SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Pruduch - jde o osobní riziko asi toho, kdo to postaví. Pokud vznikne smrtelnej úraz, tak ten, kdo uvedl stroj do provozu bez revize, je trestně odpovědný.
Editoval ATIAN (23-10-2009 13:48:06)
No a mě se zdá že tady řešte hovadiny . Na co si troufnu to udělám . Prostě "Czech golden hands " . Abych si koupil stavebnici a někomu ji dal ať mi ji poskládá tak to nechápu . Jsme Češi -na čem ušetřemím to je moje !
Přesně, já si teď nedávno udělal plastové rozvody v bytě, předělal topení to co teklo vyhodil a dal nové a na nic nemám papíry.
Taky jsem si spravil auto vyměnil brzdové destičky, vyměnil ramena náprav, ložiska poloosy atd...
Prostě pokud něco chci dělat tak si o tom musím něco zjistit, a je jedno co děláte, na svařování taky nemám papíry, ovšem co se může stát maximálně mě upadne kolečko z kolečka co jsem zavařoval a upadne plotek..... samozřejmě svařovat tlakové nádoby nebudu, nejsem sebevrah i když myslím že bych to zvládl.
Mám dotaz na svářečku KUTIL 149.Je to dobrá volba pro amatéra na občasné svařování s elektrodou max 2,5?
Je myslím rozdíl, když to člověk dělá jako kutil pro sebe doma a když třeba tu svářečku poskládá pro firmu.
Jako amatér pro sebe doma, pokud kvůli nějakému průšvihu to zařízení způsobí sobě nebo jinému újmu, tak kromě opravdu hrubého zanedbání bezpečnostních zásad je to obvykle kryto běžnými soukromými pojistkami, úrazovkami, škodovými i odpovědnostními pojistkami. Pokud amatérsky poskládanou svářečku bez příslušných revizí používá pro profi práci někdo ve firmě, tak způsobené újmy korporátními pojištěními, úrazy, škody i odpovědnost kryty nejsou. Protože používání takového poskládaného zařízení bez příslušných revizí a povolení je ve firmě už samo o sobě obvykle bráno jako hrubé porušení bezpečnostních pravidel.
Zvažuji mezi svářečkou KUTIL 149, SVARIN 145 /dříve GAMA 145/ případně GAMA 160 pro použití v domácí dílně. Poradil by někdo ze zkušenost ke které bych se měl přiklonit ?
KUTIL 149__, 10-150A, 100%-90A, 60%-110A, 45%-150A
SVARIN145_, 10-145A, 100%-95A, 60%-120A, 45%-145A
GAMA 160___, 5-160A, 100%-80A, 60%-110A, 25%-160A
Pro běžné domácí svařování MMA to může být která koli. Pokud se nechystáte svářet kolejnice
Mám hospodářské stavení a na běžné opravy domu a kolem domu mi bohatě stačí GAMA 160, používám elektrody max 2,5
3,15 jsem jen zkusil jestli taky funguje A myslím, že málokdo z kutilů svařuje tak rychle aby ji přehřál.
Přimlouvám se za GAMU 160, má ocelovou kapotu.
Ale pokud bych měl vybírat dnes z těchto tří, tak beru tu, ke které dostanu nejvíc příslušenství v ceně.
kazdy doma svari 2.5 a pouziva na to masinu ktera utahne s rezervou 4 je pravda ze se to nekdy muze hodit ale tak na 250 traverzy a kdo z vas je doma svari?
U svářecích invertorů se v parametrech uvádí svařovací proud např od 10 Ampér do ..., . Ale například u Omegy 160 se někde uvádí od 10 A a jindy od 5 A. Znamená to,že pokud svářečka vaří i při 5ti ampérech můžu svařovat i tenší plech a jak silný?
5A je pouzitelne iba pre TIG. Na elektrody to urcite nepouzijes. Niekde je tu vlakno o MicroTIG, tam skus pohladat. Na nete som nasiel video kde chlapik zvaril hlinikovu foliu (alobal), to iba pre predstavu co sa da...
Frenky napsal(a):
U svářecích invertorů se v parametrech uvádí svařovací proud např od 10 Ampér do ..., . Ale například u Omegy 160 se někde uvádí od 10 A a jindy od 5 A. Znamená to,že pokud svářečka vaří i při 5ti ampérech můžu svařovat i tenší plech a jak silný?
