SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
pro domácí svařování zvažuji Omicron GAMASTAR 176LS a dražší GAMASTAR 196LS PFC. Hlavní rodíl mezi nimi mi přijde, že je PFC - menší namáhání jističe.
1.) Rád ušetřím a bral bych 176LS, ale jak moc je to PFC důležité z praxe? Budu pak mít častěji problém, pokud bude svařovat u někoho s "horší" elektroinstalací? Nebo při svařování kratší dobu to až takový význam nemá?
2.) U obou Gamastar zmiňuji "jistič 25A" znamená to ze zkušenosti, že když to připojím na 16A hned to vyhodí jistič nebo až po nějaké době a něco svařit stihnu?
(Pokud PFC má vliv jen u některých metod a i jiných zase ne, tak to se rád dozvím, jsem laik)
Děkuji
Pavel
Můžu ti jen poradit tuhle...
https://www.naraditechnik.cz/svarovaci- … a-synergie
Oproti tvé GAMĚ je to jiná liga...mám jí teď na dílně na testovačku (zároveň tuhle co mám bude upravená verze jako Tecnomig 212...takže ten kdo by jí chtěl získá za stejnou cenu u Petra v úpravě) a můžu s klidem říct, že GAMA rozhodně není lepší ani výkonnější než tahle mašina.
Ani s PFC ti nijak nepomůže pokud budeš mít slabý jistič nebo moc citlivý..i na B16 ti na relativně malém proudu (80-100A) při bodování jistič vybaví klidně už po třetím zapálení oblouku...
Editoval Discovera (15-06-2023 20:13:17)
To jsi mi do toho teda hodil vidle, ale děkuji. A promyslím buď tu IDEAL TECNOMIG 201 nebo o něco dražší a podle popisu s více funkcemi/vlastmi ta Tecnomig 212.
Já se obecně bojím polských výrobku, že se po krátké době pokazí a že k tomu nebude v češtině dost informací. Taky jsem hledal něco, kde není LCD display (nevím jestli to té svářečce nesníží životnost, že je to věc navíc, co se může pokazit), ale zas ta Tecnomig 212 s LCD vypadá hodně dobře.
Díky.
Zdravím Discoveru, vítej zpět. Ty tak chválíš ty IDEALY, že snad budu muset si nějakého koupit a otestovat, jestli je lepší než můj starý Filex. Faktem je, že svary, které prezentuješ na svých stránkách, vypadají velice dobře. Kompresor slouží výborně a připomínám se s olejem na dolití. Stačí cca 0,3l. Děkuji. Z.Š.
Na běžných rozvodech a na ne příliš dlouhé prodlužce asi PFC nebude mít žádný velký přínos, ty ztráty navíc z účiníku a podobně se absorbují v rozvodech na sloupech a podobně.
Kladný vliv má PFC na dlouhých prodlužkách, kde bude z určité části eliminovat ztrátu výkonu na těch prodlužkách.
Jednoznačně kladný vliv potom bude mít PFC v ostrovním provozu, kdy se bude provozvat svářečka napájená jen ze střídače z baterií, protože zhoršený účiník svářečky bez PFC bude muset téměř úplně absorbovat ten střídač. Případně při velmi dobrém a dobře dimenzovaném PFC bude možné svářečku připojit i na jiné napětí, místo 230 třeba 120, možná i na víc než 230 střídavých nebo přímo na stejnosměrné napětí atd. To je ale zatím hodně teoretické, výrobci střídačů a svářeček s tím nepočítají, protože tady v Evropě se to zatím nepožaduje.
Ale napříkald třeba v USA, co ke mně nějak proniklo, jsou spotřebiče s PFC, které se tak mohou připojit bez nějakého přepínání na napětí od 100 do 230, možná až do 420 V a je jedno, jestli to je napětí střídavé 50 Hz nebo 60 Hz nebo stejnosměrné.
Mám starší verzi Gamastaru, multifunkce 176L s manuálním nastavením a s padáním jističe nemám problém. Taky to provozuju na klasickém 16A/B a spadl mi jen párkrát když jsem svařoval na plný ceres delší dobu. Ale při běžných domácích pracích nepadá nikdy. Nevím jestli není problém u té silnější 196 verze, to jsem nezkoušel. A i na prodlužovačce asi do 30m svařuje pěkně, i když ta moje nemá údajně PFC. To je spíše důležité na stavbě kde je problém s elektrikou, 100m prodlužovaček a ještě k tomu pofidérní kvality.
