SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím
Potřeboval bych svařit plechy síly 4 resp 5 mm, jeden z materiálu S550MH a druhý S700MC. Svařitelnost by neměla být problém, jenom bych potřeboval pomoci s výběrem svařovacího drátu. Samozřejmě toto budu ještě konzultovat s dodavatelem svařovacích drátů, ale rád bych měl více informací. Vařit se to bude metodou 135.
Děkuji
U těchto typů ocelí se volí přídavný materiál legováním a pevností mezi, nebo radši blíže k "měkčímu"
Ideálně Union MoNi a pro uvedené tloušťky průměr radši 1,0.
Tak nakonec mi byly doporučeny dva dráty. INEFIL D2 a INEFIL 19.12.
A věděl ten, kdo Vám to doporučil, na co se ho vůbec ptáte?
Inefil D2 je drát s 0,5 Mo a mezí kluzu 500 MPa.
Inefil 19.12 je obyčejný G4Si1, takže nelegovaný typ s mezí kluzu 460 MPa
A Vy se ptáte na jemnozrnné oceli, první s mezí kluzu 550 MPa, druhá se 700 Mpa.
Tam už bych se neptal ani na drát pro háčky do udírny
El_Mundial napsal(a):
Tak nakonec mi byly doporučeny dva dráty. INEFIL D2 a INEFIL 19.12.
Celé vlákno je od začátku pěkně zmatené. El_Mundial se zeptá na svařování plechů ze dvou materiálů, s tl. 4 a 5 mm. To je všechno? Pokud ano, tak je to neskutečně málo informací.
Jen namátkou:
Proč se používají právě ty dva zadané materiály?
Jedná se o tupý nebo koutový svár?
Bude svár nějakým způsobem zatížený (tahem, tlakem, ohybem)?
Bude to svařovat zkušený svářeč pro profi výrobu?
Měl dodavatel přídavného materiálu k dispozici všechny informace o svařovaných materiálech?
Prostě řečeno - svařování je proces, který má nějaká pravidla. Při špatném zadání je vždy špatný výsledek.
Kolega JardaK je špičkový odborník na přídavné materiály a jeho "nabídka" měla upozornit, do jaké kategorie by měly ve výsledku použité přídavné materiály patřit.
Já to pochopil, že je chce svařit dohromady. Pak např. ten Union MoNi.
Pro jistotu tedy ještě samostatně:
S550 - Union Moni
S700 - Union X69, Böhler X70-IG, Union NiMoCr
Jedná se o sváření plechů. 4mm S500MH a 5mm S700MC. Původní materiál byl S500MH, ale tento se nepovedl najít. Nejbližší vhodná sehnatelná náhrada byla právě S700MC. Svařeno koutovým svárem. Zátěž bude převážně na ohyb. Svařovat bude bývalý úředně zkoušený svářeč. Jedná se o jednorázovou akci. A dodavateli jsem poskytl pouze názvy materiálů. Na nic se nedotazoval, takže jsem předpokládal, že si našel vše.
Pro ty, kteří preferují přídavné materiály ESAB je vhodný drát OK AristoRod 13.29 (někdy označený OK AR 55). Jen upozornění - materiály řad S500 a S700 si zaslouží samozřejmě i tepelné zpracování.
Tady bych se dohadoval. Tyto materiály se svařují za studena (až od 890 se lehce předehřívají, ale to kvůli vodíku) a nezpracovávají se. Hlavně hlídat vnesené teplo a větší svary šňůrkovat.
4 mm plech s 5 mm plechem koutovým svarem není žádný problém, jen to tam prostě nenacpat na jednu vrstvu.
jirkati napsal(a):
Pro ty, kteří preferují přídavné materiály ESAB je vhodný drát OK AristoRod 13.29 (někdy označený OK AR 55). Jen upozornění - materiály řad S500 a S700 si zaslouží samozřejmě i tepelné zpracování.
JardaK - samozřejmě souhlasím, ale jak zaručit, že to někdo nezavaří na jednu vrstvu oboustranným koutovým svárem a5. Proto jsem zmínil tepelné zpracování.