SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Charon napsal(a):
Juraj.A: máš dobrou připomínku. Plynu je mi líto a asi bych to dodělával a upravoval mechaniku hořáku o tlačítko. Stejně jako teď dodělávám k kotoučové brusce napájení LED osvětlení na místo dvou baterek co tam dává "čuně" výrobce.
A co to HF, taky dodělat?
K tomu HF zapaľovaniu z mojej strany len toľko, že jednak Tig-om zváram skôr výnimočne a po druhé zváračku s HF zapaľovaním som nemal možnosť vyskúšať, tak mi to až tak nechýba. To skôr ten ventil, čo musí človek ovládať druhou rukou, ktorú občas potrebuje na pridržanie niečoho iného. Mám už viac ako rok kúpený Euro konektor, aj ovládaciu elektroniku a aj solenoidový ventil, len mi chýba čas na zabudovanie do zváračky a potom samozrejme Tig horák s Eurokonektorom. Ale raz sa k tomu snáď dostanem.
Jako jednoduchá verze by šlo pouštění plynu udělat stejně jako u GUDE a podobných levných CO2 svářeček. Přímo v držadle je zabudovaný mechanický ventil který se zmáčknutím spustí a při pokračování zmáčknutí se zapne proud a posun drátu. U Lidl TIGu by stačila jen ta spoušt spřažená s mechanickým ventilem. U CO2 to fungovalo bez problému a nevyžadovalo solenoid a řídící elektroniku.
Editoval Charon (16-07-2022 21:58:23)
Charon napsal(a):
Jako jednoduchá verze by šlo pouštění plynu udělat stejně jako u GUDE a podobných levných CO2 svářeček. Přímo v držadle je zabudovaný mechanický ventyl který se zmáčknutím spustí a při pokračování zmáčknutí se zapne proud a posun drátu. U Lidl TIGu by stačila jen ta spoušt spřažená s mechanickým ventylem. U CO2 to fungovalo bez problému a nevyžadovalo solenoid a řídící elektroniku.
Aj to je riešenie a podstatne jednoduchšie, ako som popisoval ja.
Cca 2 roky nazpet jsem chtel zabudovat ventil do Kitin 150. Ale protoze se to tam udajne nevejde, tak jsem se na to vyprdnul. Kdyz jsem si pak poridil invertor s ventilem a ovladanim na horaku, tak to byl neuveritelnej rozdil...prestoze to nema HF. HF bych nekdy dost ocenil, ale jeste vic bych ocenil ovladani proudu pedalem...ktery taky nemam.
Zrovna nedávno zde někdo kupoval pedál a ukazoval jeho vnitřek. Jednoduchý, v podstatě potenciometr. Celá věda je v mechanice, lehce napodobitelné. Pomalu bych řekl, že by šlo použít pedál k šicímu stroji. Bohužel pokud na to není svářečka uzpůsobená nebo nemá ovládání proudu potenciometrem, tak se to těžko dobastlí. V tom je procesor potvora.
Editoval Charon (16-07-2022 22:05:32)
Charon napsal(a):
Bohužel pokud na to není svářečka uzpůsobená nebo nemá ovládání proudu potenciometrem, tak se to těžko dobastlí. V tom je procesor potvora.
Hmm, tak mě napadá, pokud svářečka reaguje na "čudlík" proudu i během vaření, tak by stačilo na svářečku přichytit servo, které s tím podle pedálu bude točit, a jestli od číňana, tak i celkem levně (napadá mě do pedálu potenciometr, Arduino nano (coby převodník analog to PWM pro servo), nějaká ta baterka), to by mělo vyjít do dvou stovek...
Pokud by tam byl poták, tak stačí vytáhnout 2, max 3 dráty a místo interního připojit ten v pedálu.
Podla toho videa je tam enkoder
Tomu rozumím a také tam enkoder vidim. Původně jsem reagoval na povzdechnutí davidma, že by rád pedál na svojí svářečku kterou má dva roky. A ta nebude z Lidlu.
U té z Lidlu jde o klasiku enkoderu, otáčením volím, zmáčknutím potvrdím. Pro pedál by se musela dodržet logika výběru a zadávání hodnot a to je už na procesor v pedálu a stejně by tam bylo omezení na používání. Pro to jsem psal, procesor ve svářečce je průšvih. Ale možná, že je na desce nebo na těle svářečky vyveden konektor pro řízení, třeba I2C, RS232 či něco jiného. Já bych to minimálně na desku dal.
Editoval Charon (17-07-2022 20:22:46)
Stránky: 1 2