SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dielňa je nepravidelne navštevovaná a tým iba občas temperovaná. V zime je tam aj pod bodom mrazu. Na kovových povrchoch sa vytvorí slabá korózia, napr. na kovadline. Napriek naolejovaniu tam sú výkvety, ktoré sa síce ľahko odstránia, ale nie je to pekný pohľad. Zalievať to do plastu je asi blbosť, ale musí byť niečo, čo zabráni tej povrchovej líške. Viete o niečom ?
Vyborne na tohle funguje sprej FUCHS Anticorit RPC.
Staci lehce striknout tenkou vrstvu a ta vydrzi mesice. Pritom jde ale snadno a rychle sundat hadrem a isopropylem. Clovek navic hned vidi kde vrstva je a kde nei, protoze kdyz je na povrchu vytvorena celistva vrstva, tak se povrch krasne leskne, jako po laku. Navic se hodi na stroje, protoze odolava dlouhodobe i tekouci emulzi! Toho vyuzivam hodne u soustruhu a uz nemam orezla sklicidla, kdyz dokonale neosusim po praci od emulze
Solidne pred povrchovou korozi odchrani i WD-40. Kupuju ho v kanystru a rozlevam si to do rozprasovacu pro ruzne pouziti. Tak vyjde i dost levne.
Editoval Dawe (31-10-2020 00:11:02)
Nebo Konkor 101
Kovadlina je spíš formální vzhledový problém. Hlavní problém je koroze a stárnutí vnitřku strojů a elektroniky. Staré masívní stroje to přežijí, jsou na takové prostředí dělané, ale nové stroje a zařízení už ne.
Proti korozi na kovadlině bych používal třeba lněnou fermež naředěnou tak 1 : 4. Nebo nezpracovaný lněný olej, ten by možná byl o něco lepší, protože by vydržel o něco déle tekutý. případně ještě vylepšený trochou roztoku propolisu, jako včelař mám těch zdrojů dost.
Obojí má slabé antikorozní účinky, které by ale na dílenské prostředí na přeszimní konzervaci atd mělo stačit. Pokud by to i přesto zrezlo, bylo by spíš na místě vylepšovat prostředí v dílně než vylepšovat protikorozní ochranu.
nebo ovčí tuk - lanolin. Ten se používal kdysi třeba v Tatrovce na ošetření surových Liazáckých kabin, které se svařovaly u Liberce, potom surové kamióny vozily do Kopřivnice, tam se opatřily elektroforézním základem a zase odvezly do Liberce. Lanolin dokázal ty kabiny víceméně úspěšně ochránit před rzí i když je třeba při převozu za deště kamioňák úplně nezakryl nebo když je v Kopřivnici vyložil u haly pod okap a potom se rozpršelo... A byl kompatibilní s tehdejší alkalickou odmašťovačkou v lince, šlo to bez problémů sundat.
Problém by dnes byl odér lanolinu, který je dost vlezlý a to, že jsem nikde nenašel prodejce surového lanolinu. Nabídek je plno, ale všechno je zpracovaný lanolin k určitým účelům, drahý a kvůli všelijakým příměsím bez záruky antikorozního účinku. Muselo by se jít k chovateli ovcí nebo ke zpracovateli vlny a získat ho přímo z odmašťování nezpracované vlny.
Dawe pokud ti od emulze rezne soustruh obrobky jsou jen dvě možnosti stará a neučinná emulze nebo je špatně namíchaná moc naředěná nic jiného
Ideal proti bakteriim je dát do emulzní nádrže pár kousků čisté mědi Pokud dělá černé fleky na sáních třeba pod stírátky je to dáno emulzí a výrobcem stará komunistická toto nedělala ale taky se kazila a docela dost
Editoval Carls (31-10-2020 08:35:37)
Carls> jo, ta stavajici emulze je na pytel. A neni to koncentraci, ani vekem. Je to Fuchs ECOCOOL MK3 a proti korozi vazne nefunguje. Zkousel jsem i vyssi koncentrace nez 10%, ale nepomuze to. Driv jsem mel Morris Supercut 1000 a to bylo jiny kafe i na 5% koncentraci.
Jakmile spotrebuju ten Fuchs, tak se k ni vratim i kdyz stoji dvakrat tolik.
Kdysi byly emulze krásně bílé jako mléko když se dobře naředili, dnes je emulze jen trochu obarvená, dost průhledná. Zase asi ti slavní ekologové zapracovali. Stejně jako třeba Arva na čištění motorů a převodovek. Nevím jakou máme v práci emulzi na pile, ale už i tření mezi prsty není tak mastná jako ty staré typy.
Na impregnaci se používá silikonovej olej. Hezky vzlíná, odpuzuje vodu a je bezbarvej. Normální (strojní) olej tak dobře nefunguje.
WD40 je přečištěnej petrolej.
pafik1605 napsal(a):
...WD40 je přečištěnej petrolej.