Díky za objasnění.
Pokud je pořádny rozvod a dostatecně dimenzovany prodluzovak potreba není pokud je tomu naopak můze se tato funkce hodit.
ZDENÁL: Já na tebe úplně zapomněl...jsem na baráku, takže vezmu olej :-). CHválím, protože to je jediná poslká (čínská) mašina, která za to opravdu stojí a pokud to má mouchy dá se to velmi rychle vyladit. Problém
všech čínských svářeček je jejich SYNERGIE a tím spojený podavač drátu. VŠECHNY svářečky v kufříkové verzi mají jednu celosvětovou vadu na kráse - převod podavače ze které se odvíjí základní rychlost pro SYN křivku a je jedno jestli s čistým CO2 nebo směskou. Podavač má se svým převodem nějakou základní rychlost na určitém napětí. Všechny dospělé podavče s vertikálním motorem tedy se šnekovým převodem mají TU SPRÁVNOU rychlost aby v čínské synergii (nahrané parametry křivky) vše sedělo a svářečka tím pádem perfektně šlapala. Jediný Jasic tím není políben a synergické stroje počítají evidentně s těmi podavači co mají horizontální motor.
Prostě ty podavače mají ruzné základní rychlosti díky jinému převodu (přepočtu) a to je kámen úrazu. Proto hodně majitelů svařeček si stěžuje na nutnost dolaďování (korekce) a stejně to někomu pořád nevyhovuje. Tohle jediný Ideal u svých mašin v EXPERT verzi řeší a jsou tím pádem opravdu použitelné a stabilní. Tecnomig 212 je mašina přímo od nuly vyrobená Badkem a se správnou rychlostí podavače, proto je to jediná perfektní "jemná" mašina s perfektním zapalováním oblouku, pokud jí nezačne nějaká OEM fabrika ku*vit.
Když připojíte dospělý podavač k čínské svářečce, kde je ten hliníkový obyč podavač s horizontálním motorem, svářečka najednou začne svařovat "perfektně" (nemyslím ovšem mašiny do 9tis )
Radim se pěkně rozepsal má pravdu samozřejmě ale pro hobíka stručně bych to napsal asi takto...pokud bude mít jističe hned za srandaí vedle zásuvek v dílničce s B16 jištením, tak mu ani PFC nepomuže (ať pasivní či aktivní) a s čínskou mašinkou v 200A provedení (se čtyřmi velkými kondenzátory na vstupu u vnitř ) mu při bodování s největší pravděpodobností sletí jistič už při třetím zapálením oblouku.
Editoval Discovera (17-06-2023 09:14:25)
pavel22 napsal(a):
Dobrý den,
pro domácí svařování zvažuji Omicron GAMASTAR 176LS a dražší GAMASTAR 196LS PFC. Hlavní rodíl mezi nimi mi přijde, že je PFC - menší namáhání jističe.
1.) Rád ušetřím a bral bych 176LS, ale jak moc je to PFC důležité z praxe? Budu pak mít častěji problém, pokud bude svařovat u někoho s "horší" elektroinstalací? Nebo při svařování kratší dobu to až takový význam nemá?
2.) U obou Gamastar zmiňuji "jistič 25A" znamená to ze zkušenosti, že když to připojím na 16A hned to vyhodí jistič nebo až po nějaké době a něco svařit stihnu?
Mam 176LS na desitce (!!) becku jistici, a s 0.6/0.8 dratem zatim zadny problem, ale varim tim maximalne 4mm plochace apod.
Jouda74: Ano ale Gama 176LS není na 200A a tyhle slabší stroje opravdu díky slabšímu maximálnímu výkonu nejsou ani na dejme tomu 100A proudu ani při bodování tak náročné, že by jistič v B vybavil. Zkuste tohle udělat opravdu s vykonejsim strojem a uvidíte, že ani při bodování s PFC to z pravidla jistič v B nedá a bude padat.
Stránky: 1