SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
chtěl bych se zeptat na zkušenosti s výrobou ohniště obyčejné na pár polen na opečení buřtů. Líbí se mi kruhové, ale takové nevyrobím, tak jestli máte někdo tip na výrobu z plechu. A ještě jak by se to dalo potom upravit povrchově. díky za tipy
To je vždycky o tom, co máš k dispozici, jak moc peněz do toho chceš investovat a co umíš. Třeba na stránce
https://www.indcom.cz/nerezove-klenute-dno-thb-1000-3
si můžeš vybrat tzv. klenuté dno k nádrži, přivařit nějaké dizajnové nohy a máš věčné otevřené ohniště, které nikdy nepropálíš a i návštěvy budou zírat. Ty šmejdy z plechu 1,5 mm, co prodávají v různých bau bau mají životnost při topení dřevem jednu sezonu. Už jsem viděl i ten plechový šmejd vyložený kulatinou 8 mm. Taky řešení.
Editoval jirkati (05-06-2020 12:26:49)
Na YT jsem také viděl docela slušná ohniště na které jako základ použili plechový disk z auta.
Optimální byl disk z Avie, ani malý ani velký.
Toto je moj projekt. Stara tlakova nadoba z vodojemu za 15€na bazosi asi 40rokov stara hrubka steny 4mm plus pozink z oboch stran. Plazmov rozrezana a privareny disk z felicie vyroba dvich kusov z brusenim cca 5h.zo susedom na polovicu cize skoro zadarmo nehrdzavie zinok sa nerozpusta pekne sa vypali ani natierat netreba.
Editoval michaljedinak (07-06-2020 20:22:56)
Nebo třeba nádobu ze starého bojleru. Takové ty menší, 50 - 80 litrů by měly mít správný průměr. V třetině až polovině to fiknout, otvor na přírubu dole....
Možná by stačilo upravit starší KEG 10, 20 l.
jedna navsteva kovosrotu
S těmi boilery mám dvě zkušenosti. Jednu osmdesátku ze šrotu jsem rozřezal a zjistil, že jsou stěny tak sežrané, že byla nepoužitelná. Pak jsem rozřezal stodvacítku, která tekla v plášti. Tam měla dna poctivé 2 mm. Vyrobil jsem dvě třínožičková ohniště. Jedno prohořelo za tři roky docela intenzivního používání, druhé s přírubou je v mírném provozu už 5 let.
Pro sebe jsem si vyrobil "mašinku" i s udírnou z plechu 3 mm. Na zimu ji dávám pod střechu a už je v čilém provozu 13 roků, výhradně na dřevo, dřevěné uhlí nám totiž nějak nechutná.
Někteří výrobci boilerů se chlubí, že ta nádoba je uvnitř smaltovaná. To by mělo být ideální, protože by to prorezlo jen v místě, kde je smalt poškozen a jinde by to mělo, chráněné tím smaltem, vydržet úplně nerezavé. Do prvního ohně.
Smaltované dienko mám ja. Funguje to dobre. Ja som preklepal dno čiastočne do roviny a podvaril 8mm plechom. Chybu som spravil v tom, že som to povodné dno neodrezal, lebo jak to troška časom prehrdzavelo, tak medzi tie plechy ide masť a raz to už spravilo fontánku . Ked som fontánku prikryl slaninou, tak to po chvíli vybuchlo jak pirát.
vzdy radsej zoberiem daco hrubsie,bojler sam o sebe neni dako extra hruby matros a ak je moznost korozie poklepem kusom gulatiny alebo co najdem pod nohami a - + viem na com som,vhodny by mohol byt aj priemyselny "vzdusnik",znamy robil gril/smoker ci ak sa to vola na americky sposob a vyrabalo sa to z dakeho "bojleru" presnu hrubku si uz nepametam ale urcite to malo cez 5mm,nebol to bojler bola to lezata nadoba na vodu...tazke to bolo jak svina nakladalo sa to zeriavom
Všechno chce svoje a nic se nemá přehánět. Viděl jsem mnoho festovních hebed, které se brzy přestaly používat právě jen proto, že byly prostorné, neskladné a těžké. Když byly děti malé, nejvíc radosti nám udělal plechový skládací minigril asi za 4EURa, který jsem vozil v autě v igelitovém sáčku. I dnes používám skládací gril který se snadno čistí a transportuje. Na malý ohník na zahradě bohatě stačí korba z fúriku (a třeba i dětského pokud je plechový).
