SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
rád bych si pořídil k plazmové řezačce z Lidlu PPS 40 B3 nějaký vhodný kompresor.
Pročítal jsem si zdejší diskuze a i recenze k kompresorů.
Nejdříve jsem si myslel na Einhell, pak jsem objevil Tagred, ale nakonec mě asi nejvíce zaujal Hecht nebo Parkside, ale rád si nechám poradit od zdejších odborníků či doporučit jiný.
1) Einhell TC-AC 420/50/10 V 10 bar
==================================
https://www.hornbach.cz/p/kompresor-ein … ZUQAvD_BwE
Hladina akustického tlaku (hlasitost) 75.1 dB (A)
Hmotnost výrobku 38.95 Kg
Maximální provozní tlak 10 bar
Objem nádrže 50 l
Otáčky motoru 2850 min^-1
Otáčky čerpadla 2850 min^-1
Počet válců 2 pcs
Sací výkon 420 l/min
Typ motoru Indukční motor
Výstupní výkon při 0 bar 245 l/min
Výstupní výkon při 4 bar 200 l/min
Výstupní výkon při 7 bar 150 l/min
Pozn.: Nicméně nemá zrovna moc recenzí a když už se nějaká najde, tak mi moc pozitivní nepřišla.
2) Tagred TA361
==========
https://www.dum-dilna.cz/kompresory/ole … 5e01-85e3-
4cd4-a9e8-202535709227
Technické údaje:
Motor: elektrický, vzduchem chlazený
Napětí: 230V
Frekvence: 50 Hz
Počet pístů: 2
Pracovní tlak: 8 bar
Výkon motoru: 3,0 KW / 4,1 HP
Objem nádrže: 100 l
Litinové válce: Ano
Kapacita na výstupu při tlaku 1 bar: 530 l/min
Kapacita na výstupu při tlaku 8 barů: 380 l/min
Odkalovač: Ano
Další popis: Vestavěný redukční ventil
Rozměry kompresoru v balení: délka 87 cm, šířka 45 cm, výška 77 cm
Pozn.: Zde mě nejvíce odradil unboxing, kde bylo vidět, že se nikdo neobtěžoval alespoň využít polystyrenové lože, ale kompresor byl jen vložen do krabice, což o něčem svědčí, ale jsem schopný to přežít :-D
3) Hecht 2353
=========
https://www.nako.cz/13714-hecht-2353-ko … 2535709227
Elektrický 230 V/ 50 Hz
Příkon 2200 W
Výkon 3 HP
Sací výkon kompresoru 316 l/min
Hmotnost 36,2 kg
Maximální tlak 8 bar
Objem nádrže 50 l
4) PARKSIDE® Dvoupístový kompresor PKOD 5010 A1
==================================
https://www.lidl.cz/p/parkside-dvoupist … s0QAvD_BwE
Jmenovitý výkon: 2 200 W
Max. otáčky: 2 850 min-1
Objem nádrže: cca 50 l
Pracovní tlak: max. 10 bar
Sací výkon: cca 412 l/min
Efektivní dodávané množství (při 7 barech): cca 148 l/min
Na plazmu by byl nejvhodnější výkonem ten Tagred.
jole napsal(a):
Na plazmu by byl nejvhodnější výkonem ten Tagred.
A máte s ním někdo prosím zkušenosti?
Na Lidl plazmu používám kompresor jednopístový s nádobou 24l, něco takovéhleho https://www.obi.cz/kompresory/scheppach … /p/6425920 (v této cenové hladině jsou kompresory stejný, jen jiná barva a jiný nápis). Na plazmu pro domácí použití kompresor stačí. Na dílenské použití zas nebude stačit Lidl plazma. Dokonce Lidl prodával plazmu s zabudovaným kompresúrkem (a asi ani neměl nádrž) a ten jistě neměl lepší parametry než výše uvedený kompresor.
Dvoupístový s velkým balonem se hodí na stříkání barvou, některý stříkací pistole jsou dost žravý. A hlavně, pauza při stříkání se pak špatně skovává, je vidět. Stejně bych řekl, že důležitý je aby kompresor dodával dost vzduchu, velká nádrž to nezachrání.
