V každém přídě invertory této kategorie nemají PFC a vstupní C pro IGBT tranzistory je napájen přímo přes diodový můstek viz obrázek, který nakreslil nějaky Rus podle jedné 230A svářečky této kategorie. Na obrázku jsou 4ks 470uF 450V, v Powermat 220T a podle mého ve všech Powermatech, Marpolech a REDTech, či Čip a Dale nebo jak se to jmenuje je to stejné, bo to dělá jeden a ten samý čínský velkovýrobce jsou do 250A osezeny 2ks 680uF 450V.
Jak to funguje, ze sítě přes usměrňovač teče do kondenzátoru energie, stejně jako do nádrže nebo rybníka, s full bridge tam tečou usměrněné půlvlny o frekvenci 100Hz
při 230V v zásuvce by se kondenzátor měl nabít na 325V DC. Na druhou stranu IGBT tranzistory tu energii odčerpávají a to spínáním s frekvencí cca 40k Hz.
Jako návrhář ted musíte určit, jak velké, respektive jaký počet C použijete. Jde to různě, ale pokud jdete po skutečné technické kvalitě mužete te to vzít takto, C má parametr kterému se říká Ripple current a ten pro kvalitní japonské C 680uF 450V pro spínané zdroje je na 100Hz cca 2,5A 16A/2,5A = cca 6ks . Problém je že i v Číně stojí jeden takový C cca 120Kč, u nás klidně 3x tolik, a tak 6ks je o cca 500 dražší než 2ks a u svařečky co musí čínan celou vyrobit pod 200$, prostě se tam dají dva a to ovlivňuje IGBT, kolisá napětí, které spínají, jak se to zahřeje tak je to víc, každá nedokonalost na připojení k 230V je na tom vidět atd. Řešení, přidám 4ks C bokem, nebo to předělám na připojení na 3x230V, pojede to jako z praku i na 3x16A a plnění se ze 100H zvedne na 300Hz .
2 Měření proudu
Invertor ve zpětné vazbě reguluje na velikost proudu, tu také zobrazuje, aby se to mohlo dít musí se proud nějak měřit. Na schématu jsou v zpětné časti sekundáru použity dva paralelně zapojené bočníky 180A. Co to je? V podstě odpor vyrobeny z manganinového plechu síly cca 1mm velikost 10x10mm 180A říká, že při procházejícím proudu 180A na odporu vznikne napěťový úbytek 75mV, na dvou poloviční. V Powertmat 22OT je tento bočník jen jeden. Při 200A na něm tedy vzniká úbytek 83mV a to představuje výkonovou ztrátu skoro 17W, které se na něm mění v teplo. Jinak řečeno změna proudu o 1A vyvolá napěťovou změn na bočníku 416uV. Čínský technik ví jak to má udělat, ví že musí použít rozdílový zesilovač ,který je natolik přesný, že součet všech jeho chyb bude v řádu málo set uV, ale také ví, že za takový zesilovač v čínských cenách zaplatí 20 až 40Kč, tak se tam dá normální zesilovač v čínských cenách pod 2Kč LM258, v Powermatu možná i LM358. Kde je problém, Input offset voltage je u tohoto zesilovače v celém teplotním spektu +-4000uV čili tam lita skoro 10A jen v nedokonalosti tohoto levného OZ. . Plus u Powermatu je vedle bočníku jen konektor a od něj vede cca 40cm drát přes celou bednu někam na druhou desku, to je vlastně anténa do které se chytá el.mag. bordel z celé svařečky a aby to vůbec nějak fungovalo museli na nej navléct zeleny toriid jak kráva v něm tojako v cívce průměruji, tohle není měření to je věštění.Opět vrazíte do toho 50 Kč a jste na o řád lepším provedeni
Je to prostě takové DODO dodělj doma. Na druhou stranu
K Powermatu je 2m zemnící kabel podle všeho je to 16mm2 hliník s konektorem pro 25mm2 kabel a kleště., dostneto ho to s celou svřečkou i pod 4000Kč.
