SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nezdají se mě průtoky. Já bych měl při 100A DC hořák studený. Teď nebudu nějaký čas doma. Až se vrátím budu a svářet AL tak zkusím vzít na hořák termokameru jestli si na to vzpomenu.
Řekl bych, že je taky možné místo chladiče použít třeba 50 litrový barel vody. Použít trochu silnější čerpadlo, aby přes hořák netlačilo 0,7 litru za minutu, ale třeba 2 - 3 litry za minutu, aby dobře chladila i teplejší voda a vodu nechat bez chladiče jen cirkulovat. Než se 50 litrů vody v barelu ohřeje na teplotu 40 - 45 st C, kdy by už hořák neuchladilo na teplotu 50 st C, bude tak po hodině až dvou hodinách nepřetržitého svařování hořákem. Pro kutilské použití by to mohlo stačit. Ráno svařovat hodinu, dvě a potom počkat do odpoledně, kdy ta voda v barelu vychladne a může se svařovat znova.
Případně by se na barel mohl použít recept, kterým jsme kdysi za mlada chladili pivo v naraženém sudu, z vnějšku deka navlhčovaná vodou.
Nevím jak u hořáku TIG, ale v podstatě stejný princip jsme používali v jedné firmě na chlazení bodové svářečky. Takový ten plastový barel 1000L, v tom hozené ponorné čerpalo. Taky se šéfům a některým chytrákům zdálo že to stačí. V zimě ano, ale v létě to na 8 hodin bodování opravdu nestačilo. Podle mě to bude u TIG stejné. A 50L barel bych dal kovový ven na střechu. Dolů by to teklo samospádem a čerpadlo by to hnalo jen nahoru zpět do barelu. Ten by venku vychladnul.
Editoval varok (15-01-2022 17:40:04)
Radime, to je vsetko pekne s tym barelom vody, ale ja potrebujem postavit male a prenosne vodne chladenie velkosti aku ma Kitin 1500 HF.. To znamena ze tam budem mat tak maximalne liter vody. Chodim obcas zvarat kamosovi kurenarcinu po suterenoch a podobnych priestoroch, a veru nemam chut vlacit vahu navyse.. a hlavne tam chcem mat pri zvarani ticho, a nechcem pocuvat nejake naozaj vykonne cerpadlo.. Ono totiz so vzduchom chladenym horakom som zvaril 2 - 3 trubky o priemere asi 80mm a mohol som pol hodinu cakat kym sa mi zase vychladi horak aby som ho udrzal v ruke.. veru nic moc ked je prace nad hlavu a vsetci sa ponahlaju..
Editoval vyrobca (15-01-2022 18:27:46)
Nedaly by se použít i ty peltierovy články? I když jednu stranu bude potřeba chladit, ale dalo by se to potom vyrobit malé.
Co máte proti chladiči?, krásnej hliníkovej chladič, na který se dá přímo přišroubovat ventilátor 120 x 120 mm, se dá koupit za 370 Kč a rozhodně zabere míň místa než barel vody, (která už dnes taky není zadarmo, pokud se nepoužije dešťová).
Až to budu mít v kupě, tak napíšu zkušenosti, teď vyrábím pedál, s tím se taky pochlubím.
Daj link na taky chladic.. hned ho pojdem kupit. Ja som tu chladic nepouzil kvoli tomu, ze sice mam dva chladice, zle tie su pre mna velke a maju na zlu stranu vyvedene otvory.. a nechcelo sa mi na pokusne vyskusanie cerpadla babrat este s chladicom. Ventilatory 120x120 mam hned dva kusy na 230V. Vo vodnom chladeni ktore potrebujem postavit samozrejme s chladicom pocitam.
Nasiel som taky chladic na aliexpresse... https://lnk.sk/hsb7 keby to bolo niekde blizsie, bolo by fajn, lebo z ciny to pride tak za mesiac.. mozno.. a este lacnejsi ten isty chladic https://lnk.sk/nug7 s naozaj neodolatelnou cenou..
Editoval vyrobca (16-01-2022 09:48:43)
vyrobca napsal(a):
Radime, to je vsetko pekne s tym barelom vody, ale ja potrebujem postavit male a prenosne vodne chladenie velkosti aku ma Kitin 1500 HF.. To znamena ze tam budem mat tak maximalne liter vody. .
Tak to jo. Ale chladič, který uchladí vodu 50 st c na teplotu tak 30 st C a přitom s chladicím výkonem 800 - 1000 W taky nebude nijak zvlášť malý. Zapomeň na litr vody v systému, litrů to bude minimálně několik, zapomeň na ticho, protože aby to nebylo příliš velké, bude třeba ventilátor, který by to ofukoval.
Těch chladičů z Alexpresu budeš potřebovat minimálně 5, spíš asi tak pro trvalou práci k 10, aby to uchladily.
Varoku, Peltier s týmto výkonom by bol nezmyselne veľký a tepla by vznikalo dvojnásobné množstvo. Jak to bolo s tými chytrákmi a kubíkom vody?