Tahle kravina porad jeste koluje mezi lidma? Ale na Santu uz neveris, nebo jo?
Dawe,
ten Anticorit RPC vyzerá dobre. Je to praktické na uskladnenie. Tie handry od olejov a tukov sú potencionálne nebezpečenstvo požiaru. Zatiaľ to je napr. na tej kovadline ozaj len estetika, ale časom to už budú dierky a neskôr plochy chýbajúceho materiálu. Tak to chcem preventívne oddialiť, aby kovadlina vydržala do dedičského konania Cena je tiež v pohode, tak to idem objednať.
Ďakujem všetkým.
Dawe napsal(a):
pafik1605 napsal(a):
...WD40 je přečištěnej petrolej.
Tahle kravina porad jeste koluje mezi lidma? Ale na Santu uz neveris, nebo jo?
WD40 není přečištěnej petrolej a roušky nejsou potřeba ....
Pokud něco lakuješ, hlevně akrylátovými hmotami, tak si všechno "zas.r" silikonem. A´t si užiješ.
Konkor je na prd. Používame, nepomáha. Aj zbrane mi chytili líšku a to sa v konkore kúpu. Veľmi dobre funguje Univerzálny sprej Super 6 plus značky Berner.
Jean: Tak já jsem byl na vojně jen jeden rok a na zbraně jsme používali právě Konkor 101. Jak ty zbraně vypadali po delší době nevím. Používám ten Konkor 101 i teď a spokojenost.
Jako ideální na konzervaci vidím "REZISTIN ML". Nechá se jednoduše naředit a někdo používá i směs s olejem.
Šroubové spoje jdou i po létech dobře povolit.
Varok, tiez pouzivam konkor, ale skor zo zotrvacnosti, lebo vzdy robime vsetko ako vzdy. Dobre rozpusta zahrdzavene miesta, ale na dlhodobu ochranu sa nehodi
Jean: Aha, tak spíše na chvíli. Tak děkuji, někdy se hodí.
Až budu v práci tak se podívám co nám to kupují za emulzi
Co se týká konkoru tak ten nynější opravdu stojí za kulový nedávno sem vyhrábl starý ze skladů olejů ještě komančská litrovka za 6,50
smrděl jak bolavá noha ale schválně sem s ním namazal co mám v dílně ve sklepě :-) Myslel sem že mě sousedi vynesou v zubech ale nic nerezne
Ono je tak trochu rozdíl v kvalitě Na vojně sme nic jiného na zbraně nepoužívali a nerezatěli
Komoušský konkor se na zbraně používal a držel, pokud se zbraně aspoň občas přečistily. Nefungoval ale ve vlhku, takže zbraně z vlhčího skladu, pokud se pořád nečistily, byly uvnitř v hlavni rezavé, tam se to projevilo nejdřív
No, len v suchu tak nejak nemá zmysel konzervovať kov . V novej hale sme mali vlhko, tam ocel chytila lišku za 2 dni. S Konkorom za týždeň. S tým Berner olejom to nehdrzavie. Skúsim zohnať ten anticorit, spomínaný hore. Som zvedavý.
No já byl na vojně až v tomhle tisíciletí, takže už starý komančský Konkor nebyl, jedině že by měli ještě staré zásoby. A podle mě by měl stačit i nějaký čistý olej, ne?
Čistý olej stratí vlhkom ako sa hovorí "povrchové napätie" a stiahne sa po čase do menších plôch. A v tých medzerách sa vytvorí tá hrdza. Alebo korózia . Preto som hľadal niečo, čo vytvorí film a ten tam zaschne a nič sa nezdrcne.
Kedysi sa "zacákané" ruky po emulzii umývali pomaly trichlóretylénom, dnes na to stačia suché obrúsky.
V praci jsme cosi cistili ok konzervacniho vosku tak jsem si ty seskrabane zbytky vzal namichal je s benzinem a zbytkem komunistickeho konkoru a co potrebuju to do toho namocim nebo tim namaznu.
konzervacne oleje ponuka kazdy vyrobca maziv...staci si len yvbrat podla preferovaniej znacky,no je fakt ze vacsinou byvaju balene vo velkom,nastastie mame v meste velku kovoobrabaciu firmu a vela kamaratov tam pracuje tak mam v dielni na vyber zo znaciek Aral,Bp Shell
Koupil jsem před časem ze starých zásob strojnický ocelový pravítko. Bylo v dřevěné krabičce, zabalené ve voskovaném papíru a namazané nějakou červenou vazelínou. Přes noc jsem ho naložil do benzínu. Ráno vazelína držela, jen trochu klouzala. Tak jsem to tam dal ještě na 24 hodin. Nic. Nakonec jsem musel vzít hadr a v tom benzínu to drhnout, abych to sundal.
To je takový povzdechnutí (pro Famatéra: nostalgie ), jak se za našich mladých let dělaly věci pořádně, než to dostali do rukou zelení ...... (to slovo si doplňte sami).