Díky za tipy, nakonec bych chtěl vyrobit něco podobného jako na obrázku
Ještě řeším vhodnou povrchovou úpravu proti korozi, ideálně dát hotový výrobek na úpravu. Práškové lakování mi pán napsal, že to není vhodné. Díky
v4s1m4 napsal(a):
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … fa012.jpeg
Ještě řeším vhodnou povrchovou úpravu proti korozi, ideálně dát hotový výrobek na úpravu. Práškové lakování mi pán napsal, že to není vhodné. Díky
udelej to z nerezu a mas po problemu
CIJOML napsal(a):
v4s1m4 napsal(a):
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … fa012.jpeg
Ještě řeším vhodnou povrchovou úpravu proti korozi, ideálně dát hotový výrobek na úpravu. Práškové lakování mi pán napsal, že to není vhodné. Díkyudelej to z nerezu a mas po problemu
No nerez jsem ještě nesvařoval, nevím jak dalece je moje svářečka vhodná na nerez, ale patrně je to o drátu na nerez a o jiné směsi 98% Argonu a 2% CO2. Teď používám čisté CO2.
SITMIR napsal(a):
Na YT jsem také viděl docela slušná ohniště na které jako základ použili plechový disk z auta.
Presne tak, nerieš čo vieš a čo nevieš vyrobiť, ale čo kde najdeš, a potom to iba pospájaš, pochod hladať inšpiraciu do kovošrotu, tam je vecí..
našiel som kružky po strihani, dve veľkosti a hned som vedel na čo to použijem :-)
.. a je to paradna vec, hned vidiš si sa bude do čoho utrieť alebo nie :-D
Editoval AndyS (18-06-2020 08:01:00)
na ten WC asi chodili chlapi len niekto netrafil semeno respektive neutrel
a vyklicila hentaka plánka....
Ak by sme toto mali niekde vo firemnom WC prve co by spravil by bolo ze by som to odtial vyhodil
kopa miesta za keramikou a niekto ti tam berie flek po strane ach jaj..
rcp co sa chystate na nejaku spanielsku paella party alebo slovenska klasika ?
Kládla ohne na betóne ...
Ach kde su tie casy ked sme dogulali par kamenov a spravili jamku a bolo
teraz kazdy idiot co ma 1.2m2 balkon tam musi na vikend doniest grill na drevenne uhlie a zadymit ludom pradlo..
chyba mi tam pokrievka aby nenaprsalo a odtiekla voda inak to bude bordel mlaka pre kotenie sa komarov
Editoval ihlan (18-06-2020 08:58:39)
ihlan napsal(a):
.........chyba mi tam pokrievka aby nenaprsalo a odtiekla voda inak to bude bordel mlaka pre kotenie sa komarov
spravne! - tento dedail sme dodatocne vyriesili malou 6mm dierkou v strede ohniska >> voda vytecie
ludia su lenive svine bordel nedaju prec popol s vodou je ako cement usadi sa palicky spriecia a ucpate..
potom moze "palickou" robit dierku a nadavat aky sajrajt odtial vyteka... jedna dierka nestaaciiii! a hlavne nie 6mm.
ked uz nejake dvierka ktore lahko otvoris a vyklopis bordel do nejakeho boxu/lavora a vynesies niekam prec..
Editoval ihlan (18-06-2020 09:15:20)
Ta dierka staci, netreba dorabat ziadne dvierka.
potom ti gratulujem k vyberaniu odpadu a lopatkovanie nie kazdy to moze odkotulat niekde a prevratit...
lepsie je ked to pada do niecoho dolu ja mam stym dobru skusenost ale kludne to tak majte je to vasa zabava
len tak mimochodom aktualne mam 20l nadobu s vypustom dolu 3/4" (19mm) tusim proste od 1/2" ten vacsi..
a ten sa ucpal tiez a nebolo tam viac ako hrncek prachu co sypem do plota proti burine...
tiez ma to prekvapilo preco tam stoji voda ale co sa moze ucpat to sa ucpe - hlavne jeden vypust v strede nadoby.
Editoval ihlan (18-06-2020 09:38:09)