Radime, 5 tých chladičov by malo stačiť s prehľadom, ono by to zas také veľké potom nebolo.
Editoval jean (16-01-2022 09:27:50)
Radime, tak nasiel som este v Alze chladic v este prijatelnej cene na dva 120 mm ventilatory.. https://www.alza.sk/corsair-xr5-240-d5714559.htm
Kedze mam dva tiche Sunony, tak by sa to este dalo prezut. Ked sa pozries na obrazok ako ta voda cura z horaku do nadrzky, (prispevok c. 75) tak je asi jasne ze sa v chladici nejako zvlast rychlo nebude pohybovat.. malo by to v pohode uchladit.. Ja sa skor zacinam bat, ze ten motor na cerpadle mi bude zohrievat vodu pred vstupom do horaku.. No a s tym litrom vody to myslim uplne vazne.. naozaj nechcem vlacit po suterenoch vahu navyse ktoru nepotrebujem. Pokial tu vodu dokaze chladic dostatocne schladit, moze jej tam byt minimalne mnozstvo.
Editoval vyrobca (16-01-2022 09:29:15)
Vyrobca, problém týchto chladičov je, že k nim nie sú žiadne údaje, len slub výrobcu, že to bude stačiť. Chcelo by to uviesť aspoň výkon pri nejakom tepelnom spáde. Osobne si myslím, že by to stačiť malo, lebo to má rozmery chladiča na motorke, tam sa chladia jednotky kW. Ale liter vody je málo, to chce pritlačiť. Niečo v tom systéme musí obiehať.
Editoval jean (16-01-2022 09:31:58)
Pozri Jean, niekto to vyskusat musi... ked budem prvy a nebude to fungovat, ostatni sa poucia z mojich chyb.. tieto chladice by mali vydrzat maximalny tlak jedneho baru.. takze pri vystupe z horaku by to malo byt v pohode.. a s tym mnozstvom vody... myslim ze aj liter vody vo funkcnom systeme je az moc.. :-D
Editoval vyrobca (16-01-2022 09:41:16)
Ide o to, že jak píšeš, neznesie to tlak, potrebuješ odvádzať kolko, 1-2kW tepelneho výkonu, viac? To zn. že musíš mať veľký objem pretečenej kvapaliny a ak budeš mať málo vody, tak bude musieť byť rýchlo ochladzovaná, inak ti bude obiehať v systéme voda s malým tepelným spádom. To zas nemôže záležať, či to bude mať o 2 kilá viac, ne?
Pozri na tento odkaz https://weldingdirect.com/ntwaco2ga.html majú v systéme 9 litrov vody a chladič jak kráva pre 1,7kW...
Editoval jean (16-01-2022 09:49:48)
jean, pozri sa na fotku v prispevku 75 ako slabo tam ta voda tecie.. myslim ze ked to potecie v tom chladici, tak to musi ventilator v pohode uchladit.. a podotykam ze ked to preleti cez ten chladic, tak ten da tej vode tiez nejaky odpor a voda potecie este trochu pomalsie.. ono zase velke objemy vody nepretecu cez horak s tymi malickymi hadickami co tam montuju..
Tak z tých údajov to vychádza cca na 750W odvedeného tepla. Na to budú stačiť dva tie alza chladiče a 4 ventilátory. Chladiče zapoj paralelne, aby sa nezvyšoval tlakový spád. To nebude zas tak veľká krabica. Ale dva chladiče sú 3 deci vody, čerpadlo potrebuje tiež svoje a musíš mať niečo aj v hadičkách. A potrebuješ aspoň malú expanzku, aby ti to nechytilo luft. To mi nijako nevychádza na liter vody.
Editoval jean (16-01-2022 10:15:09)
Jean: Nemyslel jsem chladit vodu přímo tím peltierem. Ale voda by protékala normaálně nějakým chladičem, a až ten chladič potom ochlazovat peltierem. Nějaké mám doma, ale jen kostičky asi 50x50mm.
Jinak ten chladící okruh od vyrobca, tak ty tam neplánuješ nějakou vyrovnávací nádobku? Jestli má chladič objem řekněme litr, něco je v hadičkách a když dá ještě třeba 1L nádobku, tak už má zhruba 2,5- 3L kapaliny, ne?
Vypadá to, že hořák má odpor (hydraulický) jako ten, který jsem měřil a uvedl v grafu v #59. Při průtoku 0,7l/h by měl být při 100A hořák chladný. Nejspíš čínané trochu zjednodušili provedení v hlavě hořáku. Zmenšili podíl tepla odvedeného vodou. Teplotu vody v plechovce po pokusu jsi změřil?
Jean, jak jsi přišel na 750W?
Famater, o stranu skôr píše výrobca prietok 0,7 litra za minutu a ohrev z 30 na 45°C. Esli se nepletu, tak by to malo byť +-750W. Varok a teplo z tých peltierov odvedieš jak?
