SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Čaute.
Dostala sa mi zváračka FK MIG 215 ekoline s tým, že je prepálený trafák. Kúpiť nový sa mi neoplatí ale rozmýšlal som, či by nebolo vhodné dať tam trafo z klasickej starej zváračky na rutilky. Zvárať sa ňou aj tak bude max 1mm drôtom takže prúd bude určite stačiť ale nevyznám sa velmi v tej problematike s trafami a či by to dobre varilo. Je ju len škoda vyhodiť resp. nechať z nej len podávač...
Ďakujem za každú radu
Editoval Roy820 (19-11-2020 17:20:30)
Než se pustíš do přestavby tak si nastuduj něco o měkkém a tvrdém zdroji, případně o ploché a strmé charakteristice svařovacího zdroje. A taky si dobře prohlédni oba transformátory, abys pochopil v čem je mezi něma rozdíl.
a co to trafo převinout, trafo do mig je jednoduché
Jo ty se mu nabízíš , že mu to za pětikilo převineš ?
No hladal som si o tom info o trafákoch ale je toho dosť, neviem ani na čo presne sa zamerať ohladom charakteristík napríklad...
Noo ako zváračka je to šikovná, ale treba tam aj prepínač vymeniť (je to problém aj zohnať a tiež niesu za korunu) aj do horáka by sa zišlo investovať, vetráky repasovať... Už dávať previnúť trafo bude ale asi dosť velká položka si myslím, teda nezisťoval som konkrétne toto trafo no myslím že za 100€ to nebude...
Roy820 napsal(a):
... či by nebolo vhodné dať tam trafo z klasickej starej zváračky ... Ďakujem za každú radu
Ne.
No tak by som len skúsil čo by chceli za previnutie.... Ak to bude moc tak ide do šrotu
Roy820: Zadarmo vám dnes nikdo nic nedá. Co ale zkusit pohledat trafo z jiné MIG/MAG svářečky, které by rozměrově a výkonově přibližně vyhovovalo?
Editoval varok (19-11-2020 21:50:42)
Ještě jednou - porovnej ta dvě trafa vizuálně mezi sebou. Pokud by umožnilo trafo z elektrodové svářečky navinutí sekundárního vinutí na stejný sloupek, jako je primární vinutí, pak má cenu se tím zabývat. Jinak je výhodnější koupit nové trafo vinuté přímo pro metodu MIG/MAG.
Ono totiž může převinutí původního MAG trafa vyjít kvůli složité demontáži a pak po převinutí impregnaci dražší, než nové trafo.
Editoval jirkati (19-11-2020 21:33:38)
Roy, když píšeš, co je vše na svářečce třeba opravit, vyměnit a udělat, pošli ji do oběhu jako druhotnou surovinu, přidej nějaké éčko a kup novou. Vyjde to levněji
Editoval zahajskej (20-11-2020 08:29:48)
Nevím jestli se jedná o 1 nebo 3fázovou mašinu, na netu jsem ji nikde nenašel. Jestli 1fázovou, tak trafo z OMI165 stojí 3200,- kč. 3fázové z OMI 204, 206 apod. cena kolem 7500,- kč. Ventilátor do 500,- kč jestli nelze starý opravit. Hořák nevím jaký je, jestli kolem 2000-3000,- kč tak už jste na zhruba 10-11000,- kč.
No je to trojfázové trafo, myslím že bolo štítkovo 10kw. Nikdy som nedával previnuť trafo takže netuším aká by bola cena ale do do trafa som ochotný daň 150€ (cca 4000 kč) a je mi v podstate jedno či bude slabšie, používa sa max na polovicu výkonu.
Už keby vyriešim trafo ostatné ma tak netrápi, nejaké veci mám takže nemusím kupovať, hlavne mi ide o trafo ako základ.
Ďakujem ale za rady zatial
Převinutí trafa může být dražší,než nová svářečka.
Možno blbý nápad ale- Našiel som kde bola chyba, je to len v jednej krajnej primárnej cievke, trafo nebolo preťažené, išlo o mechanické poškodenie a tým vznikol skrat. Čo tak ale použiť teda trafo tak, ako je ale len na dve fázy ? Poruchová cievka by sa len odstránila.
