SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Jelikož o bodování nevím skoro nic, tak bych potřeboval, aby se k mému izděliju vyjádřil odborník, kterej má v bodování praxi a něco o tom ví.
Udělal jsem takovej hrnec; plech 1,5 mm. Svařeno MAGem. Pro zesílení horního okraje hrnce jsem tam nabodoval pásek stejnýho plechu.
Podle odběru ze sítě proud tak 1,5 kA, čas 77 pulzů (50 Hz = 50 pulzů). Když jsem to testoval, tak jeden bod jsem samozřejmě rukou ukroutil, ale dva už rukou nee. Rád bych veděl, co mi k tomu odborník/ci řekne/ou.
Celek:
Detail bodů:
Nevím co to bylo za bodovku. Držet to bude, ale pro příště to chce vyšší výkon a kratší čas, asi tak do 20 pulzů. Jeden bod se ukroutí vždy. Při zkoušení pevnosti bodu se nemá bodem kroutit, ale trhat silou působící od těch dvou spojovaných plechů. Dobře spojený bod se vytrhne i s materiálem.
ZDENÁLE, jedna z norem v AUTOMOTIVE preferuje zkoušku bodových spojů krutem. Dokonce jsou stanoveny rozměry pásků - tloušťka, délka, šířka. Je to nejjednodušší kontrola při nastavování bodovek. Při správném nastavení parametrů pak zkouška odtržením jen potvrdí kvalitu spoje.
Pafiku1603, máš to trochu přehřáté, protože jsi měl moc dlouhý čas. Dlouhý čas jsi měl proto, že byl nastavený malý výkon bodovky. Třetím parametrem při bodování je přítlak. Ten byl v daném případě OK, ale kvůli vysoké teplotě až k povrchu bodu to vypadá tak, jak to je.
Pro dva plechy 1,5 mm by měl být proud tak 4 kA a max. 10 pulzů. Průměr špičky elektrody cca 3 mm a víc. Pak vyjde průměr vnitřní roztavené čočky cca 2,5 mm, tedy maximální pevnost jak v krutu tak v odtržení.
Editoval jirkati (02-02-2025 19:45:04)
Mě napadlo, jestli uvnitř bodů nebude porušeno složení nerezi či krystalická struktura nerezi takovým způsobem, že tam bude docházet k rezivění. Pokud se tedy ta nádoba bude používat na nějakou vodu, bez důkladného zatěsnění tam do štěrbiny zaleze vlhkost, může vyvolat korozi těch bodů a korozní zplodiny po nějaké době ten pásek plechu odtrhnou od nádoby.
Osvědčil se někomu takový netěsněný bodový spoj v mokrém prostředí?
Radim - není to nerez. Bude to odlučovač kovových špon (a jiného bordelu) ještě před průmyslovým vysavačem, protože jeden pytlík do něj mě stojí stovku a celá tahle sranda, když nepočítám práci, mě vyjde do tisícovky (zatím 800,-).
Bodovka je dělaná z trafa amatérské svářečky, a bohužel se mi nevešlo na sekundár víc závitů (2x70mm2 svařovací kabel z Tridyny). Je tam 1,8 voltu, když si člověk uvědomí, že na přechodovém odporu 0,001 ohmu při 1 kA vznikne úbytek napětí 1V, tak je jasné, že proud musím dohánět časem.
Přemýšlím intenzivně o převinutí vodičem s menším průřezem, ale víc závitů. Celý to bodování mi sekundár ohřálo na příjemnou teplotu, aby mě v dílně nezábly ruce.
Aha, tak na špony to by mělo být v suchu.
Mně by to asi nedalo a zkusil bych někde v teple naředit konzervační vosk, resistin nebo dinitrol atd a nechal ho do té štěrbiny vsáknout a tam zaschnout.
Já to zvenku stříknu, jen co bude trochu hezky, abych mohl na zahradě a nezasvinil si dílnu. Však ono se do té mezery něco natáhne (říká se tomu kapilární elevace).
Objednal jsem si elektrovodnou měď 8x12 mm, místo čtyř závitů by se jich do cívky mělo vejít deset.
Já jsem se nechtěl s výrobou kbelíku zabývat, taj jsek koupil hobbok 10l. Je tam víko s těsněním. Jen jsem do víka udělal díru. Mám nyní hadici 36mm ze starého vYsavače, ale budu dávat di40. Pěkně se ti pofdařilo přivařiot ucha na ten 1,5mm plech.
Mám tafo, kterým jsme odporově žíhali hrany když jsme vyráběli snowboardy. Dlouho uvažuji, že bych ho použil na bodovku. Má to asi 4,5V a sekundár z nějakého Cu lana z MIGu, pořádné bago. Jak máš udělané časování?
Zkoušel jsem plechy, kde jsem testoval nastavení času, rozlomit kleštěma ve svěráku ala Zdenál. Ani náhodou. Plech jsem zkroutil, ale dva body vedle sebe držej. Mám radost .
Famater: Pomocí PICAXE, odpočítáváním sinusovek od nastaveného počtu k nule. Počet se nastavuje starým Tesláckým BCD přepínačem (TS211 nebo tak nějak). Můžu poskytnout kompletní dokumentaci, možná i ty přepínače bych našel.