SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Právě ten kolotočářský reostat mě inspiroval. jak jsem kdysi koukal, jak se to zapíná a jak ze začátku ta voda bublá či to tam dokonce jiskří. A potom dnešní konvice, tenký krátký "drátek" topného tělesa a přitom výkon 2300 watt. Ale evidentně to v té vodě vydrží , těch svých celkových 200 - 400 hodin, než se po záruční době dvou let ta spirála přepálí.
Jako trochu slabé místo se mně jeví ta dvojlinka, dlouhodobě víc než 40 - 50 ampér asi nevydrží. Bohužel ale je to spotřební zboží, 6 kousků dvojlinky nebo kábelu metr až metr a půl dlouhého se na nic moc jiného doma nevyužije, dvojlinka 2,5 je asi nejlevnější možnost, jak to připojit.
Jiné dostatečně levné vysokovýkonné topné těleso mě nenapadá. Maximálně snad nějaká šestimetrová ocelová tyčka, třeba výztuhy do betonu patřičného průměru, aby to mělo příslušný odpor. Ohnout do U, konce k sobě na 10 centimetrů a připojit k vinutí trafa.
Napadá mě ale, jestli by se taky dostatečně dobře nevyzkoušelo, kdyby ten topný odpor byl jen jeden a připojoval by se k vinutím postupně. Ale nemám zkušenosti s třífázovými trafy, tak nevím, jestli to je možné takhle vyzkoušet.
Já si ale myslím, že není potřeba měřit na sek vinutí. To, že by bylo přerušené je nepravdepodobné. Mezizávitový zkrat by se projevil dost "bouřlivě". Takže bych hledal na primáru. V každé poloze přepínače by měly být proudy ve všech třech fázích stejné. Našel bych si místo pro klešťák na přívodu k přepínači a v každé poloze přepínače bych změřil proud v každé fázi. Pokud budou stejné v každé poloze přepínače Stejné ve všech fázích, ale v různých pokohách budou tyto proudy různé, trafo i přepínač bych vyloučil. Doufám, že to je k pochopení.
Co se týká diod, je to složitější. Musela by se kontrolovat každá dioda zvlášť. Na straně kablíku odpojit a měřit. Vadnou bych se pokusil nalisovat, ale předem namazat (i díru) "stříbrnou" teplovodivou pastou.
Radime, je mi to jasné. Všechno je to o dostatečném chlazení. A to voda zvládá velmi dobře. Navíc zaručuje maximální teplotu chladiče 100 stupňů Celsia. Pro spirálu je 100 stupňů pohodová teplota a není důvod aby přehořela.
Editoval Charon (13-05-2022 13:33:47)
To, že bude spirála chlazena vodou neznamená, že by se nepřehřála a neshořela. Všechno záleží na hustotě tepelného toku. Při hodně vysokém tepelném toku se vytvoří na povrchu parní "blána". Pálil jsem kyslíko benzinovým plamenem pod vodou larseny. Hořák hořel, železo se dalo ohřát tak, že se dalo pálit plamenem.
Opakuji, nevidím důvod pro takový experiment.
Editoval Famater (13-05-2022 19:27:46)
Tak test by to byl určitě proveditelnej a pokud si člověk dá pozor neřekl bych, že hrozí nějaký zásadní nebezpečí. S chováním vadných traf nemám moc zkušeností. Pokud sem ale provedl test, jak tady radil VašekP, kdy sem zapojil na jednotlivý výstupy trafa žárovky, kde sem měl zátěž 3x 145W a všechny svítily stejně není to dostatečnej test trafa? Kdy sem se dostal na 36V a 20A. Nebo se nějaká vada může projevit až s vyšší zátěží? Že by bylo trafo někde napálený a až s vyšším proudem šlo do "zkratu"?
Myslím, že ne. Trafo bude nejspíš v pořádku. Pak tedy proměřit diody.
To jsem zvědav, jak to dopadne.
Usměrňovač by zřejmě měl jít proměřit vcelku, pokud bude zdroj proudu několik desítek ampér při napětí tak 5 voltů. Předpokládám totiž, že závěrné napětí není nikde proražené, jinak by usměrňovač trafo na některé půlvlně zkratoval a bylo by to poznat.
Stejným proudem by se proměřily všechny vodivé cesty, na kterých by mělo být zhruba stejné saturační napětí, řekl bych v rozmezí 100 milivolt. Kde bude vyšší saturační napětí, bude poškozena nejméně jedna dioda z těch čtyř. Nebo tam bude špatný kontakt.
Editoval Radim (14-05-2022 17:23:50)
Je někde fotka toho usměrnovače? Nešly by diody odpojit bez vyndavání z usmernovače a proměřit je postupně?
Tak včera sem vyzkoušel jinej hořák a chování stejný, takže tím to není. Asi to holt risknu a objednám ten usměrňovač.
Nedestruktivně se usměrňovač rozpojit nedá, sou vždycky 3 diody přibodovaný na plechovej kroužek, takže by to znamenalo ustřižení vývodu a není dost dlouhej pro případný znovu přibodování, to bych musel řešit nějakým prodloužením vývodu, případně nechat vypálit kroužky s delší ploškou na přibodování.
