SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
S bazickou elektrodou nemám problém dělat krásné svary při svařování koutového svaru směrem nahoru-cik cak(to užívám svařovací invertor a eletrody 7018.
Ale s použitím rutilové elektrody (to dělám s trafosvářečkou) nejsem schopen udělat krásný Koutový PF svar směrem nahoru, elektrodou pohybuju cik cak, svarová lázeň jakoby teče dolů a vůbec nechce na stěnách svařence držet, jedná se o plechy silné cca 8mm. Jinak ve svarech jako PA nebo PB problém s touto trafosvářečkou nemám, elektrody užívám ty samé.
Editoval Jirinek (17-07-2022 14:08:38)
To je tím, že rutilové elektrody nejsou na tuto polohu svařování vhodné.
Navíc na tak hrubý materiál bych rutilky vůbec nepoužíval. Rutilky tak do 3mm plus mínus.
Jirinek: uz jsem to tu taky resil http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=3263
Postavit kouťák rovnou svisle a neumět svařovat s rutilkou je nesmysl. Je potřeba patřičný "grif" dostat do ruky a hlavně do hlavy. Už jsem to tu v různých zdejších diskuzích na dané téma popsal. Při učení je potřeba ten kouťák postupně "zvedat", třeba po 15 stupních a každou tu polohu dobře zvládnout. Po pár hodinách cvičení se zvládne i svislý kouťák docela dobře. Výhodou rutilek je, že je dobře vidět přímo do lázně, protože se struska nikdy nehromadí. Účelem je pochopit kolik proudu je pro danou polohu potřeba a jak dlouho počkat na stěnách. To nejhorší, co může nezkušený svářeč udělat, je natahování oblouku. Ten se rychle rozšíří a už se nedá ovládat, po stranách sváru vzniknou hluboké zápaly a svarový kov i struska se přehřejí a zatečou skutečně všude. Takže oblouk dlouhý maximálně tolik, kolik je průměr jádra elektrody a cvičit a cvičit.
Přiznám se , že jsem do rutilek nepronikl . Vyvařil jsem jich vícero balíků , ale měl jsem kliku , že to byly svary do betonu , tak to bylo šumák . Takhle , ještě mám rutilky z 60sátých let , opravdu ESAB , ale to je jiná pohádka . S Vambereckými jsem vždy prohrál . Nemohl bych to ukazovat . Jo ty ESABy , to má absolutně černou strusku , jede to s minimálním proudem , bez závaru a po dosváření struska sama odpadne . Inu pohádka ..... A to od těch let absolutně nesušené ... Mladíci je nejspíš vyhodí do šrotu , nebo nechají na baráku až nebudu .
Stránky: 1