Než to koupíte, řekněte si ještě na co dalšího kompresor budete používat (plazma, barva, vyfukování bordelu, zvlhčování vduchu a stěn, zapalování ohně v grilu...) jak často ho budete přemístovat a kolik máte místa na jeho uskladnění. 100l nádrž není nic malýho, skladnýho a také něco váží.
Editoval Charon (21-08-2024 12:26:19)
Charon napsal(a):
Na Lidl plazmu používám kompresor jednopístový s nádobou 24l, něco takovéhleho https://www.obi.cz/kompresory/scheppach … /p/6425920 (v této cenové hladině jsou kompresory stejný, jen jiná barva a jiný nápis). Na plazmu pro domácí použití kompresor stačí. Na dílenské použití zas nebude stačit Lidl plazma.
Dvoupístový s velkým balonem se hodí na stříkání barvou, některý stříkací pistole jsou dost žravý. A hlavně, pauza při stříkání se pak špatně skovává, je vidět. Stejně bych řekl, že důležitý je aby kompresor dodával dost vzduchu, velká nádrž to nezachrání.
Než to koupíte, řekněte si ještě na co dalšího kompresor budete používat, jak často ho budete přemístovat a kolik máte místa na jeho uskladnění.
Děkuji Vám za odpověď. Především by se jednalo o hobby využití. Zatím na hrátky s plazmou, ale rád bych zkusil více pneumatického nářadí z Parkside nabídky.
Mně šlo především o to, jestli máte někdo z výše uvedenými kompresory osobní zkušenosti, protože těch recenzí je prostě málo a úplně nejlepší je recenze typu "Je hezký, ale ještě jsem ho nevyzkoušel".
predpokladam ze na Lidl plazmu by mohol stacit aj tento bezolejovy kompresor HECHT https://cz.hecht.cz/bezolejovy-kompresor-hecht-2086 silne doporucujem pred plazmu namontovat do vzduchoveho systemu odkalovac na skondenzovanu vlhkost. Olej tam uz nebude.. A tento kompresor je podstatne tichsi ako vsetky uvedene olejove.
Ten Tagred mám používam ho zrovna s tou Lidlackou plazmou, ale aj s klincovačkou aj som s ním niečo striekal.
Zrovna na lidl pneu nářadí nejsou nejpříznivější reference.
Ondra1986: je to jeden a ten samej kompresor a Lidl plazmu dává s přehledem, zkoušeno s tím, co má nápis Hecht. Ten tichý bezolejový Hecht bych taky mohl vyzkoušet, ten má kamarád.
Jednoválec nestačí.
Na Lidl pneu nářadí mam také poznatky, že je dost žravý na spotřebu vzduchu. Což je v rozporu s jejich tvrzením, že stačí jednopístový Lídl kompresor.
Bezolejový kompresor vypadá dobře, ale vždy mi naskočí tvrzení souseda: nekupovat. Jemu bezolejový kompresor do tří let odešel a tak je zastáncem klasiky, kompresor s olejem. Ale třeba už šel vývoj dál a jsou bez problémů.
Charon, ja pouzivam bezolejovy kompresor HECHT k pieskovacke - Ten stvorpiestovy dvojmotorovy. Ide ako hodinky. Bourac ma ten isty kompresor co ja, a pisal ze ho taha na demontaze kde stiha v pohode dve plazmy.. Bezolejovy kompresor sa zohreje na svoju pracovnu teplotu okolo 80°C, kde tesniace teflonove kruzky maju svoju optimalnu pracovnu teplotu. Myslim ze sa v pripade znacky HECHT nie je coho obavat.
Vyrobca, může být. Sám nemám zkušenost a pro to jsem to hned v příspěvku psal. Ono asi také je důležitý kdo to vyrábí a jak se který model povedl. Rozhodně bezolejový kompresor bude lepší pro stříkání barvy, kde chemie na ostranění rybích ok vzniklých v důsledku průniku oleje do barvy neni levná.
Jen malá poznámka k udávaným parametrům. Tedy neudávaným; hlučnost. Tři výrobci ho radši neudávaj a ten první lže. 2850 otáček a 75 dB je blbost.
