SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim, rad bych se zeptal na jednu vec. - Mam redukcak na argon, funguje pri vareni dobre. Akorat kdyz zavru bombu, tak chvili nic, ale jak tlak na vstupu klesne, tak na vystupu zacne tlak narustat, az to otevre pojistny ventil a zbytek plynu z toho to vyfouka.
Kdyz se tam pusti tlak z bomby, tak se zase chova normalne.
Je to normalni chovani? A pokud ne, je to s nesikovnejma rukama doma opravitelne, nebo nesahat a nechat opravit/koupit novy?
Je divný, že na výstupu tlak narůstá. Z čeho se tam ten plyn bere? Jinak v principu je to asi v pořádku - pojistnej ventil se otevře, když tam stoupne tlak. Spíš bych se zabýval tím, odkud se bere ten plyn.
Nie je to divné. Na strane vysokého tlaku je kúžeľka, ktorá je tým vysokým tlakom pritláčaná na sedlo. Proti kúžeľke zo strany nízkeho tlaku tlačí pomocou tenkej tyčky regulačná pružina. Tá sila od tej pružiny je regulovaná membránou. Ak vstupný tlak poklesne na hodnotu, ktorá nezabezpečí dostatočný prítlak na kúželku, tak tesnosť sa stratí a zbytkový vstupný tlak prejde bez regulácie na stranu nízkeho tlaku.
Jak seniore píšeš. Ale podmínkou je, že skupina kuželka-sedlo těsní jen při zvýšené síle. Protože těsnění nebo sedlo těsní nedostateěně se to projevuje. Nejspíš se to bude dít při menším tlaku v lahvi pořád. Bude třeba opravit (anebo ne, když by se těsnění časem samo vytvarovalo asi tak jako se samy zatáhnou necky) Uvidíš až budeš mít v lahvi menší tlak.
Pro Pafíka: Ten plyn je po uzavření lahve v schovaný prostorách lahvového ventilu, přívodu k RV. S klesajícím tlakem v lahvi ho bude čím dál tím míň.
Asi máš nastaven zbytečně velký průtok plynu. Zkus ubrat. To že při poklesu tlaku na vstupu se krátkodobě zvedne tlak na výstupu je normální, normální není že je to tak moc, až otevře pojistný ventil.
Není mi v daném dotazu zcela jasné, jak jouda74 vypíná plyn.
Správný postup:
1, Zavřu lahvový ventil
2, Sice zbytečně, ale zavřu výstupní ventil z redukčáku.
Samozřejmě předpokládám redukčák se "skleničkou", aby bylo možné nastavit skutečný průtok (při metodě TIG prakticky max. 10 l/min). Redukčák se dvěma budíky by ale opravdový svářeč TIG asi nepoužil.
Proč jsem v bodě 2 napsal, že je zavírání výstupního ventilu zbytečné? Protože je vhodné, aby i v hadici zůstalo co nejvíce argonu. Pak není nutné dlouze odfoukávat samotný vzduch z hadice.
jirkati napsal(a):
Samozřejmě předpokládám redukčák se "skleničkou", aby bylo možné nastavit skutečný průtok (při metodě TIG prakticky max. 10 l/min).
Já si nedávno pořídil tento:
https://www.svarovacka.cz/redukcni-vent … tokomerem/
jirkati napsal(a):
Není mi v daném dotazu zcela jasné, jak jouda74 vypíná plyn.
Správný postup:
1, Zavřu lahvový ventil
2, Sice zbytečně, ale zavřu výstupní ventil z redukčáku.
Samozřejmě předpokládám redukčák se "skleničkou", aby bylo možné nastavit skutečný průtok (při metodě TIG prakticky max. 10 l/min). Redukčák se dvěma budíky by ale opravdový svářeč TIG asi nepoužil.
Proč jsem v bodě 2 napsal, že je zavírání výstupního ventilu zbytečné? Protože je vhodné, aby i v hadici zůstalo co nejvíce argonu. Pak není nutné dlouze odfoukávat samotný vzduch z hadice.
Já jsem papežštější než papež; mám dva kulaté budíky a za nima přibastlenou dvouskleničku . Na druhém budíku mám přednastavenej tlak, na kterej jsou cejchovaný ty skleněný průtokoměry. Průtok reguluju samozřejmě na nich.
Famater: jasně že je tam ten plyn schovanej, ale proč by se měl tlak zvětšovat? Jouda to popsal tak, jakoby mu tam plyn odněkud přibýval.
On přibývá ale na straně za redukcí. Tam přibývá expanzí toho schovaného před redukcí přes netěsnost sedla a kuželky.
To zvýšení tlaku po uzavření ventilu ve svářečce nastává a je to vlivem charakteristiky red ventilu. Někde jsem ji už dal. Při velmi malých až nulových průtocích se jedná o nejistou oblast, kdy dochází ke zvýšení tlaku a zvýšení bývá různé podle kusu red. ventilu. Zvýšení závisí právě na přesnosti provedení těsnění na kuželce a skutečné geometrii sedla. T,j, vliv tolerancí. Když se to ve výrobě hodně nepovede, tak to vypadá jako u Joudy.
