SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
V pustině, kde široko daleko není připojení pro svářečku a plynem /také/ vařit neumím, potřebuju navařit obnovený křížek vykovaný z běžné oceli k podstavci, ve kterém zůstal napolo utopený zbytek toho původního, uraženého někdy,někým.
Napadlo mi použít termit - i když vlastnosti původního materiálu neznám.
Je nějaká varianta dostupné směsi a zvládnutelného zapálení?
Zeptej se chlapů na dráze . Neměl by být jak s radou , tak materiálem problém . Nevím odkud seš . Jeden z party těchto profiků sedává na pivu v liďáku ve Svitavách .
Pokud to ještě na dráze používají.
Jinak to je směs hliníkové krupice a oxidu železitého
2 AL + Fe2O3 = Al2O3 + 2Fe.
Stechometricky to je, třeba v gramech.
54 + 159,6 = 102 + 111,6
Na železnici ještě měli ten um, že to dokázali nechat hořet v nějakém šamotovém kelímku a po dohoření reakce tekuté žhavé železo z kelímku odpíchli na místo, které se mělo svařit Pokud se má to svařování podařit , bude třeba na to pozvat člověka, který na té železnici to svařování dělal a umí to. Pokud ne, tak to bude třeba nejdřív kdovíkolikrát nazkoušet, aby se to potom povedlo, protože se to zřejmě bude muset povést na první dobrou.
Připadá mi, že mnohem jednodušší bude sehnat pořádný dieselagregát a svářečku a prostě tam s tím dojet to svařit.
A nebylo by snazsi na novy krizek dat zavitovku a na miste aku vrtackou udelat diru a zalepit? Pravdepodobne to dopadne lip nez prvnich par pokusu s termitem.
Termitom sa niekedy navarujú aj vývody na katódovú ochranu plynovodov či ropovodov.
termitem se svařují koleje i dnes, je to hodně složitý system i když to na první pohled vypadá jednoduše.
Použít tuto metodu pro spojení vertikálního zbytku původního kříže s novým je nereálné.
Ten materiál co zůstal v podstavci, určitě to bude jakási litina, složení co slévárna na objednávku od pobožnejch dala.
Pokud to má nějaký seriozní profil (rozměry?) navrtat díru, vyříznout závit, třeba M20. Na nový kříž v dílně pohodlně navařit svorník. Ten můžu věnovat. Nebo rovnou vyvrtat díru do podstavce vedle toho zbytku + chem. kotva.
..., asi máte všichni kousek pravdy.
Dneska jsem tam /po roce/ byl a vykutal kousek pozůstatku materiálu.
Je to hrozná, rozpadající se litina.
----------------
Svitavy daleko, se svářečkou se k podstavci nedopachtím, takže půjdu asi cestou palička, majzlík, akuvrtačka a chemická kotva.
Dík za rady/porady!
A dojedeš tam jen s kolem, nebo s autem? V druhém případě, pokud chceš svářet, najdeš tu svářečku na autobaterky. Kromě drátu z plotu a startovacích kabelů ke sváření (kromě elektrody) nic víc nepotřebuješ.
Jestli je to opravdu litina , tak je mu v tomto případě svářečka k ničemu .
Brod239 napsal(a):
obnovený křížek vykovaný z běžné oceli
Tak snad není problem navařit třeba kus roxoru ( ø 20 - 30 mm) zalejt betonem.
Možná ten kovář zhotovitel již konec příslušně upravil...
..., žádný problém.Vespod je dost materiálu na zapuštění "alias" kamenáč.
Chemická kotva, na to stačí trochu jemného betonu, nebo cementu.
A tak jsem se těšil na práci s termitem. Už v dětství (bez internetu) jsem se dopátral jeho složení a že jde údajně zapálit prskavkou, a že květináč naplněný termitem a postavený na kapotu bez problému proteče motorem. Jen tehdy nebyl hliníkový prášek, teď už bych si ho dokázal vyrobit, zas není čas.
Jo a kdyby to mělo být opravdu tutový a rychlý, tak do směsi přidat trochu vodního skla.
Taky jsem zkoušel za mlada. Na termit jsem strouhal na středně hrubém pilníku kus hliníku asi z nějakého hliníkového okna nebo dveří, co jsem našel na silnici a jako oxidační složku jsem použil vysušený a na na plynovém vařiči v plechovce vyžíhaný rezavý kal z potoka z pod hráze místní přehrady, asi tam v hrázi voda rozpouští nějaké železné konstrukce.
Jinak se nejspíš dá použít každá nastrouhaná hliníková slitina nebo asi i nějaké jemnější špony z obrábění hliníku. Na oxidaci se dá použít cokoliv, co poskytuje kyslík, vedle oxidu železitého jsem zkoušel třeba vyžíhanou zelenou skalici nebo modrou skalici.
Na svařování asi musí být čistý hliník, samodomo třeba nastrouhaný z hliníkových tlustých elektrických kabelů a taky čistý oxid železitý.
pozn: vymazal jsem zmínky o sanytru, protože jsem tím zašel do nebezpečné oblasti, sanytr s hliníkem může za určitých podmínek relativně snadno až bouchnout.