Pokud to budeš mít pod nohama, tak ti to může vadit. Tuhle hlukovou hladinu budou mít kompresory s převodem klínovým řemenem a 1450 otáčkama.
Vyrobca, ten HECHT 2089 nevyhadzuje 16B istič?
Těch udávaných 75 dB může být správně, jedná se o hladinu akustického tlaku, měřenou v různých vzdálenostech od kompresoru. Pokud není současně tato vzdálenost udaná, jde o číslo bez jakéhokoliv významu (bývá to obvykle 4 m, ale nevím, do jaké míry je to závazné).
Přesný údaj udává tzv. hladina akustického výkonu, tady na vzdálenosti nezáleží. U těchto typů rychloběžných kompresorů bývá 91 - 95 dB. Není však u komerčních výrobků povinností tento údaj udávat.
Určite by som šiel do silent kompresora, á la ten hecht z odkazu. Ja mám také kompresory doma už tri. Dva lidlové dvojkomorové a kompaktný prenosný stanley. Ten je slabučký, ale na ofukovanie a dofukovanie stačí. Ten lidlový má dosť výkonu pre lidl plazmu. Ja ho mám dočasne k CNC frézke a stíha. 4 komorový hecht už bude ťahať plazmu aj s prstom v nose. Tie čínske piestové kompresory sú skôr výkonné tvoriče hluku.
sqad - nie ten stvorpiestovy dvojmotorovy HECHT mi nevyhadzuje 16B istic..
Vyrobca, vďaka.
Zdenek11 napsal(a):
Těch udávaných 75 dB může být správně, jedná se o hladinu akustického tlaku, měřenou v různých vzdálenostech od kompresoru. Pokud není současně tato vzdálenost udaná, jde o číslo bez jakéhokoliv významu (bývá to obvykle 4 m, ale nevím, do jaké míry je to závazné).
Přesný údaj udává tzv. hladina akustického výkonu, tady na vzdálenosti nezáleží. U těchto typů rychloběžných kompresorů bývá 91 - 95 dB. Není však u komerčních výrobků povinností tento údaj udávat.
Těch > 90 dB sedí, taky když se člověk podívá na údaje seriozních výrobců, kteří zveřejnují relevantní údaje, tak podle toho může odhadnout docela přesně, jak se bude chovat ten ččínanskej. To je záležitost fyziky a konkrétního provedení. Dá se to zavřít do krabice, ale cena roste. Taky se dá oddělit sání, u velkejch kompresorů se to dělá. Zajímalo by mě, jestli by to fungovalo i u těhle malejch. Pčipojit na vstup sání tlustou hadici a vytáhnout to ven z dílny.
V dílně a podobně se dá hluk snížit protihlukovými zástěnami a protihlukovou úpravou stěn a stropu. Neměly by tam být velké souvislé plochy, od kterých se hluk odráží a měl by tam být co nejkratší dozvuk.
Nouzově se dá třeba použít na protihlukovou zástěnu třeba natlučené papírové přepravky od vajec. I když hasičům by se to natlučené na stěnách a stropu nelíbilo.
Po všelijakém laborování s chladničkovými kompresory, jsem do dílny na ofukování pořídil toto:
https://www.aretacni-pripravky.cz/tiche … --2-pisty/
Provozuji ho v "příruční dílně" ve sklepě RD. Je opravdu velmi tichý. Bez jakýchkoli opatření na snížení hluku stojí na podlaze vedle ponku. Neruší ani když zapne třeba o půlnoci.
Famater: jo, stejnej jak ten červenej Hecht
Jinak kdybych si měl dneska kupovat plazmu z Lidlu, tak beru tu s tím integrovaným kompresorem i když mám kompresor, kterej nemá problém s ničím
Mam aj tu, je v nej ten lamelovy kompresor a do 8 mm materialu to stiha. Akurat uz je to dost haklive na zdroj energie. Je to nenazrane, predlzka 3x2,5 nutnost.
jean: jasné, ale pořád je možnost připojit to na externí, za mě výhoda jak blázen
Co jsem koukal na videa té plasmy s malým kompresorem uvnitř tak je dost hlučná.