SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím vás všechny,
mám otázku jaký by byl nejlepší (nejbezpečnější) strop v dílně pro občasné sváření? Mám v dílně strop ve výšce cca 2,5m, jenomže je pouze nabouchaný ze starých prken a nad stropem je půda se senem a různým prachem apod. Mezi prkny jsou mezery klidně místy i 1cm.... na prknech z vrchu jsou ještě obyčejné polystyrenové desky jako základní izolace... Otázka je, jak by byl nejlepší ten strop mít udělaný? Na prkna přidělat sádrokartonové desky třeba? A z vrchu nechat jak je nebo polystyren vyházet a ještě dát něco pod něj? Uvítám veškeré vaše nápady.
Děkuji
2,5metru? To je na pendrek prkna bych zespoda nastříkal vápnem (alespoň trochu zvýšit odolnost proti požáru). Našrouboval bych na prkna nosný sádrošový profily, do výšky profilu nacpat v celé ploše vatu nějakej ten Isover nebo tak. Našroubovat sádroš, u zdí utěsnit vatou + flexibilní lepidlo, spáry přetáhnout tím lepidlem také. Polystyren vyházet, seno skrmit králíkům a dále se jejich chovem nezabývat.
Nebo cetris desky. Jsou pevnejsi nez sadros takze pri neopatrne manipulaci s necim delsim neudelas diru do stropu (tak jednoduse). Vlastni zkusenost
Mozna by sel primo pridelat i obyc trapezovy plech...
bourač napsal(a):
... profilu nacpat v celé ploše vatu nějakej ten Isover nebo tak. ...
ISOVER je hlavne TermoIzolacia nie Pyro ked tak https://www.remesplus.sk/sortiment/ziar … ax-sibral#
Editoval ihlan (13-08-2020 08:10:14)
Obcasne svareni, 2.5 metru, nestacilo by oplechovat nejaky kout a davat pozor ? Asi take zalezi cim se svari, ale podle meho je treba rozbrusovani na zapaleni nebezpecnejsi nez oblouk svarecky.
Děkuji všem za odpovědi, strop jsem byl teď změřit a má dokonce 235cm jedná se o chatu, takže nízké stropy tady je klasika... stěny a podlaha jsou v pohodě bych řekl - podlaha beton, stěny z cihel a nahozené... jediný problém bych viděl v tom stropu, který sám o sobě je dost hořlavý a nad stropem ještě hořlavější... potřebuji ho hlavně zespod nějak zabezpečit, aby se na půdu nemohla dostat jiskra do sena, nebo aby samotný strop ze dřeva nechytil... izolace z polystyrenu je velký problém? To chytne stejně dobře jak vata ne?
Oplechuj si strop Al plechem, okraje pořádně zatěsni a máš tak 90 % jistotu, že nevyhoříš. Navíc je Al plech dobře omyvatelný od svařovacího bordelu. Jeho hmotnost bude zanedbatelná a díky tepelné vodivosti se ani při náhodném místním ohřátí nijak neohřeje.
Přesto si myslím. že svařovat v takovém prostředí je nesmysl a mnohem rozumnější a bezpečnější bude svařovat venku pod plechovým přístřeškem.
Vata nehori. Nebo minimalne ty desky z kamenne vlny napr. Rockwool. Dava se to od jiste vysky na panelaky. Muzes tam dat treba jen 5cm pro jistotu ale stejne bude ucinnejsi poradne dotesneni nebo pretahnuti omitkou/lepidlem.
jirkati napsal(a):
Oplechuj si strop Al plechem, okraje pořádně zatěsni a máš tak 90 % jistotu, že nevyhoříš. Navíc je Al plech dobře omyvatelný od svařovacího bordelu. Jeho hmotnost bude zanedbatelná a díky tepelné vodivosti se ani při náhodném místním ohřátí nijak neohřeje.
Přesto si myslím. že svařovat v takovém prostředí je nesmysl a mnohem rozumnější a bezpečnější bude svařovat venku pod plechovým přístřeškem.
Souhlas. Mam stodolu, dilnu, garaz a stejne vse svaruji venku kvuli manipulaci a kvuli vzduchu.
Vata má triedu horľavosti A1 - viac už neni. Ale aj blbý polystyrén pod 5mm klébrom má B, takže tak ľahko sa zapáliť nedá. Takže červený sádroš, poriadne preklébrovať, aby neostali medzery, nad to nejakú minerálnu vlnu a nezhoríš.