Jestli to je typ trafa co má 3 cívky každou na samostatném sloupku a jádro není svařené, tak bych tu cívku opravil, nebo nechal opravit. Takové trafa nemají moc závitů na primáru, trošku je problém se sekundárem. Tam je méně závitů, ale hodně tlustým drátem.
Editoval varok (25-11-2020 09:23:29)
zas elektrika ??? nastuduj si konstrukciu trafa,co je primar a sekundar...mantak mantavy
Primár- vinutí na které se připojuje 230 nebo 3x400V, tedy vstup. To mívá většinou hodně závitů tenším drátem. Sekundár- vinutí z kterého se odebírá snížené napětí(někdy zvýšené). Tedy výstup, méně závitů tlustším drátem. Traf už jsem viděl možná i 100, různé druhy, EI, UI, M, L, C plechy a nevím jaké ještě jsou. Ne jenom svařovací, všeobecné použití.
Editoval varok (25-11-2020 09:12:10)
Varoku, proboha, uvažuj, než něco napíšeš. Už jsme tu kdysi právě pro tebe probírali rozdíl mezi trafem pro svařování metodou MIG/MAG a metodami TIG/E. Zavzpomínej na pojmy měkké a tvrdé trafo, charakteristika svařovacího transformátoru, napětí naprázdno a při hořícím oblouku atd.
varoku, elektrika bydlí v zásuvce a když jí budeš pošťuchovat šroubovákem, tak na tebe vyběhne a kousne tě. Být tebou, už bych jí dal pokoj
Roy820 napsal(a):
Možno blbý nápad ale- Našiel som kde bola chyba, je to len v jednej krajnej primárnej cievke, trafo nebolo preťažené, išlo o mechanické poškodenie a tým vznikol skrat. Čo tak ale použiť teda trafo tak, ako je ale len na dve fázy ? Poruchová cievka by sa len odstránila.
Pokud odstraníš z třífázového třícívkového trafa jednu cívku, tak ho obecně! můžeš použít jako dvoufázové. Ale jestli ti to bude svařovat, tak jak si ty představuješ, to už je jiná věc.
Tak teď nevím jestli tady nikdo neviděl 3fázové trafo v MIG/MAG svářečce nebo nevím. Rád si přečtu jak takové trafo tedy podle vás vypadá.
Tu jednu cívku bych přemotal, nebo nechal přemotat kvůli dostupnosti drátu. Možná bych nechal namotat jen ten primár a na sekundár dal původní drát, složil a nechal zalakovat.
Jirkati: Co myslíte konkrétně?
Varoku nenech se rozhodit. napsal jsi to správně a polopatě/ pochopitelně/. Myslím , že mnohem větší ptákovina je odstranění jedné cívky a používat totéž trafo jako dvoufázové. To určitě svařovat nebude.
Ja viem, ale ja to prevíjať určite nebudem a zasa dávať to prevíjať sa to moc neoplatí, mne je to jedno, nepotrebujem ju silou mocou, keď predpokladané náklady presiahnu rozpočet ide do zberu a na diely, ja používam invertor... Ide tu o to, že by som ju chcel spraviť keď len z princípu, je toho škoda rozobrať no.
Trafáky poznám ale trojfázový som ešte nerobil preto ma zaujíma či sa to tak vôbec dá, či to ide potom chápať ako trafo s jednou cievkou na 400V alebo v čom je teda rozdiel. Bežne sa používajú dvojfázové trafá v menších zváračkách, mám aj takú.
Konštrukčne v trafe nevidím rozdiel oproti jednej staručkej na elektródy čo mi ostala v dielni- teda, čo sa tvaru týka. Obe trafá sú klasické z E plechov (alebo teda aspoň celkový tvar je ako dve spojené E) obe majú primárnu cievku v prvej vrstve po celej dĺžke každého stĺpika a v druhej vrstve je do polovice sekundár a od polovice zvyšný primár s odbočkami. Možno len neviem na čo sa mám zamerať.
Resp. trafo je skôr z L plechov striedavo uložených tak, že vytváraú tvar dvoch obrátených E. Čo tak rozobrať tú časť kde je zlá cievka a bolo by z toho menšie dvojfázové trafo?