SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, prosím o radu s jakými parametry začít, když potřebuji svářet Al jekly 25x25x2m, natupo a kouťák? Průměr elektrody, proud, balance, průtok Ar, případně parametry při použití pulzního sváření (frekvence AC pulze a pulze duty), polarita hořáku? Oba svařené kusy v místě sváru před svářením vezmu dráťákem abych odstranil oxidaci a odmastím.
Nerez a železo mi jde bez problémů, svařuju už roky, ale Al teda bída s nouzí.
Moc děkuji.
Editoval radovanhlavacek (07-04-2024 21:47:18)
Tak si asi sám i odpovím, vykoukal jsem to na videích na Youtube před chvilkou...
Použil jsem mód AC pulze. Svařovací proud jsem měl nastavený při sváru natupo na 70A a na kouťák jsem dal 80A. Základní proud na 50%, předfuk 0,7s, dofuk 8s, balance 40%, pulze duty 40%, frekvence pulze 0,5Hz, průtok Ar 8l/min, zlatou elektrodu 1,6mm zbroušenou do hodně tupé špičky.
Zítra budu pokračovat s pokusy aby to vypadalo co nejlépe.... Tak snad tohle někomu pomůže pro začátek.
Rozhodně použij elektrodu bílou a průměr 2,4 mm.
Předpokládám, že 25x25x2m mělo být xxx 2 mm.
Dále chybí podstatný údaj, jestli máš pedál nebo ne.
1) Na stěnu 2 mm nepotřebuješ režim pulse. Ne že bys nemohl, ale nastavit to správně, když to každý stroj může mít jinak (jinou logiku), je komplikace.
Já pedál mám, proto bych to nastavil následovně: proud 100A, předfuk 0,5s, dofuk 6s, balance -30% (minimum čištění, předpokládám, že ty jakly jsou nové z výroby), plyn 8 l/min., frekvence je celkem fuk, třeba 100Hz, tvar sinus nebo obdélník, elektroda může být zlatá, ale pr. 2,4 nebo 3,2 (já používám světle modrou, má tytéž dotující prvky, ale o půl procenta víc).
Začít na plnej proud, jak se udělá zrcátko, ubrat pedálem a pak už to jde samo .
Pokud nemáš pedál, tak bych (možná) nastavil 90A a jak se udělá zrcátko, tak musíš "regulovat teplotu" rychlostí svařování. Dle Zátopka - když nemůžeš, tak přidej ... . "Možná" proto, že jsem bez pedálu hliník nevařil, takže to nemám vychytaný bez něj.
Kouťák můžeš vařit stejným proudem, pyžonta je, že to zrcátko začneš dělat na hraně v průsečíku jaklů. Pak plynule přejdeš do kouta.
Já Pafíka jen doplním. Elektrodu 2,4. 3,2 je zbytečně moc broušení. Není jedno jestli sinus nebo obdélník. Uvedené nastavení proudu odpovídá obdélníku, na sin by bylo potřeba o něco víc. S pedálem se to ale nemusí projevit. Průtok bude záležet na velikosti hubice. Těmi 8l/min se nic nezkazí ale dalo by se ušetřit plynu. (č. Hubice č. 6 .. 6l/min plyn)
Doporučení: elektrodu nabrousit, odbrousit trochu špičku. Pak nastavit čištění tak, aby na elektrodě byl větší podíl +. Krátce zapálit oblouk tak, aby se špička zakulatila. pak dát šištění na 30%+ a můžeš začít svářet.
Na hliník musí bejt pořádná kvalitní svářečka, třeba Fronius, Ewm, Lorch a pod. s nima to jde samo, narozdíl od čínský parodie.
Stránky: 1