Ano svřčky přes 200A by měli byt s 35mm2 dry,ale
2m 35mm2 měděny kabel 460Kč, zastrčka 35 až 50 mm2 120Kč, zemncá svěrka 300A podle mého ta stejná jako k Powermatu 220Kč tzn jen za zemnící kabe dáme 800Kč a i o tom to je.
varok napsal(a):
Jde o to že si chce někdo koupit ten nejlevnější krám na trhu, půlku věcí doplnit, které vyjdou na zhruba tolik jako samotná svářečka a pak to možná bude trochu svařovat. 😊
Ne, je to přesně naopak někdo si nechce koupit předržený čínský krám jen protože ho prodávají nejdrzejší markeťáci jako americkou nebo EU kvalitu..
Pro zajimavost dnes mi přinesl na opravu kolega svářečku Gama 1900L HF, to sice není MIG, ale jen MMA a TIG, stoji přes 10k Kč bez kabelů jen inventor.
Vše co jsme tu ja nebo jiní vytýkali čínským krámům pro tento stroj platí zcela identicky, prostě to je koncepčně a materiálově čínská svářeka za 100$. Třeba C na vstupu, jsou 3x470uF což je v postatě to samé jako 2x680uF. Vše je nabastleno na jedné desce a vměstnáno do co nejvice plastové a malé škatulky. Když jsme viděl transformátory, vzpomněl jsem si jak svého času Danyk stavěl 100A svářečku z krabice od bot a šrotu vytěženého z salových počítáů PZA Košíře.
Proč ne, jistě to sváří a 3000 dobre, ale za 10k bez kabelů.....
Posudte semi, tohle je ceska kvalita za 10446Kč
Než tohle za tyhle prach tak raději 5000 za PM-IMGT-250L
Za poloviční cenu získam stroj s kabelama a navíc MIG podavačem, když tomu věnuji jedno odpoledne tak z toho udělma stroj co sváří stejně nebo lépe než ta Gama a když tomu věmuji další čas a ano zhruba další 4000 jsem schopn z toho uděla TIG s HF a schopnstí svářet jak AC tak pulsně a dalěí vychtvky co maji profi mašiny , ale ano zde to je na dlouhé zimní večery.
Takže vlákno jsme založil protože jsem si jednak mysle, že to tu někoho bude zajimat a pak jsem si myslel, že takovy magor nejsme jediny a už tu někdo za podobným učel nějaký stroj vybiral.
pafik1605 napsal(a):
ZDENÁL napsal(a):
V Českém Krumlově se nevyráběj svářečky, ale měniče a příbuzná zařízení k solárům. Svářečky se vyráběj v rajchu.
A s těma deskama PS; když půjdeš ještě hlouběji, tak ty polovodiče se většinou taky dělaj v Číně. Určitě je ve finále levnější nechat čínana vybrat součástky, osadit desku a koupit to jako celek, kterej pak pořádně otestují, než nakoupit prvočinitele a sestavovat si to sám. A otestovat by to stejně nakonec museli taky.
Odvolávám co jsem odvolal a slibuju, co jsem slíbil .
V Krumlově se nekompletuje nic. Všechno se kompletuje v rajchu. V Krumlově se motaj trafa a dělaj se tam "kabely". Co přesně si pod tím představit, to netuším, podle nejasného popisu jsou to snad hořáky k MIG/MAG, možná i TIG.
Famater napsal(a):
Já jsem dosud nepochopil smysl tohoto vlákna. Jedná se o výběr vhodné svářečky? Pak je otázka na co? Jedná se propagaci Powermatu? Má kvalitní posuv drátu. Jo bude dobrý, když předěláš vstup na 3x230V bude stačit jistič 16A, dodáš HF modul a vazební trafo, zlepšíš použitelnost na TIG. A ten spot co to vlastně je?
Zkrátka nevím o co v tomto vlákně jde.
Na mě to dělá dojem, že se Marek předvádí, jak je dobrej.
Taky jsem byl za mlada dobrej. Ale mám omluvu - za mých mladých let se nedalo nic koupit, ani nekvalitní, natož kvalitní. Až později. A to jsem přišel na to, že je mnohem jednodušší a efektivnější, než koupit sr...ku a upravovat jí, koupit rovnou něco kvalitního.
Ne patří to sem , jen jsem byl líný odstranit jednu větu (i naschvál , kdo zakdáká , která je pro jádro věci nepodstatná .
Stránky: 1 2