SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
na 100metrů prodlužce s invertorem jsem dokázal jakž takž svařovat s rutilkama 6013, s bazikama OK 48(7018), ale jakmile jsem dal SUPRY 6012, tak oblouk nedržel vůbec, svar jako kusy nalepených shluků, elektroda ani neodhořívala, ale hořela jako nějaká plazma.
Zkoušel jsem prohodit poly, různé proudy, oblouk z elektrody nešel ani na místa, kam směřovala, ale i do strany a tak...zkoušel jsem různé vzdálenosti elektrody...
Je možné, že je na vině příliš malé napětí pro tento typ elektrody, vzhledem k tak dlouhému prodlužováku?
Tak ji zkus bez prodlužky a nastav proud a polaritu podle údajů na krabici. A raději s Lastonem, než s tím jednopeklem.
Ještě to zkusím jak píšeš Famatere, ještě bych dodal, že ty supry 6012 co nešly, byly starý asi tak 3 roky a měly trochu jinou barvu obalu než supry 6012 co jsem koupil před týdnem. Ty co jsem koupil před týdnem fungovaly přijatelně, ty 3 roky starý dělaly co popisuju v otázce. Že by vhlkost? Ale všechny elektrody skladuju na stejným místě.
.... ale každá elektroda je jinak citlivá na vlhkost...
Jirinek napsal(a):
na 100metrů prodlužce s invertorem jsem dokázal jakž takž svařovat s rutilkama 6013, s bazikama OK 48(7018), ale jakmile jsem dal SUPRY 6012, tak oblouk nedržel vůbec, svar jako kusy nalepených shluků, elektroda ani neodhořívala, ale hořela jako nějaká plazma.
Zkoušel jsem prohodit poly, různé proudy, oblouk z elektrody nešel ani na místa, kam směřovala, ale i do strany a tak...zkoušel jsem různé vzdálenosti elektrody...
Je možné, že je na vině příliš malé napětí pro tento typ elektrody, vzhledem k tak dlouhému prodlužováku?
Jaký prumer elektrody si skoušel ? 100m prodlužka je moc na 230V ...
průměr Supry 6012 byl 2.5mm, ale 7018 a rutilky 6013 stejného průměru fungovaly
Editoval Jirinek (18-09-2022 17:26:36)
Prodlužka 100 m není na 230 V moc pokud:
a) je to alespoň průřez 2,5
b) nechcete zázrak od invertoru pod 10 tis.
atishajn napsal(a):
Jirinek napsal(a):
Je možné, že je na vině příliš malé napětí pro tento typ elektrody, vzhledem k tak dlouhému prodlužováku?Jaký prumer elektrody si skoušel ? 100m prodlužka je moc na 230V ...
Co jsem našel, tak se jedná o rutilovou elektrodu, tedy střídavý proud nebo - pol u stejnosměrného. Proud uvádějí 70-100A a to nevím jestli to vytáhnete i na prodlužce 100m. Možná ten spodní rozsaj, ale 100A nevím nevím.
Někdy je to jak začarovaný,taky jsem posledně vyhodil 3 funglnový krabice OK 48 protože z nich opadával obal-něco bylo opadaný už v krabicích,ale něco se vybrat dalo,bohužel ty vybraný opadávaly během svařovacího procesu a pokusu o přesušení v sušičce.Jestli najdu paragon vytáhnu je ze sudu se šrotem a půjdu je do Ferocentra někomu hodit na palec u nohy.
Asi to skladují i v obchodech a skladech v nevhodných podmínkách. Nemusí to být zrovna venku, ale když někde mají nevytápěné sklady a přes zimní období to tam leží delší dobu, tak to po čase chytne vlhkost vždy. Proto pro použití pár elektrod bych spíše sáhnul po vakuovém balení elektrod, i když je dražší.
JardaK napsal(a):
Prodlužka 100 m není na 230 V moc pokud:
a) je to alespoň průřez 2,5
b) nechcete zázrak od invertoru pod 10 tis.atishajn napsal(a):
Jirinek napsal(a):
Je možné, že je na vině příliš malé napětí pro tento typ elektrody, vzhledem k tak dlouhému prodlužováku?Jaký prumer elektrody si skoušel ? 100m prodlužka je moc na 230V ...
a) Prodlužka je průřez 2.5mm²
b) zázrak jsem nechttěl, ale elektroda lepila, bud byla jak žvejkačka nebo zase doslova odhořívala barevným obloukem
Označení elektrod 6012 je celuozova.Proto se chová jak popisuješ.
Specifikace AWS je zavadejici. Dle oznaceni E 38 0 RC 11 se jedna o rutil-celulozovou elektrodu.
Ládes napsal(a):
Někdy je to jak začarovaný,taky jsem posledně vyhodil 3 funglnový krabice OK 48 protože z nich opadával obal-něco bylo opadaný už v krabicích,ale něco se vybrat dalo,bohužel ty vybraný opadávaly během svařovacího procesu a pokusu o přesušení v sušičce.Jestli najdu paragon vytáhnu je ze sudu se šrotem a půjdu je do Ferocentra někomu hodit na palec u nohy.
Tak ono asi udělat správné složení obalu, aby to odpovídalo elektrodám daného druhu a ještě levně, aby na tom výrobce neprodělal gatě a současně to bylo prodejné a ještě s takovým malým detailem, aby obal na těch svařovacích drátech a v běžně vlhkém prostředí nějaký rok držel se občas nepovede.
Ale ESAB elektrody zrovna moc levné nejsou.
Radim napsal(a):
Ládes napsal(a):
Tak ono asi udělat správné složení obalu, aby to odpovídalo elektrodám daného druhu a ještě levně, aby na tom výrobce neprodělal gatě a současně to bylo prodejné a ještě s takovým malým detailem, aby obal na těch svařovacích drátech a v běžně vlhkém prostředí nějaký rok držel se občas nepovede.
že jo co bych Za těch několik stovek za balík z kapsy vytažených chtěl....vždyť to ma tak krásnou žlutou krabici a je to zatavený v igelitu.....Jó aby to svařovalo?Jó tak to se pane nezloběj,to asi nepůjde to je moc požadavků najednou.Holt málo rejže v obalu.....Zvláštní že Kjellberg,Elga Bohler Lincoln i Jasenice to umí.Možná ale výrobci křivdím jen to z Číny do Evropy přijelo na vibrační desce.Není to žádná trága kvůli které bych se věšel,tak to beru jako vše s humorem(to ale neznamená že by mně to nesralo)
Tak jsem o vikendu taky konecne Supry vyzkousel a nevim. Na krabici je napsano 70-90A, ale az na 110A rozumne horely (i kdyz na svaru bylo videt, ze uz je to moc). Ale je fakt, ze jsem nezkousel preprout na celulozove, treba by to pomohlo (polaritu jsem mel dobre, alespon podle krabice). TransPocket, takze hodnotam proudu verim, navic Spezialy jely normalne kolem 80A.
Stránky: 1