Krupp napsal(a):
.. Mam stodolu, dilnu, garaz a stejne vse svaruji venku kvuli manipulaci a kvuli vzduchu.
co by som dal za vacsiu garaz alebo stodolu! aj za cenu nejakych nutnych stavebnych uprav
ja mozem zvarat doma akurat na cerstvom vzduchu a poviem ti, je to uplne naprd - trochu pofukuje vietor a je to v p*ci......
jedine elektrodou - tig / mig je nepouzitelny
stan tiez nie je dlhodobe riesenie - zvarat tigom a pri troske opatrnosti aj migom je v pohode, ale flexou si ani neskrtnes!
Editoval rcp (13-08-2020 12:24:15)
Aha redbaron ma spalnu modru - nieco mi otom vetre hovor jeden zvar pekny a konec odfuknuty a neopravis to.
RCP tam si klikni na ten link su tam nehorlave dosky na baze toho hlinika a kremika cetris si nechcel ale tie dosky
mozno prezijes
PS: a nespominal si ze mas pasovku a ze karboskou budes len malo robit zmenil si nazor ?
ked objednas 3x mas to pod colny limit a takmer jednu celu stenu za 60$
Editoval ihlan (13-08-2020 12:40:35)
a zltu postel
nezohnal som "flame retardant" foliu v cervenej farbe
pasovkou neobrusis farbu, hrdzu, nenabrusis ukos, spravis len rovny rez
samozrejme to tak praktikujem - co sa da rezem pilou, ale nejake tvarove rezy a brusenie musim flexou
tu modru foliu som nahradil 2 nehorlavymi dekami 2x3m - aspon pred a za flexu - zatial OK
poliaci to nemaju zase az tak drahe
https://www.sklepbhpippoz.pl/p4714,koc- … -2x3m.html
az bude v ciernej kronike, ze pri zvarani zhorel stan, tak to bude ten moj
Editoval rcp (13-08-2020 14:50:27)
rcp napsal(a):
co by som dal za vacsiu garaz alebo stodolu! aj za cenu nejakych nutnych stavebnych uprav
No to zas neni taka vyhra bo neni kde bydlet a stodola je plna stavebniho naradi. Ja mam jen elektrodu a nespecham, pockam si na bezvetri. A na tom plotky k ovcim je to stejne jedno
Oplechovaný strop se mi moc nelíbí, protože plech se nějakým větším zdrojem tepla může prohřát skrz a pokud na něm bude shora hořlavina, třeba napadané kousky toho sena, tak je za 10 minut celé podkroví se senem v plameni.
Podle mne je třeba ten strop udělat jako klasickou protipožádní přepážku. Odzhora dolů by měly přijít zhruba tyto vrstvy: 1: fólie, která zabrání, aby ten hořlavý prach a kousky sena padaly níž, fólie by měla být současně paropropustná, aby se níže nehromadila vlhkost z podlahy díly (ředpokládám, že podlaha nemá hydroizolaci), jednak z člověka a případně i z práce. 2 Nehořlavá tepelná izolace ze skelné nebo keramické vlny. 3: Například sádrokartón, ale raději ten protipožární.
Detailní provedení konzultovat s nějakým požárním technikem nebo stavitelem či architektem, který má s protipožárními stěnami a přepážkami zkušenosti.
Oplechovany strop bez nateru bude odrazat hlupo svetlo z obluka (nutna kapuca) a urcite dobre aj UV-cko kade tade
V tom linku co som dal bolo aj poradie sendvica ako to ma byt navrstvene aby to splnalo nejaku triedu
ak tam ma byt aj zateplenie. Skusenost so eko izolaciou ala slama maju v Ziline
Editoval ihlan (14-08-2020 04:22:13)
No, všichni se snažíme poradit, ale pořád je potřeba myslet na to, že kolega má jen 235 cm do stropu. A každý centimetr všelijakých našich výmyslů mu tu světlou výšku ještě sníží. Nakonec se dopracuje k něčemu podobnému jako digestoř, nebo svařovací box s odsáváním. To je holt daň za používání metod MIG/MAG a TIG. S obalovanou elektrodou může jít klidně před chatu a má to bez problémů.