Editoval Radim (01-11-2022 10:07:05)
Nehrozí výbuch? Hliníkových pilín mávam aj za kýbel, skúsil by som to v záhrade. Len aby som potom nebol v správach ako druhý slovenský kozmonaut...
Ano z hliníkového prášku jsme zamlada dělali dělbuchy . Jemně mletý hliník je nebezpečná věc , když se dobře smíchá .
@Famater, prosím, můžeš to s tím vodním sklem trochu rozvést, kolik a jak to funguje?
Čím dál víc zjišťuji, že vodní sklo je dost nedoceněný. Zrovna minulý týden jsem s ním poprvé impregnoval sádrovou formu, do které jsem pak z Dentakrylu odléval sklíčko na osvětlení značky. Krásně se to vylouplo. I následný epoxid to zvládlo. Kdysi mi vodním sklem doporučili natřít betonový komín, aby se konzervoval. Jinak vodní sklo je primárně určený na nakládání vajíček, kde uzavře skořápku, podobně jako vápno.
Co bouchá je hliníkový prach rozptýlený ve vzduchu, nebo namíchaný s nějakým oxidačním činidlem.
@Radime, jsi o kus dál s rezavým kalem z potoku. To já vyráběl oxid železa tak, že sklenici plnou starých hřebíků jsem nechal venku. Taky to funguje. Jen to chce trochu času.
Editoval Charon (01-11-2022 08:26:21)
Namícháš směs cement s pískem v malém množství a přidáš trochu vodního skla. Tvrdnutí se nejen urychlí, ale i vytvrdlá směs je pevnější a houževnatější. Používalo se to dřív třeba na zazdívání konsol a p. Nebyly tehdy k dispozici žádné speciální přípravky.
K vodnímu sklu. Že se používalo na nakládání vajec bylo jeho hlavní využití v domácnosti. Také se přidává do šamotových výmazových směsí a p.
Určitě se tě ptal na spojitost vodního skla s termitem .
To ne, ale s cementovou směsí. Když se ukázalo, že navařovat křížek (navíc z litiny) termitem by byla blbost.
Tak na termit funguje jakákoliv rez oklepaná z nějakého železa. Z toho potoka se akorát získá snadno ve velmi jemné formě a o to to lépe hoří. To je ale spíš kuriozita. Samodomo není problém si podobným způsobem udělat oxid železitý třeba z levné kupované zelené skalice. V praxi se potom myslím používají některé levné červené železité pigmenty, protože to je v podstatě čistý oxid železitý Fe2O3.
Obecně u termitu dochází k prudkému zahřátí. Každá příměs nebo složka, která se do teploty 500 - 1000 st C mění v páry nebo plyn, tak se v toto okamžitě přemění. Věc bezpečnosti je potom to, že se nepoužívá jemný hliníkový prášek, který by způsobil velice rychlé až výbušné hoření, ale hrubá hliníková krupice, se kterou termit hoří pomaleji. A která asi taky bude levnější. V uzavřeném prostoru by to mohlo bouchnout už kvůli zvýšení tlaku způsobeného vysokou teplotou, v nějakém otevřeném kelímku to bude jen maximálně prudce hořet.
Vodní sklo bych nedával do cementu. Vodní sklo totiž reakci cementu velmi urychluje, takže by se snadno mohl vyčerpat dříve, než se tam ten základ křížku povede tím cementem upevnit. Natřel bych obojí, vnitřek i ten betonovaný předmět vodním sklem . nechal obojí tak 10 - 20 minut zavadnou a upevnil cementovou směsí bez vodního skla. A teď na podzim bych to už raději nedělal, protože ty cementové věci reagují až měsíc za běžné teploty, za nízké teploty venku by to do mrazů už nemuselo vyzrát. Nechal bych to na jaro.
A ještě přidávám, Do cementové směsi bych přidal ještě plastifikátor betonu. Přirozeně koncentraci podle návodu. Ta cementová směs je pak při stejném množství vody tekutejší, nebo tam stačí na stejnou tekutost méně vody. Cement by tak měl spolehlivěji vplnit ten prostor, být tvrdší a mít méně pórů.
Editoval Radim (01-11-2022 17:21:32)
A co plynová kartuše s hořákem a tavidlem obalená stříbrná pájka (kvůli co nejnižší tavící teplotě)?
Ag45Sn nebo lépe Ag55Sn, co se používají na nerez, na ty už kartuše stačí.
Pokud chci svařovat tak elektrocentrála a svářečka nebo nějakej all in 1 agregát.
Nebo
Aku nářadí vydlabat starej kus.
Zabetonovat chemickou kotvou z kartuše.
Pokud chci bejt in tak se to zalejvalo rozehřátou tekutou sírou a je to opravdu navěky .
Nejspíš nehrozí vzniknutí dutiny kde následně bude voda a mráz to bude trhat.
I teď tu ty kotvy co tu mám drží (od průměru 10mm až 25mm) teče na ně voda, mráz, led a drží a drží .
Brod239 zase nemá vyplněno odkud je a pustina je prakticky půl ČR tak nikdo z okolí neví jestli může pomoct.
Editoval Juggernault (01-11-2022 20:34:46)