SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím. Potrebujem zvariť 150ks AL rámčekov 500x260mm z hlinikového L profilu 40x40x3. Skúšal som to zvárať TIGom, ale trvá to večnosť oproti MIGu. Tak som objednal zváračku MAGNUM MIG 211 Alu Synergia LCD plus horák MB15 so teflónovým boudenom a 1mm AlMg5 drát. Argón mám 4.6.
Chcem sa opýtať na koľko l/m mám nastaviť argón aby to zváralo bez nejakých vád, resp. začernaného zvaru.
Mám staršiu MIG-MAG mašinu ktorá zvláda hliník s pulzom, ale tam sommusel mať prietok plynu skoro na 20l/m aby ten zvar vyzeral ako tak pekne, plus celkom často sa mi zasekol drát v podávacích kolečkách a samozrejme ho strihlo, takže som musel zakaždým naťahovať nový drát a to omrzí po desiaty krát
Tak som sa rozhodoil kúpiť novú mašinu, viem že síce čína ale zaplatí sa za tie profily, takže pokiaľ bude fungovať dlhšie budem iba rád
Popipade nejaké postrehy na čo by som si mal dávať pozor, atď.
Ďakujem za prípadné odpovede.
Pri zvarani hlinika MIG-ovym strojom nemusis mat taky brutalny prietok ako pises.. ja som v pohode zvaral aj na 4L/min.. podla velkosti hubice by ti malo bohate stacit do tych 8L/min. No a pokial mas pri zvarani hlinika cierne zvary, skus zvar horakom pred sebou tlacit, a nie tahat za horakom. Uvidis ten rozdiel. Teflonovy bouden.. zbytocnost ktora sa ti zanesie hlinikovymi supinkami.. Ked ho nakoniec vyhodis, daj si tam normalny ocelovy bowden aky pouzivas pri zvarani s ocelovym drotom. Rozhodne sa ti tak rychlo nezanesie bordelom z hlinikoveho drotu. .
Veď aj ja som sa čudoval, že taký obrovský prietok plynu potrebuje zváračka. Keď zváram s TIGom tak mám nastavený argón na 8L/min a úplne v pohode, dofuk nechávam cca 5s aby vychladilo ihlu. Ale predsa je to iná technológia zvárania ako MIG. Horák v 80% stále pred sebou tlačím, som tak zvyknutý zvárať, ale tak či tak to robí tie čierne zvary. Urobím dnes pár foto keď budem v dielni. Ale je tiež pravda, že mám teflónový bouden a už má pár rokov, tak kto vie v akom stave je, keď píšeš že sa v ňom usadzuje bordel z hiníku, tak je celkom možné že práve kvoli tomu mi trhá drôt pri kolečkách.
Nová mašina mi príde v sete aj s horákom na oceľový drôt a doobjednal som druhý horák s tým teflonom, takže ho vôbec nemusím použiť. Ja som ho kúpil len preto, že predajca mi to navrhol, že pre AL a CU drôty sa používa teflónový.
Zváračka došla včera z Poľska. Balenie bolo super, nič sa po ceste nerozbilo. Všetko fungovalo hneď na prvý krát, absolútne jednoduché ovládanie. Mám pocit, že už dnes s tým môže zvárať aj decko
Argón 4.6 nastavený na 10L/min. pri 8L/min boli zvary totálne čierne a ako pórovité, drôt 1mm AlMg5 a horák MB15 4m s teflónovým boudenom. Zváraný materiál je hliníkové elko 40x40x3. Zváračku som nastavil na 3,5mm materiál s tým, že som ešte pridal cca z 18V na 21V a 150A.
Pridávam odkaz na pár foto...
https://1drv.ms/a/s!AvfNvl9XW0b1gZJwJZUbE86SjBgzBA
OT: Pokiaľ by niekto potreboval mám na predaj drôt Alu 3.2245 AlSi5 - 7kg, bol do veľkej zváračky, ale kedže nefunguje a do novej ho nedám tak za nejakých 60€ + poštovné ho možem poslať
Editoval djducato (29-05-2021 10:24:14)
A nenastriekal si si nahodou separator do hubice? :-)
Nie to som neurobil.
Stránky: 1