Takhle to bohužel nefunguje. MMA začneš na cca 40A, plech od 2mm už docela jde. Od těch 5A to pujde s TIG hořákem a asi i slabší plech, ale na TIG jsou tu povolanější osoby.
780622 napsal(a):
petoz napsal(a):
Kolko A istic potrebujem ku Game 145 alebo Game165? Bude mi fungovat na 16A isticoch?
bude
max.příkon u Gamy 165 je uváděn 5kW, což vychází na nějakých 22A vst. proudu, je tedy možné použití s jištěním 16A i při vyšších svářecích proudech? ptám se proto, že uvažuji o koupi, ale kolega, který má s invertory nějaké zkušenosti je názoru že s tím v tomto směru budu mít problém, jaké jsou praktické zkušenosti? není např. vhodnější (nutné) použít jistič s charakteristikou C ?
Ja som na Game 165 len tak na skúšku dal max. prúd, ale elektródu som mal 3,2 mm. A na 16A ističoch mi to udržalo. Keby som mal kliešťový multimeter, tak by som to najradšej zmeral, aký je vstupný prúd.
Neviete niekto, či by sa dal kliešťovým multimetrom zmerať aj zvárací prúd?
Da sa kliešťovým multimetrom zmerať aj zvárací prúd ale musi mať na to DC rosah, tie multimetre su trožku drakšie.
levkamil77 napsal(a):
Da sa kliešťovým multimetrom zmerať aj zvárací prúd ale musi mať na to DC rosah, tie multimetre su trožku drakšie.
Ja čo som pozeral tak sa dajú tie lacnejšie kúpiť tak za 2-2,5 litra.Napríklad u Conradu.
Conrad jsou loupežníci.... na občasný měření docela ujdou měřáky Uni-T . Mechanický provedení přepínače nevypadá vhodný na každodenní používání, ale jinak mám UT204 (cca 1600Kč) a měří i TRMS (nesinusové průběhy), DC samozřejmě taky. Levnější UT203 s DC ale bez TRMS je kolem 1200Kč. Kupoval jsem to zde http://www.tipa.eu/cz/kategorie/vse-pro … etry/pg-3/
Editoval Pruduch (17-12-2009 11:29:47)
Gama 160 nebo Pingl 160 ? Parametrově asi stejné, ale nezná někdo zpraxe nějaké problémy ........?
Ještě jsem objevil, že momentálně prodávají na aukru Gamu 165 /cca za 5000,-Kč/ a BERLAN BWIG 180 i s TIG hořákem /cca za 6000,-Kč/. Nevíte někdo, kterou bych měl upřednostnit, jsou nějaké klady a zápory z praxe či se servisem ? Děkuji !
Frenky napsal(a):
Ještě jsem objevil, že momentálně prodávají na aukru Gamu 165 /cca za 5000,-Kč/ a BERLAN BWIG 180 i s TIG hořákem /cca za 6000,-Kč/. Nevíte někdo, kterou bych měl upřednostnit, jsou nějaké klady a zápory z praxe či se servisem ? Děkuji !
zaleží jestli chcete vařit jen MMA nebo TIG to zvaladaji obě ale berlan je lepší na TIG nežMMA zaleží kolik penez dotoho chcete vrazit.
Frenky napsal(a):
Na e-shopu zelená zahrada jsem našel kuklu P 600 e Proteco za 1 190,- Kč a kuklu s karbonovým povrchem P 600 e Proteco za 1 449,-Kč. Je mezi nimi nějaký podstatný rozdíl pro občasné použití doma a mají tyto kukly vzhledem k nízké ceně alespoň nějakou přijatelnou životnost při občasném popužívání ?
Já ji můžu mít taky ale tmavé sklíčka do té kukly se nedají sehnat!!! jedině ručně vyřezat!!
Já ji nechci a ještě vyřezavat sklíčka!Kašlu na ní
juras13, PROTECO 600 E je samostmievacia kukla, do nej sa ochranné fólie (sklíčka) dajú zohnať.
včera sme riešili PROTECO 600 S, to je obyčajná kukla. Do nej je ťažšie zohnať tie sklíčka.
Stránky: 1 2