Jasně, ale takhle proměřím vždycky tři paralelně zapojený diody a ne jednotlivý diody, to bych už musel stříhat vývod.
Já to vidím tak že pokud budete kupovat nový můstek, tak ten starý nejspíš vyhodíte. Z jedný strany je dioda zalisovaná do chladiče, tam s tím pokud možno nehýbat. Druhá strana je bud pájená, nebo se dá pájet. Tam lze diody odpojit nebo i stříhnout a napájet zpátky. Problém vznikne po odhalení vadné diody, ta se bude muset vylisovat a dát misto ní nová která nebude mít stejné parametry jako zbývající dvě. Tak se budou muset vyměnit i ty. Ale chladič je kus hliníkového plechu a nic nebrání jeho výrobě nebo zalisování diody do nově vyvrtané díry vedle díry původní. Pokud i to nepůjde, tak dát diody naplacato a přítáhnout hliníkovým či měděným třmenem.
Jaké označení mají originál diody, co je na nich napsané?
Ještě mě napadlo, nový diody zalisovat do nových kusů plechu a pak ten plech přišroubovat k chladiči.
Editoval Charon (16-05-2022 18:32:33)
Mně ten můstek připadá jako ne zalisovaný, ale sešroubovaný.
v #17 je forka svářečky. Je jasné, že jsou diody zalisovány. Dokonce je tam ještě rezerva na 1 diodu.
Radim píše že mostík je zosrobovani a Famater že diódy sú za lisované obaja máte pravdu
Nechcem byť zlý ale za ten mesiac čo sa to tu rieši by to bolo už 2x opravené
Editoval sttefo86 (17-05-2022 16:41:08)
Tak já usuzuji jen podle fotky, co zveřejnil atishajn na příspěvku 135. Jestli to je v reálu jinak, tak prostě to je jinak.
sttefo86 napsal(a):
Nechcem byť zlý ale za ten mesiac čo sa to tu rieši by to bolo už 2x opravené
No tak kdybych měl na práci jenom to, tak možná.
Já se domnívám, že pokud byl diodový blok dobře změřen, že jeho výměna nepomůže. Je vysoce nepravděpodobné, že odejde jedna dioda v paralelní kombinaci a ostatní budou dlouhodobě fungovat a postupně neodejdou přetížením. Je to divná závada, kterou by chtělo vidět zblízka. V minulosti jsem se s podobnými problémy setkal a na vině (mimo prokazatelně vadných diod) byl nespolehlivý posuv, špatná dodávka ochranného plynu na hubici a také vyhřátý spoj jednoho fázového vodiče na přívodu do zásuvky.
Editoval VašekP (20-05-2022 14:12:48)
Ještě k trafu. Podle fotografie svářečky jsou odbočky vyvedeny z vinutí smyčkami. Ty budou na konci nejspíš ustřižené. Jak je vidět jsou lakované dráty smotané a vložené do svorky přepínače. Jsou ale opravdu dobře odizolované?
Plně souhlasím s Vaškem, že je potřeba vidět, slyšet a citit a něco si přímo změřit. Jinak to jsou jen dohady a ev. rady jsou jen náměty.
Jo, dráty sou od laku očištěný.
Právě, bohužel nikoho kdo by rozuměl svářečkám neznám, nezbyde mě teda než to hodit do Kühtreiberu a doufat, že se tam stále najde servisák, kterej jenom nemění díly, ale hledá kde je chyba.
Však to přece nemusíte dávat přímo do Kuhtreiberu ne? Nějaký šikovný elektrikář nebo nějaký opravář elektrotechniky by to možná uměl opravit, ne? Do brna to nemáte asi tak daleko, ne? Pan Štěpánek by to neuměl dát dohromady? Nevím kde přesně bydlí, ale myslím někde u Brna. Sice na něho nadávají že je drahý, ale opravuje i starší typy svářeček.
Editoval varok (19-05-2022 19:41:14)
Tak kdyby tam někde měl být špatný kontakt, tak pokud není rovnou opálený, tak při těch proudech by to mohlo být vidět. Mohlo by to zajiskřit nebo se z toho slabě zakouřit. Možná by pomohlo svářečku úplně odkrytovat a jeden by zkoušel svařovat a druhý by pozoroval svářečku, jestli tam něco není vidět.
Tak na diagnostiku odbockovej mašiny netreba nejaké zázračné prístroje stačí jeden ampérmeter, jeden multimeter, základné znalosti z elektriky (by som povedal že dotyčný ani nemusí vedieť zvárať ale ak vie tak je to plus) a cca hodina času.
Radime, to si myslím také, ty spoje by byly vyhřáté. Ale co jiného v té svářečce ještě je? Co se týká paralelně zapojených diod, pokud jedna ze tří se přeruší, tak by při menším zatížení mohly vydržet.
Pokud by uvedené problémy se svářečkou projevovaly tak, jak by mohlo vyplynout z úvodního příspěvku, že musí přidat napětí, tak se závada musí projevovat snížením napětí na hubici. Protože by se mělo jednat o dost tvrdý zdroj napětí, tak by se musel dát pokles na hubici změřit. pak postupovat směrem ke zdroji. Případně až na jednotlivé fáze před usměrňovačem, případně na prim. straně, možná až do rozvaděče. S multimetrem a jedním pomocníkem by to neměl být problém.