Hned kupovat nový, bych nekupoval, ale podíval se kuželku a sedlo a pokusil bych se to upravit aby to těsnilo. Pravděpodobnost, že se to šikovnému podaří je obrovská.
Famater napsal(a):
On přibývá ale na straně za redukcí. Tam přibývá expanzí toho schovaného před redukcí přes netěsnost sedla a kuželky.
To zvýšení tlaku po uzavření ventilu ve svářečce nastává a je to vlivem charakteristiky red ventilu. Někde jsem ji už dal. Při velmi malých až nulových průtocích se jedná o nejistou oblast, kdy dochází ke zvýšení tlaku a zvýšení bývá různé podle kusu red. ventilu. Zvýšení závisí právě na přesnosti provedení těsnění na kuželce a skutečné geometrii sedla. T,j, vliv tolerancí. Když se to ve výrobě hodně nepovede, tak to vypadá jako u Joudy.
Hned kupovat nový, bych nekupoval, ale podíval se kuželku a sedlo a pokusil bych se to upravit aby to těsnilo. Pravděpodobnost, že se to šikovnému podaří je obrovská.
My mu nerozumíme, ale my mu důvěřujeme
Když dokončím svařování, zavřu chlachev, pak zavřu ventilek na skleněným průtokoměru a pak vypnu svářečku. Ten druhej budík, původně průtokoměr, ten zůstává pořád otevřený. Kde by se tam vzal plyn, kterýmu narůstá tlak tak, že se otevře pojišťovák?
Famater napsal(a):
Opraviť sedlo kúželky sa samozrejme dá a sam som ich v minulosti niekoľko opravoval, ale nie každý to zvláda. Pokiaľ by sa do toho niekto púšťal, tak si musí dať bacha na to, aby zachoval kolmosť čela kúžeľky. Jednoduchý tool je vyvŕtaná kolmá voľná diera do hranola o priemeru kúžeľky a tú zabrúsiť na jemnom smirku. Ak je potrebné zarovnať aj sedlo, tak skôr trochu zaleštiť, než brúsiť, aby sa nezväčšila dosadacia plocha.
Seniore, přesně tak. Tou šikovností jem myslel řemeslné myšlení a dovednosti. Právě ty nekolmosti jsou příčinou oné "nejisté" oblasti.
To že tlak na výstupu z RV klesá je způsobeno konstantou tuhosti pružiny. Také výstupní tlak je závislý na tlaku v lahvi. Celý redukčák je výsledkem řady kompromisů- aby to moc nestálo, aby to bylo malé a aby to nějak přijatelně pro daný účel fungovalo.
Tiez som sa stretol s tymto javom na RV, je to dostatocne vysvetlene preco sa tak deje. Pan Jirkati, istotne nemam take skusenosti ako vy, beriem vas za tie roky co to tu citam ako skutocneho znalca a odbornika. Zvaram dlhsie ale tigom CCA 17 rokov. Vas nazornazor ze ozajstny zvarac ma (sklenickovy prietokomer )je hadam len zelanim alebo skor odporucanim. Dve firmy nam za moju karieru dodavali plyn, skoro stale berieme Linde. Skoncila doba ked bola 50L flasa, teraz su mensie flase a 300bar. Na flasi je priamo redukcak, na tych novsich uz neni druhy budik. Nastavuje sa prietok len na ciselnej stupnici. Ano stretol som sa nespocetnekrat ze otvorim flasu,prietok na minimum a na vystupe to islo ako kedy roztrhlo potrubie dake . Zamestnavatel neriesi taketo veci, kto z tych vzdelancov riesi na takuto flasu dodatocne montovat este dalsi prietokomer? Z mojich skusenosti vobec nik. Su to peniaze co idu akoze do luftu ale fakt to nikoho netrapi, pokial je taka firma tak im zavidim a drzim palce. Spolieham sa len na klasiku ze ten prietokomer vyskusam na hubici, (moja snaha ) inak nik nic neriesi
Čtu že na tig max 10 l/min, jsem jediný kdo dává na nerez až 15?
Zdaleka ne, Vhodný průtok je cca tolik, l/min jako je číslo hubice. Samozřejmě na č.12, nebo "Champagne" bude 10l/min málo.
Asi zbytečně plýtváš plynem. Jsou ale případy, kdy je to nutné, dávat trochu víc plynu. Například při práci venku, nebo v průvanu. Nastavování průtoku není žádná raketová věda, na kterou by bylo nutné používat přesné měřící přístroje a studovat vysokou školu. Plyn nesmí z hubice fičet jak z kompresoru a také nesmí ho být tak málo, že nejde slyšet jak uniká z hubice. Průtok by orientačně měl být takový, jako když v klidu dýcháte /poslechově/. Jestli je to 6,7,8,9, nebo 10 litrů za minutu je zcela jedno, hlavně aby svar neporoval.
To je sice pravda, ale záleží také na tom, kdo ten plyn platí.
Tiez aj na tom ako mne plati 🤣