Tak svařovací box by byl asi úplně nejlepší a nejbezpečnější, otázka taky jak to vychází cenově, aby se mi to pro to mé občasné sváření vyplatilo... na druhou stranu se to asi pořád vyplatí více, než si nechat shořet barák... a další věc je, že ta dílna není úplně prostorná... Na ten strop bych rád dal alespoň ten protipožární sádrokarton, ale nevím jak s tou izolaci když ji dám zespod jak radíte, tak přesně jak píše jirkati ten strop se ještě rapidně sníží, což u tak nízkého stropu není moc žádoucí... pořád jsem z toho v rozpacích... do teď jsem svářel venku elektrodou, nicméně ne vždy to jde kvůli počasí a ostatní metody venku ani nejdou vůbec.. Proto hledám řešení jak svářet uvnitř a mít relativně klidné spaní... nějaké řešení to mít určitě musí..
řešení je dokonce v zákoně, takový prostor se musí střežit po skončení prací minimálně 8hodin. Nemusí tam nikdo sedět, ale je třeba v nějakých intervalech chodit a kontrolovat.
Ta prkna je potřeba ochránit a utěsnit, tak se vyprdni na izolaci (zespoda), prkna ošetři jak ti radím #2, a sádroš našroubuj přímo na prkna - bez profilů. A spáry u zdí i ty styčné na sádroši utěsnit flexibilním lepidlem na obklady. Flexibilní je trvale pružné, nevypráská. Polystyren fajnově hoří, a seno ještě lépe. Já bych to vystěhoval a nahoře nachystal sud vody.
Nebo pokrýt podlahu půdy petflaškama s vodou. Nebo dětský PVC bazének s vodu kolik si troufneš. Zdánlivě debilní rady, pokud ale nááááááhodou vyhoříš budeš vzpomínat.
červenej sádroš, kromě ceny, nemá žádné odlišné vlastnosti proti bílému.
bourač napsal(a):
řešení je dokonce v zákoně, takový prostor se musí střežit po skončení prací minimálně 8hodin. Nemusí tam nikdo sedět, ale je třeba v nějakých intervalech chodit a kontrolovat.
Ta prkna je potřeba ochránit a utěsnit, tak se vyprdni na izolaci (zespoda), prkna ošetři jak ti radím #2, a sádroš našroubuj přímo na prkna - bez profilů. A spáry u zdí i ty styčné na sádroši utěsnit flexibilním lepidlem na obklady. Flexibilní je trvale pružné, nevypráská. Polystyren fajnově hoří, a seno ještě lépe. Já bych to vystěhoval a nahoře nachystal sud vody.
Seno možná není nejhorší problém. Dobré seno buď rychle vzplane nebo nechytne vůbec. Problém je staré dřevo nebo masívní vrstva prachu či nějakého polorozloženého vysušeného rostlinného materiálu. Tam při špatné konstelaci může stačit třeba jiskra a ono to nechytne, ale bude to doutnat. Třeba jen tak pomalu, že kromě slabého zvláštního zápachu se to nijak nepozná. A může to doutnat hodiny i dny, než to dojde někde, kde to dřevo nebo prach je vydatnější a vzplane to. Zase, není to nijak časté, ale může se to stát.
Pokud je to tedy možné, byl bych taky pro to to seno nad dílnou přemístit jinde. Trámy seshora a zespoda co nejvíc vyfoukat a vysát či částečně rozebrat a vyčistit od prachu. Trámy a desky zespoda v dílně pořádně natřít nějakým protipožárním nátěrem na dřevo. Potom to zajistit třeba tak, jak píše bourač.
Vlastně já mám dílnu trochu podobnou. Taky podobně nízký strop, na stropě desky, ale zespoda na deskách obyčejná omítka zatřená vápnem. Shora potom nějaká vrstva škvárobetonu a na tom taky seno. A Na tom škvárobetonu prach z toho sena. Stavbu stropu přesně nevím, to dělal ještě otec, ale trošku se prohýbá. Svého časiu jsem tam uvnitř i svařoval i zkoušel pyrotechniku, třeba všelijaké termitové směsi.
Radim napsal(a):
při špatné konstelaci může stačit třeba jiskra a ono to nechytne, ale bude to doutnat. Třeba jen tak pomalu, že kromě slabého zvláštního zápachu se to nijak nepozná. A může to doutnat hodiny i dny, než to dojde někde, kde to dřevo nebo prach je vydatnější a vzplane to..
přesně jak píšeš Radime, doutnající prach třeba na horních plochách konstrukcí a často není ani nic cítit.
Stránky: 1