Editoval jean (16-01-2022 10:53:11)
vyrobca napsal(a):
Radime, tak nasiel som este v Alze chladic v este prijatelnej cene na dva 120 mm ventilatory.. https://www.alza.sk/corsair-xr5-240-d5714559.htm
.....
Nechci ti kazit radost, ale ty chladiče asi nebudou vhodný. Alza žádný parametry neudává, ale tady něco je: https://www.mironet.cz/ekwb-ekcoolstrea … +dp265582/
Je to sice jinej výrobce, ale řekl bych, že to bude plus mínus stejný. Udávanej tlak 1 bar. Vzhledem k tomu, že profi jednotky dodávají řádově 3x větší tlak, bojím bojím, že tohle použít nepůjde.
Což třeba tohle, na tlak to bude určitě vyhovovat.... https://www.tuningshop.cz/chladic-oleje … an8-cerny/
Editoval pafik1605 (16-01-2022 11:30:04)
Jean: No ventilátorem.
varok napsal(a):
Jean: No ventilátorem.
Varoku, kam jde ten kouř?
já jsem to četl jinak: za 25min (sváření?) se voda ohřála na 30°C a čerpadlo na 45°C.
Trochu úvaha:
Pokud předpokládám, že výkon chlazení hořáku je 300W(proud 100A), pak se bude při průtoku 0,7l/min vracet z hořáku vody o cca 15K teplejší. Potom po cca 6ti násobné výměně vody v nádržce 2l dosáhne voda taplotu 50°C. T.j. cca za 10min. Binzel předepisuje teplotu vody max. 50°C.
Vím, že výrobcovi nejde o nějaké výpočty, ale zjistit, jestli to bude v praxi vyhovovat. Teplota hořáku 40-50°C by v rukavicích nedělala problém,
Ještě k čerpadlu. U oběhových čerpadel by měl být minimální průtok 10% průtoku jmenovitého. Toto není v tomto případě splněno. Proto se většina energie přeměňuje v čerpadle na teplo a ne na čerpací práci, t.j. na vlastní "pohon" vody. To jen poznámka k ohřívání vody čerpadlem. Protože čerpadlo jistě nepoběží 2500hod za rok, jako v případě určení čerpadla, tak se na to může výrobca vykašlat.
Pro porovnání. Já mám v chlazení použit výměník topení ze škody rapid (starý rapid stál v auto kelly 100,-Kč) na něm dva Sunony 120mm. Ohřátou vodu z hořáku vedu nejdříve přes výměník do nádržky cca 5l. Ventilátory spínám při 35°C. Když svářím Al nejčastěji proudy 120-160A tak když začnou větráky chladit a dokud větráky běží, je také zapnuto čerpadlo. Teplotu neměřím. Průtok je 1,1l/min. Při DC vodnika nepoužívám.
Famater, presne ako pises. Nepotrebujem nejake vypocty, ja potrebujem v praxi pozvarat na mieste napriklad 10 trubiek a ist prec.. nepotrebujem s tym zvarat 8 hodin v kuse.. keby ten horak zacal byt v rukaviciach horuci, tak ho necham vychladit 3 minuty vodou a zvaram dalej.. To s tym motorom cerpadla napadlo aj mna, ze pri tom prietoku co tam je pri chladeni horaku sa ten motor nestiha s pretecenou vodou dochladit.. nejako to uz prehltnem.. Osobne planujem mat tie ventilatory v kuse zapnute, nech to chladi vodu hned ako sa zacne trochu zohrievat. Su tiche ze ich nie je vobec pocut.
Inak mal som tu teraz na dielni kamosa, a ten mi povedal k tomu chladeniu.. Kup si este jeden horak chladeny vzduchom, a ked sa ti jeden zohreje, tak ho len vymenis... :-D dobra rada nad zlato.. :-D
edit: Pafik - ten radiator bude poveseny za horakom, nie pred nim, takze s tym pracovnym tlakom si nerobim nejake starosti..
Jean - ta voda tam naozaj tecie strasne pomaly, nemam dojem ze by to nestihal pre moje potreby schladit aj ten jeden kratky radiator..
Editoval vyrobca (16-01-2022 12:07:03)
Famater napsal(a):
Pro porovnání. Já mám v chlazení použit výměník topení ze škody rapid (starý rapid stál v auto kelly 100,-Kč) na
Nie len Ty .... od 2015 za cenu 5e/ks lezia hned za dverami uplne dva nove kusy.... po 6r pod bordelom a prachom...
Myslim ze vtedy ked som to bral to bolo oznacene Skoda 105/120 ma to kolko 20x35cm tusim ...
Staci dvihnut rit napojit a postavit ktomu ventilator alebo klimu
Editoval ihlan (16-01-2022 12:34:22)
Výroba, ale jak bylo vidět na fotce, opravdu to bude cca 0,7m/s. To sice není moc, ale na chlazení je malý teplotní spád na výměníku. Proto výměník vychází dost velký.